Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U gav rätt grund

Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U gav rätt grund

Mikael Persson och Jimmy Jakobsson har båda gått tvådagarskursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs på SIFU. Bägge jobbar med samordningsfrågor och projekt men kände att de ville få en bättre grund att stå på.

Sedan 2009 gäller nya regler i arbetsmiljölagen och i föreskrifterna om byggnadsanläggningsarbete, AFS 1999:3 (2008:16), som handlar om samordning och planering under hela byggprocessen. Förutom relevant kompetens och erfarenhet från byggnads- och anläggnings arbetet, behöver byggarbetsmiljösamordnaren vara väl insatt i lagar och bestämmelser som rör arbetsmiljö. Utöver det måste de även genomgå utbildning i nya BAS.

Mikael jobbar som projektledare på Hifab DU-teknik AB

Mikael Persson ville utvecklas i sin roll som samordnare och projektledare på Hifab DU-teknik AB och gick en utbildning på SIFU. Nu känner han att han fått en bättre grund att stå på som kommer att hjälpa honom i karriären.

Mikael Persson som gått kurs på Teknologisk Institut AB

Mikael Persson är underhållsingenjör och arbetar som konsult inom processindustrin på Hifab DU-teknik AB. Hans främsta arbetsuppgifter är drift- och underhåll och till viss del även driftledning och samordningsfrågor. För att få en bättre grund att stå på valde han att gå tvådagarskursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U – Grundkurs på SIFU.

– Jag hoppades på att få en bättre insyn i grunderna inom BAS P och BAS U, berättar Mikael.

Hela byggprocessen 

Under utbildningen fick han bland annat gå igenom regler kring planering och samordning för hela byggprocessen och hur byggprojekt på bästa sätt bör organiseras. Det största problemet är att veta när ett projekt behöver hjälp för att komma ikapp eller att klara uppgiften.

– Tyvärr brukar projekt ha verkat ett tag innan man upptäcker att man behöver extra hjälp eller kunskap utifrån, berättar Mikael och fortsätter. De största utmaningarna i mitt arbete är oftast att komma in i ett driftlag eller i en organisation i rätt tid.

Bra upplägg med erfarna lärare

Mikael uppskattade framför allt utbildningens upplägg, med både föreläsningar och grupparbeten.
– Dessutom var lärarna väldigt bra, de var kunniga och intressanta och hade mycket erfarenhet att dela med sig av från arbetslivet. 

Mikael ser redan att han har fått bättre kunskap kring grunderna, och hur han bättre kan implementera dessa i arbetet. I framtiden hoppas han på fler uppdrag som riktar sig till koordinering och projektledning. Han vill rekommendera Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U – Grundkurs till dem som vill få en bra genomgång i vad en byggsamordnare behöver veta. 
 Jimmy jobbar som arbetsledare på Luleå Kommun Tekniska förvaltning

När Jimmy Jakobsson fick nytt jobb på Luleå Kommun Tekniska förvaltning krävdes det en utbildning i BAS P och BAS U. Efter utbildningen på SIFU har han landat i rollen som arbetsledare och har mer förståelse för de olika rollerna i projekten.

Jimmy Jakobsson som gått på Teknologisk Institut ABJimmy Jakobsson började jobba som arbetsledare, främst med samordning och med projekt, på Luleå Kommun Tekniska förvaltning för 2013. Den nya arbetsrollen krävde att han hade kunskap i BAS P och BAS U och Jimmy gick därför en tvådagarskurs, Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U – Grundkurs, på SIFU.

Proffsiga lärare

Kursens upplägg var både teoretiskt och praktiskt, och tog bland annat upp nya regler i AML och AFS och vad som krävs av BAS P och BAS U i praktiken.

– Just att det var teori som uppvägdes med diskussioner var bra. Även lärarna var duktiga och proffsiga, berättar Jimmy.

Efter utbildningen känner Jimmy att han har den kunskap som krävs för att arbeta som arbetsledare. Han märker även att han idag jobbar mer med djupare arbetsbeskrivningar för kontinuerliga driftarbeten inom kommunen och känner att kunskaperna har fått honom att landa i sin relativt nya arbetsbefattning.

Bättre koll på projektrollerna

– Nu känns det mycket lättare att greppa de roller som finns i projekten och vem som gör vad. Jag har fått större insikt i vad en projektörs uppgift i projekten är och använder dagligen kunskaperna kring hur man som BAS U planerar och utför arbetet.Läs mer om SIFU

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med SIFU och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.