Visar 1-25 av 31 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 31 träffar
1
2

Mer om PBL

PBL står för Plan- och bygglagen, och är en omfattande svensk lag som funnits sedan 1987. Lagen innehåller bestämmelser om byggande och planläggning av mark och vatten. Ett syfte med PBL är att främja en god samhällsutveckling. Rent konkret kan det till exempel handla om att byggandet ska ske på så sätt att lokala arbetsmarknader stimuleras. Dessutom ska miljö och klimat respekteras i största möjliga mån, och bostäder ska byggas med fokus på tillgänglighet och jämlikhet. Ett annat viktigt syfte med PBL är att öka medborgarnas möjlighet till inflytande, genom chans till aktivt deltagande i de beslut som fattas. Lagen är också till för att bevara kommande generationers intressen, och långsiktighet och hållbarhet är därför viktiga nyckelord för alla som arbetar i byggbranschen och därmed ska se till att PBL efterföljs.

Vem kan behöva en kurs i PBL?

Alla som vill öka sin kompetens och som arbetar i byggbranschen eller en närliggande bransch kan ha glädje av en kurs i PBL. Några exempel är byggnadsingenjörer, bygglovsgranskare, projektledare, entreprenörer, förvaltare och arkitekter. Du har kanske tänkt certifiera dig till sakkunnig inom energi enligt PBL? Då kan du säkert hitta en kurs som passar dig. Du som vill certifiera dig till kontrollansvarig enligt PBL måste också ha uppdaterade kunskaper om lagen och dess innehåll, och inom detta område finns flera kurser att välja mellan. Även de som arbetar inom VVS-branschen eller de som har behov av kunskaper i brandskydd, såsom fastighetsägare eller brandskyddsansvariga, kan ha stor användning av en kurs som omfattar PBL. Lagar kan ofta vara invecklade, trots att de är nödvändiga att känna till. Därför kan en kurs i PBL vara värdefull för dig som verkligen vill sätta dig in i lagen och förstå den. Erfarna kursledare med gedigna branschkunskaper kan dessutom hjälpa dig att få svar på de frågor som säkerligen dyker upp under utbildningens gång.

Vad kan en kurs i PBL innehålla?

Det finns flertalet kurser i PBL att välja bland, med en rad olika inriktningar. Vad kurserna innehåller rent konkret varierar därför stort, beroende på din yrkesroll och kursens mål. Oavsett vilken kurs du väljer att gå kan du hur som helst vara säker på att du efter avslutad utbildning känner dig säkrare och tryggare i din yrkesroll, med hjälp av de kunskaper du förvärvat. För dig som avser att certifiera dig till kontrollansvarig enligt PBL kan en kurs fungera som en bra förberedelse inför certifieringsprovet, genom övningsuppgifter och nyttig information om hur provet går till. Du får dels de grundläggande kunskaper som är nödvändiga för att klara certifieringen, dels självförtroendet som dessa kunskaper ger dig. Dessutom diskuteras den praktiska tillämpningen av rollen som kontrollansvarig enligt PBL, exempelvis vilka förväntningar och krav som finns samt vilket ansvar du som kontrollansvarig kommer att ha på arbetsplatsen. Lagar förändras och tillägg och ändringar görs och kunskap är en färskvara. Därför är det en god idé att uppdatera sina kunskaper och få koll på vad som gäller för närvarande, inte bara för sin egen skull. Riktigt kompetent personal inom byggbranschen bidrar till en säkrare arbetsplats och ett bättre slutresultat. Det vinner alla på.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer