Kursbeskrivning
Fördjupningskursen ger dig en djupare förståelse för upphandlingsprocessen från förberedelsestadiet till avslutad upphandling. Välkommen!
Den 1 januari 2017 trädde nya upphandlingslagar i kraft som i sin tur genomför 2014 års EU-direktiv om offentlig upphandling. Det nya regelverket innebär bland annat ett ökat fokus på att använda offentlig upphandling som ett verktyg för att genomföra olika typer av sociala mål.
Lagarna innehåller bestämmelser om när krav på arbetsrättsliga villkor får och ska ställas. Lagarna öppnar för ett ökat utrymme att använda förhandlat förfarande, inrättar ett helt nytt förfarande för komplicerade anskaffningar och har ett större fokus på elektroniska dynamiska inköp för enklare anskaffningar. Lagen tydliggör också vilka ändringar av kontrakt som kan göras under avtalstiden. Ett nytt sätt att hantera utredningen om en leverantör ska uteslutas eller kvalificeras i en upphandling införs, bl.a. genom det s.k. ESPD-dokumentet.
Vissa förtydliganden och justeringar har också gjorts bl.a. vad gäller anbudsutvärdering, hur mycket en leverantör kan engagera sig innan en upphandling och hur kravställning får gå till. Det nya regelverket kan antas komma att påverka den offentliga sektorns framtida organisation och struktur.
Parallellt med den nya lagstiftningen har såväl svenska domstolar som EU-domstolen kommit med ny praxis på området som påverkar även nya LOU. Bl.a. har flertalet domar inom skadeståndsområdet meddelats från överrätt.
Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?
Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.
För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som upphandlar för offentlig sektor eller vars företag säljer till offentlig sektor, ombud och konsulter.
Program
08:30 - 09:00
Registrering
Kaffe och smörgås ingår vid fyiskt kurstillfälle.
09:00 - 12:00
Förmiddagspass inkl. kaffepaus
Undantag från upphandling
Inför upphandlingen
Leverantörsprövning och kravställning
12:00 - 13:00
Lunchpaus
13:00 - 14:40
Anbudsutvärdering
Avtalet och avtalsförhållandet
14:40 - 15:00
Kaffepaus
15:00 - 16:45
Rättsmedel
16:45 - 17:00
Sammanfattning
Kursinnehåll
Kursen behandlar bland annat:
- Undantag från upphandling
- Avtal på ekonomiska villkor, ”förtäckta” kontrakt, tjänster av allmänt ekonomiskt intresse (bl.a. IOP) - Inför upphandlingen, såsom:
- Myndighetens kontakter med marknaden
- Leverantörens kontakter med myndigheten - Leverantörsprövning
- Kravställning
- Anbudsutvärdering
- Pris- eller kostnadsutvärdering, att tänka på
- Legala och ekonomiska aspekter på avancerade utvärderingsmodeller vid tillämpning av bästa förhållande mellan pris och kvalitet - Avtalsförhållandet/avtalet
- Arbetsrättsliga villkor och andra sociala villkor
- Andra upphandlingsrättsliga krav på utformandet av avtalet
- Ändringar av avtal - Rättsmedel
- Processuella frågor vid överprövning av upphandling och ogiltighetstalan
Skadeståndstalan
Tid & plats
08:30 - 17:00 | Hybridformat - du väljer om du vill delta på plats i Stockholm eller digitalt.
Investering
6 900kr exkl. moms (Digital) | 8 900kr exkl. moms (På plats i Stockholm).
Kursledare
Eva-Maj Mühlenbock
Advokat och partner vid Cirio Advokatbyrå AB
Eva-Maj har en lång och särskild erfarenhet inom offentlig upphandling, konkurrens- och EU-rätt. Hon är även författare till "Lagen om offentlig upphandling - en kommentar".
Lukas Granlund
Advokat och Senior Associate vid Cirio Advokatbyrå.
Lukas är specialiserad på offentliga affärer (bl.a. offentlig upphandling och statsstöd) och ingår i Cirios branschgrupper Digital och Biological. Lukas har även särskild erfarenhet av allmän förvaltningsrätt, kommunalrätt samt offentlighet- och sekretesslagstiftning i samband med affärer mellan det offentliga och privata. Inom upphandlingsrätt arbetar Lukas löpande i ärenden inom flertalet olika sektorer, och har således gedigen erfarenhet från både LOU, LUF, LUK och LUFS-regelverket, inklusive säkerhetsskyddade upphandlingar. Inom rättsområdet arbetar Lukas löpande med rådgivning och tvistlösning för såväl leverantörer som upphandlande myndigheter.
Lukas har skrivit flertalet artiklar inom upphandlingsrätt i bl.a. MedTech Magazine och Offentliga affärer, samt är medförfattare till ”Lagen om offentlig upphandling – en kommentar”.
Lukas håller löpande kurser inom upphandling i Norstedts Juridiks regi. Därtill anlitas Lukas ofta som talare på mässor och seminarium inom upphandling, och har bl.a. deltagit som talare vid Upphandlingsdagarna, Almedalen och Swedish MedTech:s upphandlingskommitté.
Examen, diplom m.m.
Kursen följer Advokatsamfundets riktlinjer avseende professionell fortbildning av advokater och omfattar 7 kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.
Intresseanmälan
Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster
Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...
Kontaktuppgifter
Norstedts Juridik
För att få mer information om utbildningen Fördjupningskurs i offentlig upphandling från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter: