Visa utbildning.se som: Mobil

Exponeringsbaserad KBT för behandling av funktionell magsmärta och IBS hos barn och ungdomar

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Kort om utbildningen
3 dagar
7 900 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2021-11-18 - Distans
Uppdragsutbildning
   
Distans

Kursbeskrivning

Denna unika utbildning för psykologer och andra behandlare ger dig kompetens att kunna bedöma och behandla barn och ungdomar med funktionell buksmärta. Funktionella magsmärtor hos barn och ungdomar är en av de vanligaste sökorsakerna till primärvården. Det finns i dagsläget ingen medicinsk behandling som kunnat visa effekt på gruppnivå. Exponeringsbaserad KBT (kognitiv beteendeterapi) har däremot visat på mycket goda forskningsresultat i flera studier.

Exponeringsbaserad KBT som behandling

Exponeringsbaserad KBT har visat sig vara effektivt i flera studier för barn och ungdomar med svåra symtom. Magsmärtan har minskat, skolnärvaro och livskvalitet ökat jämfört med de som inte fått behandlingen. Metoden har utvärderats av forskare vid Karolinska Institutet och Barn- och ungdomspsykiatri (BUP) i Stockholm. Detta är en av få behandlingar med mycket goda forskningsresultat inom en mängd områden: symtom, livskvalitet, minskat undvikande i vardagen och minskad rädsla för symtom. Det finns i nuläget ingen annan tillgång till evidensbaserad psykologisk behandling för den här gruppen.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är psykolog eller annan behandlare med minst motsvarande grundläggande psykoterapeutisk utbildning i kognitiv beteendeterapi (steg 1). Du ska i ditt arbete träffa barn och ungdomar med funktionella magsmärtor (inklusiveIBS, irritable bowel syndrome).

Kursinnehåll

  • Funktionella magsmärtor
  • Psykologens bedömningssamtal
  • Samarbete med utredande läkare
  • Genomgång av behandlingen
  • Kartläggning av beteenden och beteendeanalys
  • Exponering vid funktionella magsmärtor
  • Arbete med föräldrar
  • Utvärdering av behandlingen

Mål och syfte

Denna utbildning ger dig kompetens för att kunna bedöma och behandla barn och ungdomar med funktionella magsmärtor (inklusive IBS). Du kommer få kunskaper om en psykologisk behandling som bygger på en exponeringsbaserad kognitiv beteendeterapi.

Upplägg

Webbföreläsning varvas med interaktiva övningar och gruppdiskussioner online via videokommunikationstjänsten Zoom. Du kan därmed genomföra hela kursen från din hemort. Kursledarna är vana föreläsare och har god erfarenhet av att utbilda på distans.

Kursdeltagare erhåller tryckt material som går igenom behandlingen steg för steg samt tillgång till arbetsblad till barn, ungdomar och föräldrar för att du ska kunna arbeta med behandlingen på din mottagning.

Tid & plats

Datum: 18–19 november 2021 och en halvdags uppföljning 7 eller 8 april 2022.
Plats: Interaktiva distansstudier via läroplattform.

Kursledare

"Det är inte alltid lätt jobba med KBT för barn som har funktionella magsmärtor. Den här behandlingen är något att hålla sig i, den ger riktning, styrfart och har ett bra innehåll. Och så har den ju visat väldigt fina forskningsresultat."

Maria Lalouni
Leg psykolog, Med. doktor


Marianne Bonnert
Leg psykolog, Med. doktor

Kursledarna är två av de forskare och psykologer som tagit fram och utvärderat behandlingen i de kliniska studierna

Ansvarig Institution

Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Exponeringsbaserad KBT för behandling av funktionell magsmärta och IBS hos barn och ungdomar, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 2 recensioner.

Kursdeltagare
Bra upplägg med både teori och handledning. Utbildningsdagarna var jättebra, och även handedningstillfället.
Kursdeltagare

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Karolinska Institutet (KI) – ett av världens ledande medicinska universitet Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap.Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors...


Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning

Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 2 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,6)
Baseras på 90 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Exponeringsbaserad KBT för behandling av funktionell magsmärta och IBS hos barn och ungdomar från Karolinska Institutet Uppdragsutbildning, fyll i dina uppgifter: