Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Instruktörsutbildning Första hjälpen vid psykisk ohälsa (MHFA)

Pris
24 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-26
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Språk
Svenska
Pris
24 500 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 september, 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-08-26
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Språk
Svenska
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Lär dig hur du inleder Första hjälpen till psykisk hälsa

Är du intresserad av att bli instruktör i Första hjälpen vid psykisk ohälsa? Som Första hjälpeninstruktör får du lära ut hur man känner igen och ingriper vid kriser, tar emot information och hur man bekräftar och uppmuntrar till att söka lämplig psykiatrisk hjälp. Denna kurs ger dig behörighet att organisera och ge egna kurser i ämnet Första hjälpen till psykisk hälsa.

Bakgrund

Kunskaper om första hjälpen vid akut kroppsskada och i hjärt-lungräddning har bidragit till att folk i allmänhet vet en hel del om kroppsliga sjukdomar och åkommor, och använder dessa kunskaper för att rädda liv. Kunskapsnivån är emellertid låg när det gäller psykiska sjukdomar och bidrar till den fördömande och nedvärderande attityd gentemot psykisk sjukdom som ofta förekommer.

Vanliga fördomar är att personer med psykisk sjukdom är farliga, galna och oberäkneliga och att det inte finns riktig och lämplig behandling för psykiska besvär. Därför händer det att man undviker att uppmärksamma när någon har psykiska problem eller undviker att söka hjälp för sina egna. Oförståelse hindrar ofta den drabbade från att söka hjälp i tid och att söka rätt sorts hjälp.

Mental Health First Aid (MHFA), som utvecklats i Australien, på svenska benämnt Första hjälpen till psykisk hälsa, är ett utbildningsprogram avsett för allmänheten.

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

30 september, 2024

  • Uppdragsutbildning
  • Stockholm
  • Svenska
  • Sista ansökan: 2024-08-26

Målgrupp

Kursen riktar sig till personer med människonära yrken, exempelvis personal inom socialtjänsten, skolan, polisen, kriminalvården och brandkåren, individ- och familje-, handikapp- och äldreomsorgen, men även den ideella sektorn och allmänheten.

Kraven för att bli en instruktör är att ha en egen god social funktion, förmåga att kommunicera och fungera som lärare och att ha en positiv attityd till personer med psykiska problem.

För att få bedriva utbildningen vidare i sin egen organisation krävs att man är två utbildade instruktörer som föreläser tillsammans. 

Kursinnehåll

Utbildningen ger en god överblick om förekomsten av olika former av psykisk sjukdom i Sverige. Man får ingående kunskap om de tecken och symtom som finns vid olika psykiska sjukdomstillstånd, särskilt depression, självmordsnärhet, psykossjukdomar och ångesttillstånd och vilken behandling som finns.

Kursen ger kunskap om hur man känner igen och kan gripa in vid kriser som exempelvis självskadebeteende, självmordsnärhet, panikattacker, traumata och akuta psykostillstånd.
Kursen lär ut hur man tar emot information, bekräftar och uppmuntrar till att söka lämplig psykiatrisk hjälp och att uppmuntra användandet av olika självhjälpsstrategier.

Programmet är baserat på vetenskaplig evidens och expertkonsensus.

Mål och syfte

Att ge kursdeltagaren sådana kunskaper som tillåter denne att rycka in och ge en första hjälp tills den drabbade fått professionell hjälp. Avsikten är även att sprida kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom för att på så sätt minska fördomar och stigmatisering.

Med tanke på hur vanligt det är med psykisk sjukdom är det större sannolikhet att träffa på en person med psykiska besvär än att hamna i en situation där man får användning av sina kunskaper i fysisk livräddning.

Upplägg

Kursen genomförs i Stockholm på Karolinska Institutet, under fem (5) heldagar.

Den aktuella kursen vänder sig till personer som vill arbeta som instruktörer i Första hjälpen till psykisk hälsa. Instruktörskursen omfattar en veckas heltidsutbildning och därefter finns möjlighet till handledning. Kursen ger behörighet till att organisera och utföra egna Första hjälpen till psykisk hälsa-utbildningar. Alla kursdeltagare får en instruktiv och detaljerad handbok i Första hjälpen till psykisk hälsa. I utbildningsmaterialet ingår även filmavsnitt och gruppövningar.

Observera: För att bli certifierad i samtliga tre programmen krävs deltagande under alla fem dagar. Den som inte har möjlighet att delta under torsdagen eller fredagen kan inte certifieras inom ungdom eller äldre. 

Föreläsare

Britta Alin-Åkerman, senior professor i pedagogik, leg. klinisk psykolog, Nationellt Centrum för Suicidforskning och Prevention (NASP)

Agneta Bergqvist, utvecklingsledare psykisk hälsa

Micael von Wowern, psykiatrisk omvårdnadsspecialist

Anne Stefenson, leg. läkare, specialist i allmänpsykiatri, leg psykoterapeut, NASP

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Instruktörsutbildning Första hjälpen vid psykisk ohälsa (MHFA), direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 3 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
07 dec 2023

Man blir mer trygg i sig själv när det gäller att ställa frågor kring måendet Psykiska/fysiska hos medmänniskor. Tydlig manual som gör att
man kan hålla utbildningar med person...

Visa mer
5/5
Kursdeltagare
07 dec 2023

Superduktiga kursledare! Roligt med nytt upplägg som jag aldrig gjort, att själv vara utbildare till mina kurskamrater med så kort varsel. Helt
underbart! Har bara massor av ro...

Visa mer
5/5
Kursdeltagare
07 dec 2023

Väldigt bra och genomtänkt kurs med bra material.

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights