Bäckenbottenhälsa - prevention och rehabilitering, 4,5 hp

Längd
4,5 hp
Pris
13 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
9 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
4,5 hp
Pris
13 000 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
9 september, 2024 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Arbetar du inom kvinnohälsa?

Denna interprofessionella utbildning är unik i sitt slag. Kursen är på avancerad nivå och har bäckenbotten och bäckenbottendysfunktion i fokus. Samtliga föreläsare har spetskompetens och kursen är förankrad i teorin och innefattar ett kliniskt perspektiv.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

9 september, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm

Målgrupp

Fysioterapeuter, barnmorskor, uro- och tarmterapeuter och läkare som arbetar inom kvinnohälsa.

Kursinnehåll

Den här kursen ger dig en ökad kunskap och kompetens om bäckenbottens normalfunktion och dysfunktioner avseende blåsa, tarm och smärttillstånd. Du får även kliniska verktyg och bedömningsmetoder för att utföra undersökningar och behandlingar. Verktygen grundar sig på ett vetenskapligt förhållningssätt och gällande riktlinjer vilket ökar patientsäkerheten och kvaliteten.

Du kommer lära dig:

  • Anatomi, fysiologi och funktion som omfattar bäckenets organ, skelettstrukturer, muskulatur, ligament och fascia.
  • Gynekologiska, obstetriska och urologiska dysfunktioner inkluderande smärta och sexuella problem och dess förklaringsmodeller.
  • Bedömning, utvärdering och rehabilitering av bäckenbotten.
  • Riktlinjer och rekommendationer för fysisk aktivitet som prevention och behandling vid gynekologiska, obstetriska och urologiska tillstånd.

Mål och syfte

Det övergripande målet är att du utifrån ett vetenskapligt arbetssätt, ska utveckla fördjupad kompetens gällande prevention och bedömning vid gynekologiska, obstetriska och urologiska sjukdomar och tillstånd.

Efter avslutad kurs ska du:

  • kunna förklara bäckenbottens anatomi och funktion.
  • kunna anpassa anamnes och kommunikation utifrån etiska, kulturella, åldersrelaterade och könsneutrala aspekter.
  • känna till adekvata bedömningsmetoder avseende dysfunktioner och smärta i bäckenbotten, samt evidensbaserade principer för träning och rehabilitering utifrån gynekologiska, obstetriska och urologiska tillstånd.
  • kunna kontrastera kunskap om eget och andra professioners kompetensområde i samverkan kring patienter med bäckenbottendysfunktion.

Upplägg

De arbetsformer som används är föreläsningar, praktiska övningar, diskussioner, självstudier samt arbete i grupp. Mellan kursträffar sker individuellt- och grupparbete i den webbaserad lärplattformen Canvas.

Tid & plats

Kursen inleds den 9 september 2024 på distans via lärplattformen Canvas. Detta följs av fysiska kursträffar den 19 september, 24-25 oktober och en avslutande träff på distans den 12 december.

Kursträffarna sker på Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Sektionen för fysioterapi, Campus Flemingsberg. Mellan kursträffarna sker självstudier på distans via lärplattformen Canvas.

Foto: Erik Flyg

Investering

13 000 kr per deltagare exklusive moms.

Kursledare

Birgitta Nordgren, leg fysioterapeut, Med dr.

Birgitta har flerårig erfarenhet av att ha givit interprofessionella kurser. Hon har flera publicerade artiklar inom pedagogik. Birgitta har även bedrivit pedagogiska utvecklingsprojekt samt skrivit läroböcker, varav en inom kvinnohälsa.

Övriga föreläsare har långvarig pedagogisk erfarenhet, gedigen expertkunskap inom ämnet och är kliniskt verksamma inom både sjukhusansluten och primärvård samt bedriver forskning inom området.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Bäckenbottenhälsa - prevention och rehabilitering, 4,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 4 recensioner
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
24 jan 2024

Otroligt bra kurs! Jag önskar att kursen hade fortsatt under våren också, känner att jag har väldigt mycket mer att lära mig.

5/5
Kursdeltagare
24 jan 2024

Pedagogiskt upplägg med uppgifter i stigande svårighetsgrad för att lära oss Canvas upplägg med inlämningar. Mycket bra föreläsningar och kursträffar med bra innehåll. Bra att ...

Visa mer
5/5
Kursdeltagare
21 feb 2022

Fantastiska lärare! De har skapat god och inspirerande stämning i gruppen och visat intresse för var och ens utveckling och lärande.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights