Visar 1-25 av 29 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 29 träffar
1
2

Mer om Truckutbildning

Om truckutbildning

En truckutbildning tar generellt ca tre dagar. Du kommer under utbildnigen blanda teoretiska delar med praktiska. För att få truckkort krävs generellt sett inga gymnasiala betyg.

Här kan du hitta en truckutbildning i flera olika städer, våra kunder erbjuder truckutbildningar ibland annat Stockholm, Skåne, Västerås och Göteborg

Det brukar räcka att du går en truckförarutbildning A och B. Du får genom denna truckutbildning behörighet för de mest vanliga truckarna som använda på majoriteten av lager samt terminaler i Skandinavien.

Efter en godkänt truckutbildning A och B och erhållet truckkort har du rätten att köra bland annat följande truckar:
Låglyftande plocktruck, Motviktstruck, Fyrvägstruck, Låglyftare med eller utan åkplatta m.fl.

För vissa arbetsplatser är det krav på en truckutbildning C, även denna typ av truckutbildning kan du hitta på vår sajt.

Vad ingår i en truckförarutbildning?

Arbetsmiljöverket Användning av truckar, AFS 2006:5 säger att den som kör truck måste ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper. Idag finns det riktlinjer för vilka kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta som truckförare.  Många utbildningsföretag utgår från TLP10 i sina truckförarutbildningar. 

TLP10

TLP10 har tagits fram av Svenskt näringsliv, LO, TYA samt maskinleverantörerna och utgör de riktlinjer som finns för en truckförarutbildning. TLP10 bygger TLP2 som är den tidigare läroplanen och har anpassats för att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav om en dokumenterad truckförarutbildning för samtliga truckförare i enlighet med AFS 2006:5 § 18.

TLP 10 ställer mycket högre krav på instruktörens bedömning av eleven och glädjande läsning för alla som använder Arbeta Med Truck-materialet, är att vi är proffs på mätbara mål och individuell dokumentation av den enskilda eleven. Systemet Arbeta Med Truck och TLP 10 går därför hand i hand med varandra, och har så gjort sedan 2004.

Arbetsgivaren är den som har ansvaret att se till att personalen har tillräcklig kunskap för att använda truck i arbetet. Den som ger truckföraren tillstånd att köra truck är arbetsgivaren, som ska utfärda ett skriftligt sådant. 

Som truckförare arbetar med ofta med att lasta material samt gods på och av lastbilar vid terminaler, man fraktar material inom fabriksområdet och/eller mellan lager och verkstad.

Hur ser framtiden ut för dig med en truckutbildning?

Under det kommande året kommer det bli hård konkurrens om jobben för truckförare. I vissa delar av landet kommer det ändå bli en utmaning för arbetsgivarna att hitta personer med rätt kompetens inom yrket.  I framtiden väntas en person med truckkort ha medelgoda möjligheter till jobb då kompetenskraven inom yrket kommer ligga på en högre nivå. Detta beror på att många saknar ju de kompetenskrav som allt mer efterfrågas inom yrket. Med en kompetensutbildning kommer du alltså ha större chanser till jobb som truckförare.

Källa: Arbetsförmedlingen.se och TYA

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer