Vouchrar i momshänseende

JUC, i Stockholm (+1 orter)
Längd
6 timmar
Pris
7 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 februari, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
6 timmar
Pris
7 995 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
14 februari, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kursen är bokningsbar via arrangörens hemsida 🤗

Kursbeskrivning

Navigera dig genom världen av Vouchrar och Momsregleringar

Syftet med kursen är att deltagaren ska få en bred insikt, med praktiska exempel, i momsmässiga konsekvenser av användningen av vouchrar, dvs. av användningen av ett värdebevis eller en värdecheck som avser en underliggande vara eller tjänst.

I kursen behandlas de särskilda regler om vouchrar som infördes den 1 januari 2019 i mervärdesskattelagen i enlighet med ändringar i EU:s mervärdesskattedirektiv.

Dessa nya regler skapar stora tillämpningsproblem på grund av att de innebär att vissa transaktioner med vouchrar innebär fingerade omsättningar som liknar förskottsbetalningar, men ändå inte är det, och andra transaktioner med vouchrar inte innebär någon omsättning förrän den faktiska leveransen av den underliggande varan eller tjänsten till vouchern sker.

Det är med andra ord mycket specifika särskilda regler som har införts på detaljnivå avseende vouchrar och det gäller att kunna bedöma när dessa särskilda regler gäller och när de allmänna momsbestämmelserna gäller avseende en viss affär. Nu finns alltså särskilda regler i mervärdesskattelagen om detta, och de är mer detaljerade än jämfört med Skatteverkets uppfattning i ställningstaganden före 2019.

Målgruppen för kursen är exempelvis revisorer och avtalsskrivande jurister och advokater samt konsumentrådgivare, konsumentorganisationer, Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden, administratörer i olika förlagsverksamheter, marknadsförare, speditörer, bank- och finansbolag, inköpare och försäljare, deltagare i outlets och utfärdare av värdecheckar till turister med mera.

Det är marknaden som styr vidden av användningen av vouchrar och vilka som kan ingå i målgruppen växer givetvis på grund av vad som händer ute i den ekonomiska verkligheten när köp och försäljning av varor och tjänster kan tänkas administreras effektivare genom användningen av vouchrar.

Genom exemplen som ges ska kursen ha en hög konkretiseringsgrad och det som gäller i ett sammanhang kan vara relevant i många andra sammanhang i affärslivet.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

14 februari, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

14 februari, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Målgrupp

Revisorer, avtalsskrivande jurister och advokater samt
konsumentrådgivare, konsument-organisationer, Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden, administratörer i olika förlagsverksamheter, marknadsförare, speditörer, bank- och finansbolag, inköpare och försäljare, deltagare i outlets och utfärdare av värdecheckar till turister med mera.

Kursinnehåll

 • Vad som avses med en voucher i momshänseende
 • Skillnaden på en enfunktionsvoucher och en flerfunktionsvoucher
 • Begreppet ”i eget namn” jämfört med användningen av begreppet i andra sammanhang än det förevarande
 • Exempel på i vilka sammanhang och branscher som vouchrar förekommer
 • Gränsdragningsproblem av vad som utgör en voucher i momshänseende och inte exempelvis betalningsmedel eller värdepapper
 • Användningen av vouchrar vid utländska kundrelationer
 • Jämförelser med a conto- och förskottsbetalningar
 • Betydelsen av voucheröverlåtarens förhållande till distributörer eller marknadsförare av den underliggande vara eller tjänst som vouchern avser och
 • Betydelsen av att i det enskilda – specifika – fallet göra en momsmässig bedömning av användningen av en enfunktionvoucher eller en flerfunktionsvoucher i fler än ett led

Kursmaterial

Deltagarna får tillgång till kurspresentationen och annat relevant material via JUC:s online-materialportal några dagar innan kursdatum.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Vouchrar i momshänseende, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
JUC
Strandvägen 7A
114 56 Stockholm

Praktisk inriktad undervisning med hög professionell nivå

JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark år 2001. Vi erbjuder högkvalitativ fortbildning för jurister, advokater, revisorer, fastighetsmäklare och ett brett utbud av andra yrkesverksamma. Årligen håller vi även i evenemang för över 15 000 deltagare på 500...

Läs mer om JUC och visa alla utbildningar.

Highlights