Visar 1-25 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 28 träffar
1
2

Vad är MBA?

MBA står för Master of Business Administration och är en utbildning som vänder sig till dig som idag är yrkesverksam och söker efter att utvecklas i din arbetsroll. MBA är en kvalificerad vidareutbildning där du ges kunskaper och verktyg som stärker dig i ditt ledarskap för att du ska kunna leda och utveckla din organisation framgångsrikt.

MBA-utbildningar finns runt om i hela världen och i Sverige och övriga norden erbjuds MBA av ett 20-tal universitet och utbildningsarrangörer. Studielängden för en MBA brukar vara mellan 1-2 år men kan variera beroende på MBA-utbildning och i vilken studietakt du väljer att läsa i. Beroende på utbildning kan du välja att läsa en MBA på heltid, deltid eller på distans, och därmed går det ofta bra att kombinera en MBA-utbildning med jobb. Det här ger dig stora möjligheter att hitta en utbildning som passar dig, dina krav och förutsättningar.

MBA-ranking och ackrediteringar

MBA är idag ingen skyddad titel och därför har innehållet i utbildningarna kommit att variera. Det här har gjort att olika typer av ranking och ackrediteringar har blivit ett sätt för skolorna att visa deras kvalitet och att de uppfyller kunskapsmål och andra krav. Det sker årligen olika typer av ranking och vanligt är att olika medieinstitut genomför dem efter ett antal olika uppsatta parametrar. För skolor i Europa och USA finns tre väletablerade ackrediteringsorgan som regelbundet kontrollerar kompetens och rutiner hos de olika skolorna; AACSB International, AMBA och EQUIS.

Det är dock viktigt att tänka på att det kan råda stor skillnad på olika rankingar då de beror på vilka skolor om blivit inbjudna att delta, vem det är som gör rankingen och i vilket syfte. Vad det gäller ackrediteringar är dessa frivilliga för skolorna att delta i, men kostsamma. När du väljer bland olika MBA-utbildningar är det därför viktigt att göra grundlig research och komma ihåg att den viktigaste faktorn att ta hänsyn till är dina egna krav och behov.

Ansökan och antagning

En MBA-ansökan och dess antagningsprocess kan ibland vara ganska komplex och omfattande. Du bör därför se till att du börjar med din ansökning i tid och det första du bör undersöka är att du har grundläggande behörighet att söka till utbildningen. En MBA skiljer från andra Master-utbildningar då du inte behöver en grundexamen i ekonomi för att söka till utbildningen.

De grundläggande kraven för att söka en MBA:

  • Akademisk grundexamen med goda resultat
  • Minst två års relevant arbetslivserfarenhet
  • Skriftliga referenser
  • Testresultat från GMAT och TOEFL/IELTS


Det är också vanligt att de olika utbildningarna har uppgifter som de sökande ska komplettera till sin ansökan.

Kostnader och finansiering

En MBA-utbildning är en stor investering och den kräver både planering och en budget. Det är oftast själva kursavgifterna som står för den största delen och priset för en utbildning brukar vara på mellan 100 000-500 000 kr, det finns dock de som kostar både mer och mindre. Utöver kursavgifterna tillkommer det utgifter för exempelvis litteratur, resor och programvaror.

När det kommer till finansiering av utbildningen är det vissa arbetsgivare som är villiga att göra en investering i dig som medarbetare, men om du inte har den möjligheten finns det lite andra alternativ:

  • Ansöka om ett banklån. Det finns ibland studielån som kan ge dig fördelaktiga villkor.
  • Sök stipendium. Det finns en mängd stipendier du kan söka för utbildningar både i Sverige och utomlands.
  • Arbeta parallellt med dina studier. Det finns även de skolor som kan erbjuda arbete under din tid på utbildningen.

Läs mer om MBA här

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
”Med en MBA i bagaget har man än...

– MBA för ingenjörer har ett bra innehåll för att lyfta min kompetens när det gäller organisation, ekonomi och företagsledning. Jag gillar upplägget, att kunna jobba samtidigt som man går utbildningen. Det berättar Stefan Ljungberg – ombyggnadschef på Stockholmshem.

Läs mer
Reportage
Stockholms Universitet

– eMBA programmet vid Stockholms universitet ger mig en chans att lägga en bas inom ekonomi och business som stödjer min nuvarande befattning som VD samt steget från specialist till chef och affärsutvecklare.
/Deltagare i eMBA programmet

Läs mer om vad deltagarna säger om Stockholms Universitets eMBA