Visa utbildning.se som: Mobil

Kognitiv beteendeterapi vid trauma, 7,5 hp

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Kort om utbildningen
10 tillfällen
15 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-09-06 - Stockholm
Uppdragsutbildning
   
Stockholm

Kursbeskrivning

Kursen har startats för att öka tillgången på evidensbaserad psykologisk behandling för personer med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Posttraumatisk stress är ett vanligt besvär i Sverige, särskilt bland personer som upplevt trauma. I denna grupp uppskattas 20-30 % utveckla sådan grad av besvär att det kan diagnostiseras som PTSD. Särskilt drabbade verkar personer vara som drabbats av våld, övergrepp, krig och terror. Patientgrupper i behov av hjälp förväntas öka.

Kursen ger en introduktion i hur trauma kan utvecklas till PTSD samt en översikt av olika evidensbaserade psykologiska behandlingar. Fokus för kursen är metoden Prolonged Exposure (PE) som har stark vetenskaplig evidens. PE har utvecklats av Edna Foa som är professor i klinisk psykologi vid universitet i Pennsylvania och har arbetat och forskat kring PTSD för olika patientgrupper. PE-delen av kursen ges av psykolog Hanna Dimbodius som är certifierad PE-lärare.

Kursen är kostnadsfri för SLSO-personal inom psykiatri eller primärvård samt för personal från upphandlad enhet inom dessa områden.

Möte med 2 kvinnor och en man

Foto: Shutterstock.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som har avlagd psykologexamen, socionomexamen, läkarexamen, psykoterapeutexamen eller sjuksköterskeexamen samt har basutbildning i kognitiv beteendeterapi och arbetar med patientgruppen.

Mål och syfte

Det övergripande målet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om evidensbaserad metoder för bemötande och behandling vid trauma och PTSD. Specifikt är målet att kursdeltagare ska lära sig behandlingsmodellen PE med tillräcklig kompetens för att bedriva effektiv behandling vid PTSD på egen hand. Ett ytterligare mål är en ökad kunskap om svårigheter som kan uppstå vid behandling av patienter med trauma, hur man kan lösa dessa samt hur behandlingen kan anpassas efter grupper med särskilda behov.

Citat från tidigare kursdeltagare

"Jättebra kurs! Tveka inte att ta upp fall du sitter med för att få hjälp med infallsvinklar från kompetenta kollegor."

"Gå den! Superintressant. Öppnat mina ögon för ett vanligt, KBT-effektivt område."

Upplägg

Kursen inleds med en heldag med diagnostisering av PTSD samt översikt av de evidensbaserade behandlingsmetoder som finns för PTSD. Fyra heldagar kommer användas för att gå igenom metoden PE. Därefter följer ytterligare fyra heldagar med olika teman såsom transkulturella och globala aspekter av KBT för PTSD, behandling av barn och ungdomar, bemötande av traumadrabbade personer i ett akut skede samt eget omhändertagande för terapeuter. Kursen avslutas med examination samt diskussion och reflektion kring kursens innehåll och planering för fortsatt egen utveckling inom området.

OBSERVERA: Om det inte skulle gå att hålla fysiska kursträffar med anledning av coronaviruset, så kan denna kurs ges digitalt.

Tid & plats

De tio lärarledda obligatoriska undervisningsdagarna (heldagar) sker huvudsakligen på 8 måndagar och två tisdagar med start 6 september.  Avslutning och examinationsdag sker i december.

Plats:Kompetenscentrum för psykoterapi i Liljeholmen samt vid Centrum för psykoterapiforskning vid Norra Stationsgatan i Stockholm.

OBSERVERA: Om det inte skulle gå att hålla fysiska kursträffar med anledning av coronaviruset, så kan denna kurs ges digitalt.

Investering

Kursen är kostnadsfri för SLSO-personal inom psykiatri eller primärvård samt för personal inom upphandlad enhet inom dessa områden. Platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats.

Vid mån av plats kan vi erbjuda plats på utbildningen för deltagare utanför Region Stockholm. En kostnad kommer då tillkomma på 15900 SEK, exkl. moms.

Ansvarig Institution

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Stockholms läns sjukvårdsområde.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Kognitiv beteendeterapi vid trauma, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner.

Kursdeltagare
Bra bredd och kompetenta föreläsare, ALLA verksamma borde gå kursen, Mycket bra kring bedömning, olika metoder
Kursdeltagare
Tack så jätte mycket! Känslan att verkligen hjälpa människor är värd ALLT. :)
Kursdeltagare
Tack för en övergripande, bra och givande kurs!

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...


Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 90 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Kognitiv beteendeterapi vid trauma, 7,5 hp från Karolinska Institutet Uppdragsutbildning, fyll i dina uppgifter: