Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Andrologi, 7,5 hp

Längd
7,5 hp
Pris
12 300 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Längd
7,5 hp
Pris
12 300 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
6 februari, 2025 se detaljer
Utbildningsform
Uppdragsutbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Kommer du i ditt yrke i kontakt med manliga patienter med frågor om sexuell hälsa?

Detta är en kurs för dig som i ditt yrke kommer i kontakt med manliga patienter med frågor och problem relaterat till sexuell hälsa och ohälsa. Kursen förmedlar kunskap som gör dig säkrare på att bemöta dessa personer och ge adekvat information och rådgivning.

Kursen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, ANOVA och RFSU.

Den är tvärvetenskaplig och väver samman flera perspektiv på den biologiska mannen, personer med penis och pung och dennes sexualitet. Kursen inkluderar även trans- och intersexperspektiven. 

Kommande kursstarter

1 tillgänglig kursstart

6 februari, 2025

  • Uppdragsutbildning
  • Sverige

Målgrupp

Kliniskt verksamma som i sitt yrke kommer i kontakt med patienter med andrologiska frågor relaterat till sexuell hälsa och ohälsa; bl.a. barnmorskor, läkare, psykologer, sjuksköterskor, och socionomer.

Kursinnehåll

Kursen presenterar biologiska/medicinska, psykologiska, sociokulturella perspektiv på den biologiske mannen och dennes sexualitet. Kursen belyser temat utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv på sexuell hälsa och ohälsa. Utifrån deltagarnas professionella kliniska erfarenheter diskuteras andrologiska frågeställningar samt aktuella teoretiska och praktiska modeller för att möta och arbeta med sexuella frågor och problem.

Kursen har sin utgångspunkt i det kliniska arbetet och kursinnehållet består i att ge deltagarna grundläggande teoretiska kunskaper i andrologi samt att initiera och utveckla metoder för att möta och arbeta med mäns frågor om sexualitet och problem. Det andrologiska kunskapsfältet ligger som grund där även det psykologiska och kulturella perspektivet kommer att belysas.

Kursen innehåller tre block: basal andrologi, sexologi och metodik.

Den kommer att belysa bland annat sexualfysiologi, olika sexuella funktionsstörningar, medicinering, sexualiteten ur ett livscykelperspektiv. Kunskaperna ska passa in i befintliga verksamheter där man möter sexuella problem och frågor.

Citat från tidigare kursdeltagare

”Kursen har givit mig en god grund att kunna arbeta vidare med dessa frågor och bemöta killar/män på ett bättre sätt.”

”Väldigt bra lärare och föreläsare som man märkt brinner för sitt yrke och kunskaper.”

”SÅ BRA KURS!!! Uppskattade bredden och de många olika perspektiven, att det fokuserades på normer, attityder i samhället och maskulinitet är verkligen toppen för det är svåra grejer och lätt att glömma vikten av dessa när en ska hålla på med klinisk verksamhet. Men såååå viktigt om vi vill nå och förstå och kunna hjälpa män och folkhälsa i stort.”

Upplägg

Kursen går på halvfart och bedrivs digitalt på distans förutom de sista två kursdagarna då vi ses på plats i Stockholm. Det finns dock möjlighet att genomföra hela kursen digitalt från din hemort.

Obligatoriska kursträffar via Zoom sker två gånger per månad då hela gruppen träffas i samband med föreläsningar, litteratur-seminarier samt moment med patient/falldiskussion. Arbete i helgrupp och ibland i mindre arbetsgrupper varvas med individuella studier kring kurslitteratur och övriga kursuppgifter, totalt motsvarande halvtidsstudier. Lärportalen Canvas används under hela kursperioden.

Examination sker både muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp.

Tid & plats

Kursträffar 2025

  • 6-7 februari
  • 6-7 mars
  • 10-11 april
  • 8-9 maj

Plats

Digitalt på distans via Zoom och lärplattformen Canvas utom de sista två dagarna då vi ses på plats i Stockholm. Möjlighet till digital medverkan även dessa dagar finns.

Investering

12 300 kr exkl. moms.

Föreläsare

Mats Holmberg, kursansvarig
Endokrinolog och överläkare på ANOVA, centrum för andrologi, sexualmedicin och transmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset. Ordförande i Svensk Andrologisk Förening

Åsa Enervik, kursansvarig
Barnmorska med andrologisk kompetens och diplomerad sexualupplysare. Arbetar på RFSU-kliniken både kliniskt och med sexualupplysning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Andrologi, 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
5/5
Kursdeltagare
14 sep 2022

Kursen har givit mig en god grund att kunna arbeta vidare med dessa frågor och bemöta killar/män på ett bättre sätt. Ser fram emot att det kommer en fortsättningskurs.

4/5
Kursdeltagare
14 sep 2022

För mig som relativt ny sjuksköterska på Ungdomsmottagning, men en bred reell kompetens inom sexualkunskap, var detta väldigt uppskattat. Tack!

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
Berzelius väg 3
171 77 Stockholm

Karolinska Institutet – ett av världens ledande medicinska universitet

Karolinska Institutet erbjuder kompetensutveckling genom uppdragsutbildningar inom bland annat medicin, biomedicin, odontologi, vård och hälsa samt ledarskap. Karolinska Institutets uppdrag är att genom forskning och utbildning medverka till att förbättra människors hälsa. I Sverige står Karolinska Institutet för drygt 40...

Läs mer om Karolinska Institutet Uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights