Magisterutbildning i demensvård för läkare, 60 hp

Längd
4 terminer på halvfart
Pris
214 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
5 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
4 terminer på halvfart
Pris
214 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
5 november, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Medverka till utvecklingen av en effektiv och kvalitativt säkrad demensvård

En unik webbaserad magisterutbildning i demensvård för läkare. Demenssjukdomar är mycket kostsamma, ofta långvariga och de drabbade är i behov av stor medicinsk kunskap och vård. Utbildningen höjer din kompetens och ger dig verktyg för att självständigt handlägga demenssjukdomar i alla dess faser och medverka till utvecklingen av en effektiv och kvalitativt säkrad demensvård.

Kursen låter kursdeltagarna på ett kreativt sätt söka evidens och ta fram egna riktlinjer för hur den egna verksamheten ska hantera patienter med demens.

Utbildningen har tagits fram i samarbete med Stiftelsen Silviahemmet. Efter godkänd utbildning erbjuds du, förutom intyg från KI, även Silviahemmets diplom. H.M. Drottningen delar ut diplomet och en speciellt framtagen pin vid enhögtidlig diplomeringsceremoni. 

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

5 november, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Distans

Video

Målgrupp

Kursen riktar sig till läkare som vill fördjupa sina kunskaper om demenssjukdomar och deras handläggning och samtidigt få stöd till förändrings- och utvecklingsarbete inom demensområdet på den egna arbetsplatsen.

För att kunna gå utbildningen krävs läkarexamen samt att utbildningen finansieras av din arbetsgivare.

Kursinnehåll

  • Hjärnans kognitiva och emotionella funktioner och förändringar med åldrandet.
  • Nervcellens uppbyggnad, funktioner och effekter av åldrandet.
  • Basala kunskaper om lindrig kognitiv störning, de olika demenssjukdomarna, konfusion, beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD).
  • Utredning ur en medicinsk, social och funktionell aspekt av misstänkt demens.
  • Fortsatt handläggning i sjukdomsförloppet.
  • Intervention med läkemedel, rehab- och omvårdnadsinsatser.
  • Vård av personer med svår demenssjukdom, palliation.
  • Vård- och arbetsmodeller.
  • Olika organisationsformer för demensvård.

Mål och syfte

Detta är en praktiskt användbar utbildning för läkare som vill:

  • utveckla sin kompetens kring hjärnan och demens
  • hantera sitt arbete med större djup och trygghet
  • ha kunskap att möta patientens behov i tid
  • öka patientens trygghet, arbeta patientsäkert

Kursen syftar till att ge läkare en fördjupad förståelse inom demensområdet, höja grundkompetensen så att man självständigt kan handlägga demenssjukdomar i alla dess faser och medverka till utvecklingen av en effektiv och kvalitativt säkrad demensvård. Utbildningen är högaktuell och nödvändig för att de läkare som arbetar inom demensvården ska kunna utveckla sina färdigheter, sprida dessa i verksamheten och därmed öka nyttan av kursen för individ, verksamhet och patient.

Kursen har en unik pedagogik som på ett spännande och kreativt sätt ger en bas och praktiska verktyg att arbeta med, vilket gör arbetet för hela vårdteamet lättare att utöva, mindre stressfyllt och ger större tillfredsställelse. Efter avslutad utbildning ska kursdeltagaren ha utarbetat exempelvis behandlingsriktlinjer eller vårdplaner att ta med och använda i sitt dagliga arbete.

Citat från tidigare kursdeltagare

"Jag rekommenderar utbildningen till läkare, oavsett specialitet, som har intresse för
demenssjukdomar och viljan att vara med och utveckla demensvården.”
Dag Salaj, Medicinskt ledningsansvarig på Capio AO, Äldre och Mobil vård

”Studieuppgifterna som vi gör har jag tagit in som patientinformation och råd till distriktsläkare. Det är ovanligt med studier som kan vara så direkt praktiska med en
gång.”
Moa Wibom, överläkare, enheten för kognitiv medicin, Region Skåne 

Upplägg

  • Interaktivt studentcentrerat lärande. Korta (5-15 min) distansföreläsningar via internetbaserad lärplattform som täcker övergripande områden.
  • Egna studier och uppgifter kopplat till patientfall och praktiska uppgifter. Korta litteraturuppgifter och andra övningsuppgifter som ligger nära det kliniska arbetet och där resultatet kan användas av kursdeltagaren på arbetsplatsen.
  • Under utbildningens gång kommer kursdeltagarnas behov/önskemål om kursinnehåll att fångas upp och implementeras vilket gör utbildningen mycket dynamisk.
  • Utbildningen låter deltagarna på ett kreativt sätt söka evidens och ta fram egna riktlinjer för hur den egna verksamheten ska hantera patienter med demens.
  • Undervisning sker på engelska.

Tid & plats

Studierna bedrivs på distans via webben på halvfart under fyra terminer: höstterminen 2024 t.o.m. höstterminen 2026 med start 5 november 2024.

Investering

214 000 SEK exkl. moms. Det finns möjlighet att söka stipendium hos Demensförbundet.

Kursledare

”Demenssjukdomar är exempel på åldersrelaterade tillstånd som ökar kraftigt i  samhället. Sjukdomarna är komplicerade på många sätt i och med att man är sjuk under en lång tid. Dessutom kan de symptom man uppvisar variera under hela sjukdomstiden. Därför är det viktigt att känna igen sjukdomarna tidigt, att ha kunskap om hur de utvecklas och hur man kan hantera de olika komplikationer som kan uppstå”.
Lars-Olof Wahlund, professor, examinator och kursansvarig

Lars-Olof Wahlund

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Magisterutbildning i demensvård för läkare, 60 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
03 jun 2020

Jag har fått många medicinska färdigheter för demensvård. Men viktigare är att utbildningen har gett fördjupad förståelse för hur vi arbetar idag i demenssjukvården.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights