Ekonomi i EU-projekt

SIPU, Distans
Pris
10 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Pris
10 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
25 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Onlineutbildning
Från 10 500 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Lär dig om ekonomi i EU-projekt hos SIPU!

På utbildningen Ekonomi i EU-projekt får du djupdyka i hur kraven på den ekonomiska administrationen av EU-projekt skiljer sig från vanlig redovisning. Vår expert går igenom kostnadsberäkningar, reder ut begrepp och tolkning av reglerna för korrekt rapportering för att undvika obehagliga revisioner och återbetalning.

Fem anledningar att gå utbildningen:

 • Skaffa dig en god överblick över de gemensamma reglerna, vad som skiljer olika EU-program åt beträffande budgetering, drift och rapportering
 • Säkra projektets ekonomi genom att redan i ansökningsfasen få rätt kostnader till rätt pris – och på en nivå som programsekretariatet anser kostnadseffektivt
 • Lär dig hur du beräknar olika kostnadsslag samt vilken stödjande dokumentation som behövs för att få ersättning för samtliga nerlagda kostnader
 • Undvik att bli återbetalningsskyldig vid en eventuell revision
 • Förstå hur viktig din roll är för ett väl genomfört EU-projekt

Lär dig ekonomi i EU-projekt

Under denna utbildning om Ekonomi i EU-projekt skapar du dig en djupare förståelse för ekonomiska frågeställningar och överväganden i budgetering, drift och kravenlig rapportering av EU-projekt. Genom exempel från olika EU-program ger utbildningen grundläggande kunskap för ekonomer som har ansvar för redovisningen av EU-finansierade projekt, bland annat om:

 • Ansökningsprocess, inklusive budget
 • De avtal som styr ett EU projekt
 • Hur man startar upp ett projekt
 • Stödberättigade lönekostnader, externa tjänster/subcontracting, investeringar, övriga kostnader
 • Löpande redovisning och uppföljning
 • Risker i projektdriften
 • Olika rapporteringsmodeller och typer av rapporter i EU-projekt
 • Vad behöver vi spara i EU-projekt: tidsgränser och typer av dokument?
 • Revision – vad händer och hur förbereder man sig?

EU:s krav och förväntningar i praktiken

Utbildningen ger dig förståelse för de olika regler som styr ekonomisk redovisning i ett EU-projekt från idéstadie till slutredovisning. Du får kunskap om gemensamma principer och hur du gör beräkningar, budgeterar och redovisar personal, resor och OH, med relevanta exempel från olika EU-program. Vidare berörs frågeställningar kring projektägarskap, vad arbetet i internationella partnerskap innebär ekonomihanteringen, samt vikten av ett gott samarbete mellan projektekonom och projektledare.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

25 september, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Utbildningsledare

Louise Weinreder är EU-coach med mångårig erfarenhet av att arbeta i EU-finansierade utvecklingsprojekt, både i ansökningsfasen, vid genomförande och slutrapportering. Hon har arbetat inom flertalet program, såsom Interreg, FP7, Horizon2020, ESF, ERUF, LIFE, CEF, Kreativa Europa, Erasmus+ och i olika Joint Undertaking program som FCH JU och BBI JU. Med en gedigen bakgrund som controller, redovisningsansvarig och ekonomichef kan hon på ett enkelt sätt koppla de specifika krav och regler som kännetecknar EU-programmen, till den dagliga redovisningen i en svensk organisation, samt belysa de delar som särskiljer sig. Louise arbetar aktivt med ansökning och genomförande av EU-finansierade projekt och är därmed ständigt uppdaterad med eventuella förändringar som kan ske under en programomgång.  

Förkunskaper

Utbildning för dig som är: ekonom, controller, ekonomiassistent, redovisningsansvarig eller annan ekonomipersonal. Även projektledare och andra intresserade är välkomna.

Examen, diplom m.m.

Bli certifierad EU-projektcontroller hos SIPU! Ekonomi i EU-projekt är första utbildningen i en serie som avslutas med tentamen för möjlighet att bli certifierad EU-projektcontroller. 

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Ekonomi i EU-projekt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
SIPU
Convendum
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har över 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som öppna digitala...

Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Highlights