Visa utbildning.se som: Mobil

Barn som tvingas välja bort en förälder - Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter

Norstedts Juridik
Kort om utbildningen
6,5 timmar
5 900 - 7 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-04-21 08:30 - Distans
Distans, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Kommande starter
Distans
5 900 SEK
2021-04-21

Stockholm
7 900 SEK
2021-04-21

Kursbeskrivning

Välkommen på kurs med Anna Lytsy och Cristina Bergenstein. Föräldraalienation innebär att barn påverkas av en förälder att ta avstånd från den andra, utan sakliga skäl. Kursen ger dig grundläggande kunskap om och förståelse för vad föräldraalienation är. Du får även en genomgång av svenska rättsregler som är relevanta för alienation.

Föräldraalienation innebär att ett barn förmås ta avstånd från en förälder som det tidigare haft en nära relation till, utan att det finns några sakliga skäl för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel och kan innebära stora risker. Föräldraalienation har av allt att döma ökat kraftigt i många delar av världen under 2000-talet och tar idag mycket stora resurser i anspråk inom framför allt rättssystem, socialtjänst och barnpsykiatri.

Det krävs särskilda åtgärder för att bryta en föräldraalienation. Interventioner som inte utgår från adekvat kunskap om alienation riskerar att bli inte bara verkningslösa utan direkt kontraproduktiva. Det finns avsevärd kunskap om föräldraalienation internationellt, men ytterst begränsad sådan i Sverige.

Kursen utgår från Anna Lytsys och Christina Bergensteins bok ”Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation: fakta, rättsregler, erfarenheter” och ger en grundläggande förståelse för vad föräldraalienation är och hur man som professionell både kan identifiera och måste hantera fenomenet, om drabbade barn och föräldrar ska kunna bli hjälpta. Varmt välkommen!

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om en utbildning påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Kursen vänder sig till alla som i sitt yrkesliv möter barn och familjer som kan eller förefaller vara indragna i föräldraalienation.

Plats

Hybridformat - Välj mellan att delta på plats i Stockholm eller följ med på den digitala livesändningen av kursen.

Program

08:30 - 09:00

Registrering

Kaffe och smörgås ingår för de som deltar vid kurstillfället i Stockholm 09:00-10:30

Vad är föräldraalienation?

Föreläsare: Anna Lytsy10:30 - 10:45

Kaffepaus

10:45 -11:45

Forts: Vad är föräldraalienation? Avslutning samt frågestund

Föreläsare: Anna Lytsy11:45 - 11:50

Bensträckare

11:50 -12:45

Inledning: svenska rättsregler tillämpliga vid föräldraalienation

Föreläsare: Christina Bergenstein12:45 - 13:45

Lunchpaus

13:45 - 15:00

Domar

Föreläsare: Christina Bergenstein15:00 - 15:15

Kaffepaus

15:15 - 16:30

Uppdateras inom kort

16:30

Kursen avslutas

Kursinnehåll

Kursen behandlar bl.a.:

  • Grundläggande kunskap om och förståelse för vad föräldraalienation är
  • Tillgång till ett antal etablerade identifikationsredskap och interventionsrekommendationer
  • Genomgång av svenska rättsregler, relevanta för alienation
  • Genomgång av intressanta domar
  • Vad man kan göra

Investering

7900 sek exkl. moms (Stockholm) | 5900 sek exkl. moms (Digital) 

Kursavgiften inkluderar dokumentation. För dig som väljer att delta i Stockholm ingår även kaffe och smörgås, lunch samt fika.

Kursledare

Anna Lytsy är frilansjournalist och författare sedan 25 år, med ett 20-tal utgivna böcker i olika genrer (fack- och skönlitteratur). Har skrivit flera uppdragsböcker om ”svåra” ämnen (t ex sexuella övergrepp, barnfattigdom, bokstavsdiagnoser) och ett antal utbildningsvetenskapliga publikationer (med populärt hållna texter som redogör för innehållet i något hundratal doktorsavhandlingar). Anna har journalisthögskoleexamen samt fil. mag. från Stockholms Dramatiska Högskola. Medlem i Svenska Journalistförbundet och Sveriges Författarförbund.Christina Bergenstein

Christina Bergenstein är advokat sedan 2002 och arbetar med brottmål och familjerätt sedan 1999 och är delägare i Advokatfirman SSW.

Examen, diplom m.m.

Kursen uppfyller Advokatsamfundets krav på professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kvalificerade kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Barn som tvingas välja bort en förälder - Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Norstedts Juridik

Norstedts Juridik - marknadens ledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster

Efter 150 år i juristbranschen kan vi juridik och vet vad våra kunder behöver. Med vårt breda kursutbud och våra välrenommerade juridiska experter erbjuder vi kvalificerad fortbildning för dig som arbetar med juridiska frågeställningar. Som kursdeltagare får du fördjupad kunskap...


Läs mer om Norstedts Juridik och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Norstedts Juridik

Box 6430
113 82 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Barn som tvingas välja bort en förälder - Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter!

Arrangörsrecensioner
(4,2)
Baseras på 874 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Barn som tvingas välja bort en förälder - Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter från Norstedts Juridik, fyll i dina uppgifter:

Liknande utbildningar