Kognitiv beteendeterapi vid trauma, 7,5 hp

Längd
10 tillfällen
Pris
15 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
15 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
10 tillfällen
Pris
15 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
15 januari, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Man som sitter på en bänk. Foto: Unsplash.com

Detta är en utbildning i kognitiv beteendeterapi med fokus på Prolonged Exposure för posttraumatiskt stressyndrom. Den vänder sig till dig som är psykolog, socionom, läkare, psykoterapeut eller sjuksköterska samt har basutbildning i kognitiv beteendeterapi och arbetar med traumadrabbade patienter.

Observera: Kursen är kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Psykiatri i Region Stockholm.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

15 januari, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som har avlagd psykologexamen, socionomexamen, läkarexamen, psykoterapeutexamen eller sjuksköterskeexamen samt har basutbildning i kognitiv beteendeterapi och arbetar med patientgruppen.

Kursinnehåll

Kursen har startats för att öka tillgången på evidensbaserad psykologisk behandling för personer med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Posttraumatisk stress är ett vanligt besvär i Sverige, särskilt bland personer som upplevt trauma. I denna grupp uppskattas 20–30 % utveckla sådan grad av besvär att det kan diagnostiseras som PTSD. Särskilt drabbade verkar personer vara som drabbats av våld, övergrepp, krig och terror. Patientgrupper i behov av hjälp förväntas öka.

Kursen ger en introduktion i hur trauma kan utvecklas till PTSD samt en översikt av olika evidensbaserade psykologiska behandlingar. Fokus för kursen är metoden Prolonged Exposure (PE) som har stark vetenskaplig evidens. PE har utvecklats av Edna Foa som är professor i klinisk psykologi vid universitet i Pennsylvania och har arbetat och forskat kring PTSD för olika patientgrupper.

Mål och syfte

Det övergripande målet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om  evidensbaserade metoder för bemötande och behandling vid trauma och PTSD. Specifikt är målet att kursdeltagare ska lära sig behandlingsmodellen PE med tillräcklig kompetens för att bedriva effektiv behandling vid PTSD på egen hand. Ett ytterligare mål är en ökad kunskap om svårigheter som kan uppstå vid behandling av patienter med trauma, hur man kan lösa dessa samt hur behandlingen kan anpassas efter grupper med särskilda behov.

Citat från tidigare kursdeltagare

"Jättebra kurs! Tveka inte att ta upp fall du sitter med för att få hjälp med infallsvinklar från kompetenta kollegor."

"Gå den! Superintressant. Öppnat mina ögon för ett vanligt, KBT-effektivt område."

Upplägg

Kursen inleds med en heldag med forskning och evidensbaserade behandlingar vid PTSD, diagnostisering av PTSD med övningar på CAPS 5. Fyra heldagar kommer användas för att gå igenom metoden PE. Därefter följer ytterligare fyra heldagar med olika teman såsom Narrative Exposure Therapy transkulturella och globala aspekter av KBT för PTSD, TF-KBT för barn och ungdomar, neurokognitiva aspekter samt eget omhändertagande för terapeuter.

Kursen avslutas med examination samt diskussion och reflektion kring kursens innehåll och planering för fortsatt egen utveckling inom området.

Tid & plats

De lärarledda obligatoriska undervisningsdagarna (heldagar) sker huvudsakligen på måndagar men två tisdagar ingår.

Kursdatumen under 2024 är:

  • 15/1
  • 22-23/1
  • 29-30/1
  • 5/2 (självstudier) 
  • 12/2
  • 19/2 (självstudier) 
  • 4/3
  • 11/3
  • 18/3
  • 15/4
  • 22/4

Plats: Undervisningen sker huvudsakligen på Kompetenscentrum för psykoterapi, Liljeholmstorget 7, våning 6, hiss B, 117 63 Stockholm.

Investering

Observera: Kursen är kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Psykiatri i Region Stockholm. Platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats.

Vid mån av plats kan vi erbjuda plats på utbildningen för deltagare utanför Region Stockholm. En kostnad kommer då tillkomma på 15900 SEK, exkl. moms.

Ansvarig Institution

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Stockholms läns sjukvårdsområde.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Kognitiv beteendeterapi vid trauma, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 5 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
16 okt 2023

Jag upplever att jag utvecklats som terapeut genom kursen, framförallt genom att man fått tillämpa PE färdigheter mm under kursens gång och samtidigt kunna återkomma till förel...

Visa mer
4/5
Kursdeltagare
16 okt 2023

Väldigt bra kursupplägg

5/5
Kursdeltagare
20 maj 2019

Bra bredd och kompetenta föreläsare, ALLA verksamma borde gå kursen, Mycket bra kring bedömning, olika metoder

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights