Visa utbildning.se som: Mobil

Diarieföring – för erfarna registratorer

SIPU
Kort om utbildningen
4 dagar
14 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-10-25 09:00 - Distans
Onlineutbildning
   
Distans
Svenska
Diarieföring – för erfarna registratorer

Kursbeskrivning

Diarieföring för erfarna registratorer

En komprimerad utbildning för erfarna registratorer, som inte behöver lära sig de mest grundläggande och praktiska momenten.

Diarieföring för erfarna registratorer  är en komprimerad utbildning för erfarna registratorer, som inte behöver lära sig de mest grundläggande momenten inom diarieföringen. Vi fångar upp nyheterna inom diarieföringsområdet och lägger stor vikt vid styrning och utveckling av diarieföringen. Du får en genomgång av JO-beslut och rättsfall och vi diskuterar olika frågeställningar som kan uppkomma vid t.ex. utlämnande av allmänna handlingar.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Denna utbildning sker i digitalt klassrum. Läs om SIPUs pedagogiska format på SIPUs webbplats. 
Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Tid: Utbildningsdagarnas hålltider är 9.00-15.00

Tre anledningar att gå utbildningen:

 • Aktualisera dina kunskaper om regler och rutiner kring en registrators huvudarbetsuppgifter.
 • Diskutera nyheter inom diarieföringsområdet och få en genomgång av relevanta JO-beslut och rättsfall.
 • Bli tryggare i din roll som registrator och bidra till styrning och utveckling av diarieföringen.

Diplomerad registrator – få ett kvitto på din kompetens

Diarieföring – för erfarna registratorer är komprimerad utbildning av ”Diarieföring – grund”, ”Diarieföring – fördjupning” samt ”Offentlighet och sekretess för registratorer” som du behöver för att bli diplomerad registrator. När du genomfört utbildningen har du möjlighet att skriva tentamen. Utbildningarna anordnas flera gånger per termin. Läs mer om certifiering på SIPUs webbplats.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Registratorer med minst fem års erfarenhet av diarieföring och/eller som genomgått SIPU:s registratorsutbildningar för mer än tre år sedan. Inga formella förkunskaper, men deltagarna förutsätts vara erfarna registratorer.

Föreläsare

Jan Appelquist är arkivarie med mångårig erfarenhet som konsult och utbildare. Han har ansvarat för SIPU:s kurser om arkivering och diarieföring sedan 1986, och leder diarieförings- och arkiveringskurserna på grund-, fördjupnings- och diplomeringsnivå samt diarieförings och arkiveringskurser för chefer. Jan är också ansvarig för och leder olika utbildningar om dokumenthantering. Han genomför ofta uppdragsutbildningar på olika statliga och kommunala myndigheter samt är författare till boken Dokumenthantering i informationsförvaltningen – en handbok.

Anette Schierbeck är jurist och har lång erfarenhet från offentlig förvaltning. Hon arbetar som enhetschef vid Kammarkollegiet, har tidigare varit enhetschef vid Statens institutionsstyrelse och Rikspolisstyrelsen, arbetat på domstol och inom kriminalvården. Anette har även varit förordnad som statens representant i ett flertal olika styrelser. Anette är en mycket uppskattad utbildare i t.ex. förvaltningsrätt, socialrätt, offentlighet och sekretess och får ständigt högsta betyg från deltagarna på SIPU:s kurser. Anette håller i utbildningen i Stockholm.  

Program

 • Varför ska vi diarieföra? Nyttan och lagens krav.
 • Diarieföringens utveckling och översikt över diariesystem.
 • Vad innebär offentlighetsprincipen, vad är en allmän handling, vad gäller vid utlämnande av allmänna handlingar och vad innebär det att en allmän handling har sekretess?
 • Hur är offentlighets- och sekretesslagen uppbyggd? Vad finns det för sekretessbrytande regler?
 • Vad ska vi diarieföra?
 • Hur ska vi diarieföra?
 • Klassificeringsstruktur/dossiéplan
 • Diarieinstruktionens innehåll och uppbyggnad
 • Avslut av ärenden
 • Arkivering och förvaring av handlingarna

Upplägg

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon.  Reflektionsövningar och gruppuppgifter sker i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra. 

SIPUs utbildningar i digitalt klassrum har ofta något kortare dagar, fler korta pauser och om flera dagar kan dessa utspritt – allt för att skapa bästa möjliga lärmiljö för dig som deltagare!

Tid & plats

9.00-15.00 på webben tre dagar.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Diarieföring – för erfarna registratorer, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 6 recensioner.

Kursdeltagare
Tycker verkligen att utbildningsledaren fick med allt och i en bra ordning. Jag tycker att det är bra med exempel och verkliga händelser. Mycket bra!!! Jag tycker det var bra att han frågade vid dagens start om vi hade funderingar, eftersom jag själv behövde kvällen på mig att komma på mina funderingar. Kursen är tung och därför var det svårt at...
Visa mer
Kursdeltagare
Bra information om offentlighets- och sekretesslagen. Sakligt och bra i all information.
Kursdeltagare
Har frågor och har fått idéer som jag ska lyfta med övriga medarbetare. Mitt yrke är brett och viktigt!

SIPU

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har idag närmare 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som...


Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

SIPU

Dalagatan 7
104 30 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 6 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 2356 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Diarieföring – för erfarna registratorer från SIPU, fyll i dina uppgifter: