Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Privatbostadsföretag eller oäkta bostadsföretag – upprätta fastighetsdeklarationen på ett korrekt sätt

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
3 timmar
Pris
4 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
16 september, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
3 timmar
Pris
4 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
16 september, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 4 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Det har en längre tid varit ytterst oklart hur en bedömning av en bostadsrättsförenings skattestatus skall gå till. Det har funnits 2 metoder för att bedöma detta – en taxeringsvärdemetod och en hyresmetod. Taxeringsvärdemetoden gynnar oftast föreningar medan hyresmetoden missgynnar föreningar.

Skatteverket menar nu att det endast finns en metod att tillgå – hyresmetoden. Detta trots att Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, i dec 2021 meddelat en dom av vilken det framgår att för att en förening skall bedömas såsom ett privatbostadsföretag, som är undantaget från inkomstskatt, skall minst 60 % av taxeringsvärdet belöpa på bostäder upplåtna till medlemmar.

Skatteverket tillämpar inte denna dom utan menar att det är de taxerade hyrorna för bostäder och lokaler som skall jämföras och om inte bruksvärdeshyran för bostäderna representerar minst 60 % av föreningens totala hyresvärde, är föreningen att betrakta som ett oäkta bostadsföretag.

Detta förhållningssätt strider bland annat mot Inkomstskattelagen och det har föranlett att det pågår ett stort antal processer på Skatteverket och i domstolar. Det har också lett till att det råder en förvirring bland bostadsrättsföreningars styrelser – är föreningen ett privatbostadsföretag eller inte, hur skall uttagsbeskattning ske, kan värdeåret i fastighetstaxeringen rättas till om det är för lågt, hur kommuniceras denna fråga gentemot Skatteverket, riskerar föreningen skattetillägg osv?

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

16 september, 2024

  • Öppen utbildning
  • Stockholm

16 september, 2024

  • Onlineutbildning
  • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Privatbostadsföretag eller oäkta bostadsföretag – upprätta fastighetsdeklarationen på ett korrekt sätt, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights