Kursbeskrivning
Lär dig mer om skydd för visselblåsare
EU:s visselblåsardirektiv trädde i kraft december 2021 och ställde en rad nya omfattande rättsliga krav på arbetsgivare att bland annat skydda den som rapporterar om missförhållanden och att införa särskilda rapporteringskanaler. Skadestånd- vites- och straffrättsliga sanktioner föreslås gälla vid brott av regelverket.
EU:s visselblåsardirektiv innebär att en viss krets personer kommer att skyddat kunna rapportera om missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet. Utöver ett skadeståndssanktionerat förbud mot repressalier och hindrande åtgärder införs en ansvarsfrihet vid överträdelse av tystnadsplikter samt vid anskaffande av information för att avslöja missförhållanden. En hierarki för rapportering föreslås.
En skyldighet införs att inrätta interna rapporteringskanaler och förfaranden för arbetsgivare med över 50 anställda. Endast oberoende och självständiga personer ska kunna hantera kanalerna. Därtill införs en återkoppling- och uppföljningsskyldighet. Krav ställs på skydd för uppgifter som kan avslöja visselblåsarens identitet eller andra enskilda. Såväl vite som straffrättsliga sanktioner kan bli aktuella. Vissa myndigheter föreslås även införa externa rapporteringskanaler.
Kursen behandlar de rättsliga krav som följer av EU:s visselblåsardirektiv. Även andra parallella eller konkurrerande regler och rättspraxis behandlas. Syftet är att du ska tryggt kunna hantera individuella ärenden och få nödvändig kunskap inför en hantering av rapporteringskanaler och förfaranden.
Målgrupp
Kursen riktar sig till alla som i sin verksamhet kommer i kontakt med visselblåsarfrågor antingen genom enskilda ärenden eller rapporteringskanaler. Kursen riktar sig särskilt till advokater, jurister, ombud i fackliga- och arbetsgivarorganisationer, Compliance Officer, HR-personal och annan personal som kommer i kontakt med frågorna.
Du bör ha en juridisk utbildning eller ha kvalificerad erfarenhet inom HR för att dra nytta av kursen.
Kursinnehåll
Kursen utvecklar dina kunskaper i:
- Skyddets innebörd och omfattning
- Interna och externa rapporteringskanaler
- Tillsyn och sanktioner
- Parallella eller konkurrerande regler
- Vilka rättsliga krav som ställs på en verksamhet i syfte att uppfylla regelverkets krav
- Hur en rapportering ska gå till för att omfattas av skyddet
- Hur enskilda ärenden ska hanteras
- Vilka krav som ställs på rapporteringskanaler och hur förfaranden ska gå till
Examen, diplom m.m.
Kursavgiften inkluderar dokumentation. Kaffe, smörgås. lunch och fika ingår för dig som deltar på plats i Stockholm.
Intresseanmälan
Recensioner
Praktisk inriktad undervisning med hög professionell nivå
JUC är en specialiserad kursverksamhet som ursprungligen etablerades i Danmark år 2001. Vi erbjuder högkvalitativ fortbildning för jurister, advokater, revisorer, fastighetsmäklare och ett brett utbud av andra yrkesverksamma. Årligen håller vi även i evenemang för över 15 000 deltagare på 500...
Mycket bra föreläsare och väldigt lärorikt.