Visa utbildning.se som: Mobil

Utredning av familjehem

SIPU
Kort om utbildningen
2 dagar
6 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-14 09:00 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans
Utredning av familjehem

Kursbeskrivning

Utredning av familjehem – metod för hållbara placeringar

Under denna utbildning i utredning av familjehem lär du dig alla steg i metodenEn varaktig relation. Du får även tillgång till ett strukturerat material att använda under hela utredningsprocessen, träna på fördjupande frågeteknik och ta del av verktyg för att analysera det insamlade materialet.

En varaktig relation är en utredningsmetod för jour- och familjehem där utredaren får möjlighet att genomföra hela processen från informationsinsamling till analys och även bedömning. Denna metod bidrar till ett transparent och processinriktat arbete, där du också förbereder sökanden inför ett eventuellt uppdrag på ett gediget sätt. Under denna utbildning i utredning av familjehem får du lära dig metoden från början till slut.

Metoden är framtagen i nära samarbete med CoramBAAF Adoption and Fostering Academy, en ledande organisation inom området i Storbritannien som arbetar för att säkerställa stabila och trygga placeringar. Utredningsprocessen följer CoramBAAF:s upplägg, med anpassning även till svenska förhållanden. Materialet består av intervjumanualer för insamling av information och därtill ett anpassat utredningsformulär där informationen sammanställs och analyseras. Utöver det finns det också stödformulär för intervjuer med referenser, checklistor vid hembesök, stöd i analysen och liknande för att du tryggt kan genomföra din utredning av familjehem. Alla deltagare på utbildningen får tillgång till detta material.

5 skäl att delta på utbildningen:

 • Lär dig alla steg i metoden: En varaktig relation
 • Metoden erbjuder ett strukturerat material som du kan använda under hela utredningen
 • Få handfast träning i fördjupande frågeteknik
 • Ta del av verktyg för att fortlöpande analysera det insamlade materialet
 • Få kunskap om aktuell forskning kring framgångsrika familjehemsplaceringar och också hur detta är kopplat till metoden

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Familjehemssekreterare, familjehemskonsulenter och chefer inom arbetet kring placerade barn samt jour- och familjehem, eller andra som arbetar med utredning av familjehem.

Innehåll:

Om metoden En varaktig relation

 • Bakgrund och uppkomst
 • Metodens styrkor
 • Vad säger forskningen om framgångsrika placeringar

Metodens förhållningssätt

 • Det transparenta utredningsförfarandet

 • Vikten av den egna förförståelsen

 • Värdet av vår magkänsla

Intervjuer och frågeformulär

 •  Förberedelse inför intervjumomenten
 • Fördjupning i de olika frågeområdena
 • Vikten av att fortsätta fråga

Verifiering av insamlad information

 • Viktiga referenser och andra informationskällor
 • Att kontinuerligt utmana hypoteser
 • Att verifiera information långt tillbaka i tiden

Fortlöpande analys

 • Hur vet vi det vi tror att vi vet?
 • Vad är bekräftad information och vilka slutsatser kan dras?
 • Hur kan analysen involveras i det samtida utredningsarbetet?

Bedömning och återgivning

 • Att vikta styrkor och sårbarheter
 • Värdet av ett kompletterande utlåtande
 • Hur den aktuella familjen får ta del av utredningen

Övningar

 • Intervjuteknik
 • Verifiering av information
 • Fortlöpande analys och återkoppling

Program

Mirjam Johansson är socionom och har arbetat inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg sedan 2010. I synnerhet har arbetet handlat om utredningar inom barn och ungdom men också arbete med familjehem, flyktingar och våldsutsatta kvinnor. Mirjam är även diplomerad affärscoach och brinner lite extra för den personliga utvecklingen samt den välfungerande Mirjam Johansson organisationen.

Christoffer Smitz Nilsson är socionom och har jobbat inom såväl skola som socialtjänst. I socialtjänsten har en stor del innefattat utredningsarbete inom barn och ungdom och han är även utbildad familjebehandlare i FFT (Funktionell familjeterapi). Christoffer har tillsammans med Mirjam Johansson varit drivande i att ta fram En varaktig relation. Christoffer utbildar därutöver kring HBTQ och inkludering.

Tobias Berg är socionom med många års erfarenhet av socialt arbete, bland annat som socialsekreterare och IFO-chef där han implementerat arbetsmodellen Signs of Safety som ett led i att skapa en hållbar socialtjänst. Tobias brinner för bemötandefrågor och att använda ett lösningsinriktat förhållningssätt inom alla nivåer av organisationen kring socialt arbete. Tobias Berg är även en uppskattad föreläsare och handledare för arbetsgrupper.

Upplägg

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon.  Reflektionsövningar och gruppuppgifter sker i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra. 

SIPUs utbildningar i digitalt klassrum har ofta något kortare dagar, fler korta pauser och om flera dagar kan dessa utspritt – allt för att skapa bästa möjliga lärmiljö för dig som deltagare!

Tid & plats

Tid:kl. 09.00 – 15.00, på webben

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Utredning av familjehem, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Kursdeltagare
(5)
Massor av inspirerade frågeställningar i utredningen gällande nätverk, omsorgsförmåga.
Kursdeltagare
(5)
Har lärt mig att om man gör en grundlig gedigen utredning från början kan det löna sig i slutändan! Att saker få ta tid om det ska bli bra. Att vi gör detta för våra högt värderade placerade barn.
Kursdeltagare
(5)
En heltäckande utredningsmetod - Det har vi saknat i vår verksamhet

SIPU

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har idag närmare 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som...


Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

SIPU

Dalagatan 7
104 30 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 2355 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Utredning av familjehem från SIPU, fyll i dina uppgifter: