Visa utbildning.se som: Mobil

Juridiken som styr nämndadministrationen

SIPU
Kort om utbildningen
2 dagar
9 800 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2019-09-25 09:00 - Stockholm
Öppen utbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

Du som nämndsekreterare eller kommunsekreterare har ett stort ansvar för att den enskildas rättssäkerhet upprätthålls när politiska beslut fattas. För att du ska känna dig tryggare i din roll, erbjuder vi en tvådagarskurs kring tillämpning av juridiken som styr nämndadministrationen, med särskilt fokus på den nya kommunallagen, mötesjuridik, sammanträdesformalia samt offentlighet och personuppgiftsskydd enligt den nya dataskyddsförordningen. 

Lagstiftningen och formalian som styr ditt arbete

I rollen som nämndsekreterare krävs att du är uppdaterad kring lagstiftningen som styr ditt arbete samt har god kunskap om formaliakraven kring själva sammanträdena. Under nämndprocessen behöver du hantera många olika frågeställningar som dyker upp och kunna lösa dem snabbt enligt aktuell lagstiftning och formaliakrav, för att komma vidare med mötet.

Ny lagstiftning

Under 2018 träder en rad nya lagar i kraft som berör nämndadministrationen, bl.a. en ny kommunallag från 1 januari och EU:s dataskyddsförordningen (GDPR) kommer att börja gälla i maj. Även offentlighet- och sekretesslagen behöver man känna till som nämndsekreterare.

Uppdatera och fördjupa din kunskap och diskutera utmaningar från din vardag

Under denna kurs får du fördjupad kunskap om juridiken som styr ditt arbete, med fokus på kommunallagen, mötesjuridik, sammanträdesformalia samt offentlighet och personuppgiftsskydd. Vi varvar föreläsning med olika övningar och gruppdiskussioner, så att du får även får möjlighet att diskutera utmaningar och frågeställningar som du har med dig från din egen erfarenhet. 

Målgrupp

Nämndsekreterare i nämnder, utskott och styrelser samt kommunsekreterare.

Kursinnehåll

Ur kursens innehåll:

 • Nämndsekreterarrollen – hur arbetar du som
  stöd till ordföranden?
 • Beslutsgången – hur hanteras yrkanden och
  propositioner?
 • Hur skriva korrekta och ändamålsenliga
  protokoll?
 • Offentlighetsprincipen – vad innebär den i
  praktiken inom nämndadministrationen?
 • Skyddet av personlig

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Juridiken som styr nämndadministrationen, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Kursdeltagare
(5)
5 av 5
Kursdeltagare
(5)
5 av 5
Kursdeltagare
(5)
5 av 5

SIPU

SIPU

SIPU

SIPU (tidigare Statens institut för personalutveckling) är ett utbildnings- och konsultföretag som arbetar med utveckling av myndigheter, företag och organisationer.  Med ett omfattande kursutbud, framförallt för offentlig sektor, genomför vi cirka 300 kurser om året. Vi har idag närmare 40 års erfarenhet...


Läs mer om SIPU och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

SIPU

Dalagatan 7
104 30 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Juridiken som styr nämndadministrationen
Kursrecensioner
(4,2)
Baseras på 67 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 2149 recensioner.
Alla recensioner för arrangören