Visa utbildning.se som: Mobil

Bokföringslagen för ekonomichefer – undvik bokföringsbrott

BG Institute
Kort om utbildningen
Heldag
9 980 SEK Momsfri
Nästa tillfälle: 2020-04-22 - Göteborg
Göteborg, Luleå, Malmö, Stockholm
Öppen utbildning
Kommande starter
Göteborg
2020-04-22  
9 980 SEK
Stockholm
2020-05-27  
9 980 SEK
Malmö
2020-06-02  
9 980 SEK

Kursbeskrivning

        

Den viktigaste anledningen till att bokföringsbrott är de mest frekvent åtalade och avdömda ekobrotten är att det endast krävs oaktsamhet.

Du som bokför eller ansvarar för ett företags bokföring måste känna till vad bokföringslagen kräver. Du frias inte genom att säga ”det hade jag ingen kunskap om”. Åklagaren behöver inte visa att du av uppsåt begått brottet. De allra flesta som döms för bokföringsbrott har dömts p.g.a. att de varit oaktsamma, det vill säga de har inte känt till eller förstått när brottet begicks. I kursen kommer de subjektiva och objektiva rekvisiten av bokföringsbrottet enligt 11 kap. 5 § brottsbalken att gås igenom. Tyngdpunkten ligger på det så kallade effektrekvisitet, det vill säga vilken omfattning och effekt felen/bristerna i bokföringen måste ha för att ett bokföringsbrott ska anses begånget. Eftersom bokföringsbrottet förutsätter ett åsidosättande av bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen kommer denna att gås igenom i dess olika delar. Ett stort antal exempel kommer att visas för att exemplifiera olika former av bokföringsbrott samt för att visa vilka rutiner som krävs för att förebygga att bokföringsbrott begås av oaktsamhet. I kursen går vi  även genom rekvisiten för Försvårande av skattekontroll igenom enligt 2 § skattebrottslagen som är ett ekobrott som det ofta åtalas för i samband med misstanke om bokföringsbrott. Detta brott utgår från bokföringen men har syftet att skydda genomförandet av skatterevisioner. Som deltagare får du kunskap om:
  • Hur ett bokföringsbrott uppstår
  • De vanligaste formerna av bokföringsbrott som lett till åtal och fällande dom
  • Vilka rutiner som krävs för att förebygga bokföringsbrott
  • Vem som ansvarar för bokföringen och hur vd/styrelsen etc kan skydda sig
  • Bokföringsskyldigheten enligt bokföringslagen
MÅLGRUPP Kursen vänder sig främst till de som arbetar praktiskt med eller ansvarar för företags bokföring och som i sin egenskap av anställda och företagsföreträdare behöver känna till när bokföringen kan bli brottslig för att därmed kunna förebygga att hamna i sådana situationer av oaktsamhet. Men kursen kan även vara intressant för sådana yrkesgrupper som granskar bokföring, till exempel extern- och skatterevisorer, samt försvarare åt personer som är misstänkta för bokföringsbrott. Kursen passar exempelvis:
  • Ekonomi- och redovisningschefer
  • Övrig ekonomipersonal
Denna kurs bygger på vår nya utbildningsform, blended learning. Som deltagare kommer du, innan själva fysiska kursdagen, få en extra timmes digital e-learning med avslutande kunskapsfrågor. Den digitala timmen har du även möjlighet att genomföra var du vill, när du vill och hur du vill. Syftet är att på ett mer pedagogiskt sätt förbereda dig inför det fysiska kurstillfället så att du kan få ut mer av kursen som sådan. Se trailer för kursen nedan:

Föreläsare

  • Sigurd Elofsson
    Sigurd Elofsson, revisor som sedan mer än 30 år arbetat med utredningar, metodutveckling och utbildning rörande bokföringsbrott inom Ekobrottsmyndigheten. Idag är han verksam på PwC vid byråns juristenhet. Bl.a. har han utbildat åt Domstolsverket, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, PwC m. fl. Dessutom har han initierat och medverkat som författare till Bokföringsbrott och bokföringslagen, Wolters Kluwers förlag. Boken är sedan 2002 utgiven i fyra upplagor och anses som ett standardverk inom sitt område.

Examen, diplom m.m.

Diplom utdelas

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Bokföringslagen för ekonomichefer – undvik bokföringsbrott, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

BG Institute

BG Institute

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...


Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

BG Institute

Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Bokföringslagen för ekonomichefer – undvik bokföringsbrott!

Arrangörsrecensioner
(4,4)
Baseras på 3367 recensioner.
Alla recensioner för arrangören