Motiverande ledarskap, 7,5 hp

Längd
7,5 hp
Pris
19 800 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
7,5 hp
Pris
19 800 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
27 september, 2023 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Vill du utveckla ditt ledarskap och samtidigt bli mer effektiv i din kommunikation? KI erbjuder nu utbildningen Motiverande ledarskap på 7,5 högskolepoäng. Kursen har fokus på ledarskap som identifierar och förstärker de beteenden inom en organisation som bidrar till verksamhetens mål.     Då kommunikation är en central del i allt ledarskap ger kursen även praktisk träning i hur man  genom kommunikation kan väcka medarbetarnas motivation.

Möte

Foto: Shutterstock

Chefer och ledare har ett särskilt ansvar för att leda och utveckla organisationer, team och individer. Motiverande ledarskap (ML) baseras på den beteendeanalytiska organisationsteorin Organizational Behavior Management (OBM) och samtalsmetoden Motiverande samtal (MI).

OBM bygger på forskning om vad som påverkar människors beteenden. MI är en samtalsmetod som syftar till att skapa motivation för att underlätta förändringsprocesser. Tillsammans ger metoderna chefer och ledare verktyg för att kunna styra och motivera sina medarbetares beteenden med direkt påverkan på organisationens prestationer och resultat. 

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

27 september, 2023

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Chefer och ledare samt HR-personal.

Kursinnehåll

Kursen ger dig kunskaper och träning i hur du:

  • Identifierar och utvecklar förändringsbara nyckelbeteenden inom den egna organisationen
  • Planerar och genomför en organisatorisk förändringsprocess utifrån OBM
  • Informerar och kommunicerar på ett effektivt och anpassat sätt utifrån MI
  • Ger och tar emot lärande feedback
  • Genomför utvecklingssamtal och krävande samtal, enskilt och i grupp
  • Reflekterar över etiska frågor kopplat till ledarskap och motivation/beteendeförändring

Mål och syfte

Kursen ger grundläggande kunskap och träning i att tillämpa ett motiverande ledarskap, med fokus på att initiera, facilitera och utvärdera utveckling och förändring utifrån teorierna MI och OBM.

Citat från tidigare kursdeltagare

”Jag fick nya verktyg, kunskap och insikter i mitt ledarskap genom reflektioner och feedback från lärarna och gruppmedlemmar. Jag började redan efter första
kursdagen att tänka på hur jag skulle kunna använda mina nya kunskaper i min verksamhet och det har fungerat.”

”Denna kurs önskar jag att alla chefer skulle kunna få ta del av. Bra ledarskap är beteenden hos chefen som i sin tur påverkar medarbetarnas beteende i en riktning som skapar bra resultat för organisationen. Tycker du detta verkar enkelt? Om inte är denna kurs nödvändig för dig.”

”MI (Motivational Interviewing)-delen har hjälpt mig med hur jag som chef kan samtala med medarbetarna så att de kan genomföra förändringar utifrån egen motivation.”

Video

Upplägg

Kursen innehåller en variation av aktiviteter såsom föreläsningar, demonstrationer, praktiska övningar, litteraturstudier, individuella uppgifter och gruppreflektioner. Dessutom utvärderas kursdeltagarnas kommunikationsfärdigheter genom kodning av ett inspelat ledarsamtal med efterföljande handledning. Pedagogiken bygger på så sätt samman kursdeltagarnas individuella erfarenheter med teoretiska och praktiska läraktiviteter. Kursen ges på halvfart (50 %).

Tid & plats

Kursen pågår på halvfart från vecka 39, 2023 till vecka 48, 2023. Kursen startar med självstudier den 27 september. Kursträffar: 11:e-12:e och 25:e-26:e oktober samt 9:e och 23e november. Examination den 30 november 2023.

Plats: Karolinska Institutet. 

Kursledare

Sophie Dixelius, kursledare

Sophie Dixelius är adjunkt i psykologi och är medlem i det internationella MI-nätverket Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT).

Hon har arbetat med MI och kodning sedan 2012 och är utbildad i Motivational Interviewing Treatment Integrity (MITI) version 3.1.1och4.2.1, Client Language Assessment in Motivational Interviewing (CLAMI)ochClient Language EAsy Rating (CLEAR) Coding System.

Sophie har arbetat kliniskt med MI i alkoholrelaterade sammanhang och är utbildad samt utbildar i Motivational Enhancement Therapy (MET) och Community Reinforcement Approach and Family Training (CRAFT).

Övriga medverkande

Marie Berggren 

Lärare och handledare i MI. Beteendevetare och universitetsadjunkt i psykologi. Medlem i Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT).

Maria Beckman

Med dr, leg psykolog, leg psykoterapeut, specialist inom psykologisk behandling/psykoterapi.  Medlem i Motivational Interviewing Network of Trainers (MINT). 

Sara Ingvarsson

Lärare och handledare i OBM. Leg psykolog med inriktning ledarskap och organisationsutveckling, doktorand på LIME, KI, certifierad i OBM.  

Helena Lindqvist

Lärare och handledare i MI. Med dr, enhetschef för Stödlinjen och gruppchef på MIQA-gruppen, KI. Medlem i MINT.

Ansvarig Institution

Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Motiverande ledarskap, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner.
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
25 mar 2021

Bästa ledarskapsutbildningen jag gått på. Känner att jag fått med mig konkreta nya verktyg och nya färdigheter.

4/5
Kursdeltagare
25 mar 2021

Mycket värdefull kurs. Utvecklande. Mycket användbart.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights