Visa utbildning.se som: Mobil

Pensioner och försäkringar vid bodelning och arvskifte

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
6 timmar
5 900 - 7 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-04-26 08:30 - Distans
Distans, Stockholm
Svenska
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
5 900 SEK
2022-04-26

Stockholm
7 900 SEK
2022-04-26

Kursbeskrivning

Pensioner och försäkringar vid bodelning och arvskifte

Beträffande bodelning i anledning av äktenskapsskillnad fokuseras det på den skilda behandlingen av allmän pension, tjänstepension och privat pensionsförsäkring. Problematiken kring fåmansföretagares tjänstepensionslösningar gås igenom och den begränsade möjligheten att bodela pensionsförsäkringar under äktenskapet diskuteras.

Beträffande bodelning i anledning av dödsfall och arvskifte fokuseras på de försäkringar som tillfaller förmånstagare. Tolkning och jämkning av förmånstagarförordnande diskuteras ingående varvid frågan om kopplingen mellan förmånstagarförordnande och testamente tas upp. Förutsättningarna för efterarv av förmånstagarförordnande gås igenom. Diskussioner förs även om efterlevande makes möjlighet att köpa försäkring och frågan om det kan föranleda vederlag från den först avlidnes efterarvingar enligt ärvdabalken.

Redogörelse kommer också att lämnas för de s.k. kapitalpensionerna som varit möjliga att teckna under tidsperioden 1 jan 2005 - 1 februari 2007.

Kursen förbereder dig därmed gällande pensioner och försäkringar och ger dig goda förutsättningar för att hantera dessa både vid bodelning i anledning av skilsmässa och vid bodelning och arvskifte i anledning av dödsfall, men ger dig också en djupare förståelse för hur försäkringar fungerar generellt

Målgrupp

Kursen riktar sig främst till advokater, biträdande jurister och jurister inom bank och försäkring, men även till andra personer som i sin verksamhet kommer i kontakt med civilrättsliga och skatterättsliga frågor avseende pensioner och försäkring i samband med bodelningar och/eller arvskifte.

Plats

Stockholm/Digitalt

Program

09:00 - 09:30
Registrering, kaffe och smörgås

09:30 - 10:45
Inledning

  • Inledande genomgång av olika typer av försäkringar och pensionssparanden; skatterättslig respektive civilrättslig indelning, olika ägare, olika ”koncept” m.m.

  • Bodelning i anledning av äktenskapsskillnad; genomgång av lagtext, förarbeten, praxis samt hantering av konkreta situationer

10:45 - 11:00

Kaffepaus

11:00 - 12:00

  • Bodelning under äktenskapet

  • Bodelning vid dödsfall; genomgång av lagtext, förarbeten, praxis samt hantering av konkreta situationer

12:00 - 13:00

Lunch

13:00 - 15:00

  • Förmånstagarförordnanden; upprättande, tolkning, förfogande m.m.

15:00 - 15:15

Kaffepaus

15:15 - 16:30

  • Efterarvssituationer

  • Övriga frågor

16:30
Kursen avslutas

Investering

7900 kr exkl. moms, vid digitalt deltagande 5 900 kr 

Kursavgiften inkluderar dokumentation, kaffe och smörgås, lunch och fika.

Kursledare

Föreläsare

Josefin Grauers, Chefsjurist, SEB Pension och Försäkring AB, Stockholm

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Pensioner och försäkringar vid bodelning och arvskifte, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Pensioner och försäkringar vid bodelning och arvskifte!

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 874 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Pensioner och försäkringar vid bodelning och arvskifte från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter: