Specialistutbildning för psykologer i vuxenpsykiatri

Längd
5 år
Pris
260 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-03
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
5 år
Pris
260 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-03
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Specialistutbildningen består av kurser kring såväl generella som specifika områden inom det vuxenpsykiatriska fältet. De kommer att förenas i att ha en tydlig klinisk profil. En bärande tanke är att utbildningen bygger på psykologens aktiva lärande och att kurserna skall understödja en lärandeprocess som innebär fördjupning, specialisering och breddning av kompetens utifrån det arbete studenten har på sin klinik.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

6 september, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm
  • Sista ansökan: 2024-06-03

Målgrupp

Utbildningen riktar sig till dig som har Socialstyrelsens legitimation som psykolog, två års arbetslivserfarenhet som psykolog efter examen, samt anställning i vuxenpsykiatrisk verksamhet och har arbetsuppgifter med psykologisk behandling och/eller psykoterapi.

Kursinnehåll

Grundkursen för psykologers specialistutbildning i vuxenpsykiatri ingår som en del av kurspaketetSpecialistutbildning för Psykologer inom Vuxenpsykiatri(sammanlagt 70 hp). Kursen sträcker sig över utbildningens första två terminer (studietakt 25 %). Syftet med denna kurs är att på ett tydligt sätt lägga grunden för specialisering och fördjupning i rollen som psykolog inom det psykiatriska verksamhetsfältet och det större området av psykologisk behandling, samt att utveckla den egna kompetensen inom centrala delar för specialiseringsområdet.

Kursen inleds med att ge ett ramverk för den fortsatta utbildningen och att deltagaren får formulera en personlig studieplan. Centralt i utbildningen är individens eget ansvar och hänsyn till organisationens förutsättningar för att utveckla en specialiserad roll. I det ingår att lära sig att identifiera eget behov av lärande, samt att formulera en plan för egen kompetensutveckling. De områden som därutöver tas upp under kursen innefattar såväl att fördjupa kunskapen om klinisk bedömning och konceptualisering; om psykiatrisk verksamhet och dess organisation; ett evidensbaserat förhållningssätt till klinisk psykologi; juridiska och etiska spörsmål i arbetet; som att kunna hitta balans i och fortsätta utvecklas i den egna yrkesrollen. Då lärandegrupper följer som ett spår under hela kursen ges stora möjligheter att dela och ta del av varandras erfarenheter för att därigenom stärka det kollegiala lärandet.

Mål och syfte

Specialistutbildningen skall ge möjligheter att utvecklas vidare i yrket mot en specialiserad kompetens som psykolog i vuxenpsykiatri. Utbildningen ger en kunskapsnivå för att söka tjänster eller ta uppdrag som förutsätter specialistkompetens.

Upplägg

Kurspaketet inleds med en grundkurs om 15 hp. Därefter läser man fyra valbara fördjupningskurser, om 7,5 hp vardera, inom kliniska områden. Dessa följs av en kurs om Handledning, konsultation och ledarskap och en kurs i Utvärderingsmetodik och kvalitetssäkring, båda om 7,5 hp. Utbildningen avslutas med Skriftligt specialistarbete, 10 hp. Schemalagd undervisning är ungefär en halv dag per vecka vilket innefattar klinisk handledning. Utbildningen kommer att vara upplagd på ett sådant sätt att den i hög grad strävar efter ett lärande som integreras med den egna yrkesverksamheten.

Tid & plats

Utbildningen startar HT24 och kommer att äga rum vid Centrum för Psykiatriforsknings lokaler på Norra Stationsgatan 69, Stockholm.

Kursledare

Sven Alfonsson, psykolog, psykoterapeut, lärare och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet.

Föreläsare

Sven Alfonsson
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, med. dr, fil. dr

Anna Lindström
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Gustaf Reinebo
Doktorand, lärare, leg. psykolog

Rikard Sunnhed
Lärare, fil. fr, leg. psykolog

Ingrid Landin
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Annika Lindgren
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, med. dr

Maria del Mar Herrero
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Fredrik Santoft
Lärare, leg. psykolog, med. dr

Åsa Spännargård
Lärare, leg. psykolog, leg. psykoterapeut

Samtliga från Kompetenscentrum för Psykoterapi

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Specialistutbildning för psykologer i vuxenpsykiatri, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights