Kursbeskrivning

Öka dina kunskaper om hur ACT kan användas i ditt kliniska patientarbete
Detta är en kvalitetsgranskad Accceptance and Commitment Therapy (ACT)-utbildning för dig som arbetar med psykologisk behandling. Du får träna dina färdigheter och erhålla teoretisk och praktisk kunskap om hur ACT kan användas i kliniskt patientarbete. Lärargruppen är världsledande inom sina specifika områden inom ACT och har även varit del av att implementera ACT i medicinska, psykiatriska och prestationshöjande sammanhang.
Kommande kursstarter
Kursinnehåll
Kursen pågår under en termin med löpande kursträffar som innehåller både teoretiska och praktiska moment. Undervisningen behandlar den teoretiska grunden för problemanalys och behandling med ACT. Vi arbetar med praktiska övningar i att genomföra ACT-interventioner och även hur ACT-principer tillämpas i relation till klienten. En introduktion ges till hur mätning kan utformas för att systematiskt kunna utvärdera den terapeutiska insatsen. Undervisningen behandlar även forskningsläget för terapimetoden.
Mellan kursträffarna läser kursdeltagarna kurslitteratur, genomför webbaserade kunskapstest och självapplicerade ACT övningar. Kunskapstest och självapplicerade ACT-övningar kommer finnas tillgängliga digitalt via kursens webplattform.
I kursen ingår även att kursdeltagaren spelar in ett rollspel tillsammans med en kurskollega. Kursdeltagaren får sedan feedback av lärare med tillhörande diskussion i smågrupp.
Under kursens gång arbetar kursdeltagaren med att upprätta en ACT-konceptualisering och behandlingsplan utifrån en fallvinjett. Uppgiften lämnas in vid kursslut och utgör underlag för examination.
Mål och syfte
Syftet med kursen är att lära sig grundläggande teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i ACT. Den syftar till att ge deltagarna kunskap om hur ACT kan användas i kliniskt patientarbete.
Upplägg
I utbildningen arbetar vi med upplevelsebaserat lärande och rollspel.
Kursen omfattar tre heldagar och fyra halvdagar under våren 2024. Kursträffarna varvas med självstudier och självapplicerade ACT-övningar.
Tid & plats
Kursdatum under 2024 är:
- 29/1
- 12/2
- 4/3
- 25/3
- 15/4
- 6/5
- 27/5
Investering
Kursen är kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Psykiatri. Det avser anställda inom psykiatri SLSO, upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland. I mån av plats är kursen även kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Primärvård. Det avser anställda inom primärvård SLSO, upphandlade enheter inom primärvård (Stockholm) samt anställda inom primärvården Region Gotland.
Vid mån av plats kan vi även erbjuda plats på utbildningen för deltagare utanför ovan nämnda verksamhetsområden och då utgår en kurskostnad på 15 900 SEK, exkl. moms.
Föreläsare
Johanna Linde
Leg psykolog, leg psykoterapeut. Lång erfarenhet av kliniskt arbete utifrån ACT samt bedriver forskning och behandlingsutveckling av ACT vid kroppsmissnöje.
Gustaf Reinebo
Leg psykolog. Arbetat kliniskt i psykiatrin med bl a ACT som behandlingsmetod. Undervisar och forskar om ACT med fokus på utvärdering, implementering och metodutveckling. Ex. på forskningsprojekt är hur ACT kan användas för att främja psykisk hälsa och prestation inom idrott, samt implementering av ACT färdigheter i slutenvårdspsykiatri
Tobias Lundgren
Leg psykolog, leg psykoterapeut, docent i klinisk psykologi. Tobias är en av pionjärerna inom ACT i Sverige och internationellt. Han har arbetat kliniskt och forskat inom en rad områden utifrån ACT, ex epilepsi, smärta, depression, psykos, ASD och Ishockey. Tobias har utvecklat en rad behandlings-tekniker/procedurer utifrån ett ACT perspektiv som används inom såväl ACT behandling som generell KBT, ex. Bull’s-Eye och Livslinjen.
Intresseanmälan
Recensioner
Snittbetyg: 4,5
Jag tycker att rollspelen under tillfällena och examinationerna varit väldigt bra. Jag gillar verkligen att examinationerna också är bra lärotillfällen och inte bara för betyg. ...
Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet
Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...
Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.
Engagerade föreläsare som inspirerat