Visa utbildning.se som: Mobil

Diarieföring – grund

SIPU
Kort om utbildningen
3 dagar
11 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-05-25 - Distans
Distans, Stockholm
Svenska
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
11 900 SEK
2021-05-25

Distans
11 900 SEK
2021-09-06

Distans
11 900 SEK
2021-11-08

Stockholm
11 900 SEK
2021-10-04
Diarieföring – grund

Kursbeskrivning

Grundutbildning i Diarieföring

Som registrator behöver du veta hur diariet kan användas på ett effektivt sätt i en modern förvaltning. Du måste också ha kunskap om den lagstiftning som gäller. Detta för att du ska kunna göra korrekta bedömningar i ditt arbete.

Som registrator behöver du ha mycket god kunskap om de olika arbetsmomenten och den lagstiftning som gäller  för att kunna göra korrekta bedömningar i ditt arbete.  Diarieföring – grund erbjuder dig relevant grundkunskap  och en god förståelse för hur diariet kan användas på ett effektivt och säkert sätt i en modern förvaltning. Offentlighetsprincipen är en viktig del och vi går igenom grunderna i denna – något som är särskilt betydelsefull i ditt möte med allmänheten och journalistkåren.

Digitalt klassrum – med känslan av att du är på plats

Utbildning under hösten 2020 sker i digitalt klassrum, förutom tillfället i oktober som vi planerar genomföra i fysiskt klassrum i centrala Stockholm (beroende på folkhälsomyndighetens rekommendationer).

Tre anledningar att gå utbildningen:

 • Du får grundläggande kunskaper om hur diarieföringen fungerar i en modern förvaltning.
 • Du lär dig arbetsmomenten – steg för steg – i hela diarieföringsprocessen.
 • Efter genomgången kurs kan du självständigt genomföra grundläggande diarieföringsuppgifter.

Diplomerad registrator – få ett kvitto på din kompetens

Diarieföring – grund är en av delutbildningarna som du behöver för att bli diplomerad registrator. Går du denna utbildning samt Diarieföring – fördjupning samtOffentlighet och sekretess för registratorerhar du möjlighet att skriva tentamen. Utbildningarna anordnas flera gånger per termin. Läs mer på SIPUs webbplats.

Läs om SIPUs pedagogiska format på SIPUs webbplats.

Vid bokning kommer du att få instruktioner och inloggningsuppgifter.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Registratorer och andra som ska arbeta med diarieföring

Föreläsare

Jan Appelquist är arkivarie med mångårig erfarenhet som konsult och utbildare.

Han har ansvarat för SIPU:s kurser om arkivering och diarieföring sedan 1986, och leder diarieförings- och arkiveringskurserna på grund-, fördjupnings- och diplomeringsnivå samt diarieförings och arkiveringskurser för chefer. Jan är också ansvarig för och leder olika utbildningar om dokumenthantering. Han genomför ofta uppdragsutbildningar på olika statliga och kommunala myndigheter samt är författare till boken Dokumenthantering i informationsförvaltningen – en handbok.

Innehåll

Ur utbildningens innehåll:

 • Grunderna för ett effektivt registratorsarbete
 • Varför ska vi diarieföra? Nyttan och lagens krav
 • Offentlighetsprincipens grunder
 • Posthantering - även e-postproblematiken i diarieföringen
 • Vad och hur ska vi diarieföra?
 • Klassificeringsstruktur/dossiéplan
 • Avslut av ärenden
 • Arkivering och förvaring av handlingar

Upplägg

Gå en hel utbildning och tillgodogör dig viktig kompetensutveckling utan att behöva resa! Som deltagare är du uppkopplad till ett digitalt klassrum där du följer föreläsningar, kan ställa frågor och diskutera med utbildningsledare och andra deltagare via både chat-funktion och mi​krofon.  Reflektionsövningar och gruppuppgifter sker i det digitala klassrummet eller i separata digitala grupprum, där du kan dela och skapa material tillsammans med andra. 

SIPUs utbildningar i digitalt klassrum har ofta något kortare dagar, fler korta pauser och om flera dagar kan dessa utspritt – allt för att skapa bästa möjliga lärmiljö för dig som deltagare!

Tid & plats

Utbildning under hösten 2020 sker i digitalt klassrum, förutom tillfället i oktober som vi planerar genomföra i fysiskt klassrum i centrala Stockholm (beroende på folkhälsomyndighetens rekommendationer).

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Diarieföring – grund, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 5 recensioner.

Kursdeltagare
(5)
Väldigt kunnig utbildningsledare, svarade bra och konkret på allas frågor. Hade många exempel från sin egen erfarenhet att ta som exempel. Tydlig och klar.
Kursdeltagare
(5)
Utbildningsledaren är trevlig, kunnig, hade många exempel från verkligheten gjorde att det var både kul och intressant att lyssna.
Kursdeltagare
(5)
Har fått en annan syn på initierat av. Vi har tidigare där angett vem vi fått första handlingen ifrån/vem som uppmärksammade oss på ärendet (typ advokat) istället för den som faktiskt initierat (klienten)

SIPU

SIPU

Vi skapar utbildningar för dig inom offentlig sektor – utifrån ditt behov av kompetensutveckling. Med en omfattande utbildningskatalog, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 utbildningar om året. Vi har idag närmare 40 års erfarenhet som utbildningsleverantör. Utbildningarna genomförs som...


Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

SIPU

Dalagatan 7
104 30 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 5 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 2355 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Diarieföring – grund från SIPU, fyll i dina uppgifter: