Semesterlagen i praktiken

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 mars, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
8 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
4 mars, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 8 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Semesterlagen är komplex och i vissa delar svårtillämpad och är den lag i Sverige som ger den anställde rätt till semester. Den första semesterlagen instiftades 1938 och gav alla anställda två veckors semester. Lagen reglerar bland annat förläggning av semesterår, semesterledighet, rätten till semesterlön och semesterersättning. Den nu gällande semesterlagen är från 1978 men antogs året dessförinnan. Lagen är komplex och ibland svårtillämpad. Kursen går igenom semesterlagens grunder, belyser viktiga aspekter för arbetsgivaren att tänka på samband med ingående av anställningsavtal och utformning av policyer, samt ger handledning för hantering av vanliga semesterfrågor som uppstår under ett semesterår och i samband med anställningens upphörande. Kursen tar sikte på både arbetstagarens och arbetsgivarens rättigheter och skyldighete,r med fokus på den praktiska hanteringen av semesterfrågor.   Som deltagare får du en översikt över de viktigaste delarna av semesterlagen från ett praktiskt perspektiv, inklusive kunskap om:
 • Semesterlagens principer samt vanliga semesterbestämmelser i kollektivavtal
 • Beräkning av semesterersättning för del av år
 • Möjligheten att avtala om avvikelser i individuella anställningsavtal eller policy
 • Beräkning av semesterlön och konsekvenser vid bland annat intermittent arbete, ”timanställning” och visstidsarbete
 • Semesterlön på rörliga lönedelar så som provision och bonus
 • Semesterstängning
 • Konsekvenser för semestern vid byte av sysselsättningsgrad, byte av anställning inom koncern samt i samband med verksamhetsövergång
 • Semestergrundande frånvaro
 • Rätten att spara semester
 • Rätt för arbetsgivaren att ensidigt lägga ut semesterdagar
 • Förskottssemester
 • Semester vid avslut av anställning och tvist
Syfte: Målet med kursen är att belysa vanliga semesterfrågor ur ett praktiskt perspektiv och att ge vägledning och verktyg för att hantera semesterfrågor från ett arbetsgivarperspektiv. Kursens mål är även att kursdeltagaren skall känna trygghet i frågor om semester.

Målgrupp:

HR/personalchefer, personalhandläggare, ombudsmän, advokater, jurister, företagsledare, fackliga företrädare, lönehandläggare m.fl.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

4 mars, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

4 mars, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Kursledare

Fanny arbetar sedan 2017 på Setterwalls Advokatbyrå med fokus på arbetsrättsliga frågor. Fanny bistår både svenska och utländska bolag och organisationer med arbetsrättslig rådgivning, bland annat i frågor om semester, uppsägningar, omstruktureringar, verksamhetsövergång, förmåner och andra anställningsrelaterade frågor.

Advokaten Åsa Erlandsson, delägare vid Setterwalls Advokatbyrå, har jobbat med arbetsrätt för arbetsgivare i snart 20 år. Åsa var under flera år också VD för Setterwalls och ägnade mycket tid åt att jobba praktiskt med HR och arbetsrättsliga frågor. Åsas praktik täcker alla delar av arbetsrätten, allt från dagliga frågeställningar om t.ex. arbetsmiljö, anställningsavtal och uppsägningar (inklusive frågor om skydd för arbetsgivarens verksamhet, konkurrensklausuler och sekretess), omstruktureringar och företagsförsäljningar till arbetsrättsliga tvister inför domstol. Ett särskilt intresseområde är diskrimineringsfrågor.

”Mycket nöjd med kursen. Bäst var kursledaren – pedagogisk och gjorde arbetsrätten lätt och rolig.”

”Mycket kunnig och entusiasmerande kursledare!”

Åsa är en flitigt anlitad föreläsare och engagerad debattör inom arbetsrättsliga ämnen. Hon är också styrelseledamot i Sveriges Advokatsamfund och är ledamot i Stockholms Handelskammares fullmäktige.

 

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Semesterlagen i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights