Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

El och hydraulik för effektiv elproduktion (kort utbildning)

Lernia
Kort om utbildningen
12 veckor
Nästa tillfälle: 2020-09-28 - Piteå
Piteå, Sundsvall
Kommande starter
Piteå
2020-09-28

Sundsvall
2020-09-28

Kursbeskrivning

El och hydraulik för effektiv elproduktion (kort utbildning)

Vill du fortsätta att arbeta inom elkraftsområdet och vill lära dig mer om hur el och hydraulik används för att skapa en effektiv elproduktion? Då är denna korta Yh-utbildning rätt val för dig!

Om utbildningen

Idag finns inte tillräckligt med medarbetare med rätt kompetens inom energiproducerande anläggningar. Därför är utbildningen av stort intresse för företagen.

Att kompetensbehovet tillgodoses är mycket viktigt. Rätt kompetens är avgörande för den nödvändiga uppbyggnaden av förnybar energi och därmed Sveriges klimatmål. Det ligger i hela samhällets intresse att inga leveransbrister och långvariga driftstopp uppstår i energiproduktionen. Därför behövs utbildningen.

Utbildningen har en tydlig koppling till arbetslivet, bland annat genom att delar av utbildningen sker ute på företagen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande. På så sätt integreras det praktiska lärandet på arbetsplatsen med det formella lärandet under utbildningen.

Utbildningen går på distans, halvfart för att kunna kombineras med arbete. Föreläsningar spelas in. Därmed finns de och övningar med mera tillgängliga under hela dygnet, alla dagar i veckan. Många övningar genomförs på den egna eller blivande arbetsplatsen.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du en bred kunskap inom elkraftsområdet och vet hur de vanligaste maskinerna i branschen fungerar. Du har lärt dig hur 1- och 3-fastransformationer, frekvensomriktare och stegmotorstyrningar fungerar och kan självständigt dra slutsatser utifrån standarder i branschen. Du kan beräkna och dimensionera maskiner och vet hur el och hydraulik samspelar, hur hydrauliska och mekaniska system används och mycket annat.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Vilka förkunskaper behöver du ha?

 1. Ladda upp dina betygsdokument från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning och/eller betyg från folkhögskola och/eller utländskt betyg motsvarande svensk gymnasieexamen. Samtliga betyg ska vara en kopia av originalet och en skärmdump/kopia från antagning.se räknas INTE. Du behöver och bör bara skicka in det som efterfrågas. Tänk på att namn och personnummer syns.
 2. Du ska ha minst två års yrkeserfarenhet av elanläggning inom industri eller energiproduktion, eller annat arbete med koppling till elanläggningar

  Ladda upp arbetslivsintyg som styrker din yrkeserfarenhet: minst 2 års arbetslivserfarenhet. Ditt intyg ska vara skrivet av arbetsgivaren och uppdaterat inom närtid för att styrka att du uppnår efterfrågad tidsperiod på arbetslivserfarenhet. OBS Endast CV godkänns ej.

Utbildningen bedrivs helt eller delvis på engelska.

Kursinnehåll

El och hydraulik för effektiv elproduktion, 60 p

 • 1 och 3 fastransformatorer
 • Roterande elmaskiner
 • Frekvensomriktare och stegmotorstyrningar
 • Standarder inom elmaskinområdet
 • Likström samt 1 fas och 3 fas växelström
 • Ellära med DC och AC
 • Likström, serie och parallellkoppling, dioder och likriktarkopplingar
 • Trefas växelström med enklare effektberäkningar
 • Enfas växelström samt motor och transformatorprinciperna
 • System och elsäkerhet för maskinutrustningar med säkerhetsrelä, nödstopp, ridåer, lås
 • Koppling, montering och funktionsprovning med användning av symboler i ritnings- och schemaläsning
 • Bestämmelser och standarder för skötsel och underhåll av befintliga elanläggningar och för nyinstallation
 • Isoleringsklasser, kapslingsklasser och EX klasser.

Du lär dig redogöra för olika standarder på elområdet, montera relä- och kontaktorutrustningar, koppla standardprodukter samt tolka och använda hydraulikscheman och mekaniska ritningar för olika typer av energianläggningar. Du lär dig också funktionsprovning med hjälp av ritningar, scheman och tabeller.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om El och hydraulik för effektiv elproduktion (kort utbildning), direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Lernia

Lernia


Företagsutbildning med oss på Lernia

Näringslivet i Sverige verkar idag på en mycket konkurrensutsatt marknad där det hela tiden pågår förändringar som man som företag måste lära sig att anpassa sig till. Det är mycket man ska förhålla sig till, både som chef och som...


Läs mer om Lernia och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Lernia

Instrumentvägen 31
126 53 Stockholm Örnsberg

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera El och hydraulik för effektiv elproduktion (kort utbildning)!

Arrangörsrecensioner
(4,3)
Baseras på 6 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar