Informationscontroller – strategier för informationshantering

SIPU, Distans
Längd
2 dagar
Pris
10 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Längd
2 dagar
Pris
10 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Från 10 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Informationscontroller – strategier för informationshantering

Under denna utbildning får du specialistkompetens som informationscontroller gällande verksamhetsinformation, att kvalitetssäkra och styra registreringarna samt hur man kan utforma en god informationskultur i sin organisation.

Tre skäl att gå utbildningen:

 • Få strategier och djupare kunskaper kring att tillämpa regelverk i digital dokumentationshantering och att säkerställa att verksamheten uppfyller sina skyldigheter
 • Öka dina kunskaper och få specialistkompetens kring att utforma en
  god informationskultur och att kartlägga verksamhetsinformation
 • Öva och diskutera informationsklassning utifrån klassificerigsstrukturen

Under denna utbildning får du som informationscontroller specialistkompetens gällande verksamhetsinformation, att kvalitetssäkra registreringarna samt ökade kunskaper om hur man kan utforma en god informationskultur i sin organisation. Du får en bra överblick hur man kan kartlägga, organisera och beskriva verksamhetsinformationens processer i sin helhet med tyngdpunkt från de lagar och regler som styr i offentlig förvaltning och under utbildningen får du öva att sätta information i sammanhang, värdera och klassificera den.

Utbildningen syftar till att stärka din roll som registrator som har eller ska ta ett större systemansvar och förvaltning för diariesystemet, att bli en informationscontroller.

Förkunskapskrav

Utbildningen är fristående men en förutsättning för att tillgodogöra sig utbildningen på ett bra sätt är att man har grundläggande kunskaper i frågor rörande diarieföring samt offentlighet och sekretess motsvarande innehållet i diplomeringsprogram för registratorer.

Diplomerad informationscontroller – få ett kvitto på din kompetens

”Informationscontroller – Strategier för en rättssäker hantering och kartläggning av verksamhetsinformation” är en av delutbildningarna som du behöver för att bli diplomerad informationscontroller, steget när du tar eller ska ta ett större ansvar om informationshantering. Går du denna utbildning Offentlighet och sekretess för informationscontrollers samt Att förvalta och skydda verksamhetsinformation har du möjlighet att skrivaTentamen – informationscontroller.

Bokningsregler hittar du på SIPUs webbplats.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

25 september, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Ur innehållet

Informationscontrollerns ansvar

 • Informationscontrollerns roll i systemadministrationen (att jämföra mot registratorns roll)

Styrning av informationsförvaltning och rättssäker diarieföring

 • Definition av informationshantering och verksamhetsinformation
 • Kartlägga och beskriva processer – verksamhetsanalys - organisera informationshantering
 • Regler och lagar som styr (tryckfrihetsförordningen, förvaltningslagen, osl, arkivlagen, dataskyddslagstiftningen)
 • Att värdera och klassificera information - granska och fördela informationen
 • Digitaliseringen - fördelar och fällor. Utmaningar vid gallring, utlämnande och lagring
 • Att utforma god informationskultur - metoder och tekniker för att på ett effektivt sätt förbereda, registrera och organisera verksamhetsinformation, anpassa information och dokument för arkivering
 • Informationshanteringsplan - hur gör man?

Föreläsare

Sophia Ulfstedt är diplomerad registrator med erfarenhet att arbeta både inom kommunal och statliga sektorn. Har arbetat som registrator och nämndsekreterare, men är i grunden utbildad ekonom. Hon arbetar idag på statlig myndighet som registrator samt systemansvarig. Sophia är ny som utbildningsledare för SIPU:s utbildningar under området registratur och ärendehantering.

Målgrupp

Alla som arbetar med verksamhetsinformation inom offentlig förvaltning så som informationscontrollers och registratorer.

Upplägg

Blended learning – för bästa effekt av din satsning på kompetensutveckling

Utbildningen följer logiken med avsnitt ”före” ”under" samt ”efter” och består av olika typer av utbildningsformat för att du bättre ska kunna befästa ny kunskap. För- och efteraktiviteter gör man på tider som passar en själv och tar tillsammans ca2h. Hålltider i det digitala klassrummet är kl. 09:00-15:00. Vid bokning kommer du att få ytterligare instruktioner och inloggningsuppgifter.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Informationscontroller – strategier för informationshantering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SIPU
Convendum
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som öppna digitala...

Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Highlights