Krav på en elektrikerutbildning
För att bli en elektriker måste man ha genomgått en treårig gymnasieutbildning, vilket innebär både klassrumsundervisning och praktik, under övervakning av erfarna elektriker. Efter gymnasieprogrammets elektrikerutbildning söker man sig till en lärlingsplats på ett företag som sysslar med elinstallationer. Dessa lärlingsutbildningar omfattar minst 1600 timmar praktiktid. Sedan har man rätt att ta ut sin certifiering.
Utöver en elektrikerutbildning krävs…
En god fingerfärdighet och bra öga-hand koordination. Han eller hon måste vara vältränad och ha en god känsla för balans. Eftersom en elektriker måste kunna identifiera ledningar genom färg, är bra färgseende nödvändigt.
Vidareutbildning för elektriker
Erfarna elektriker har många möjligheter till avancemang. De kan bli handledare. En elektriker som arbetar i byggbranschen kan bli projektledare. Vissa elektriker väljer att bli egenföretagare och bli entreprenörer. En elektriker kan också bli en elektrisk inspektör för en kommun.
En typisk dag för en elektriker
• Ansluta kablar till brytare, transformatorer eller andra komponenter.
• Reparera eller ersätta ledningar, utrustning och inventarier, med handverktyg och elverktyg.
• Montering, installation, provning och underhåll av elektriska eller elektroniska ledningar, utrustning, redskap, apparater och fixturer, använda handverktyg och elverktyg.
• Testa elektriska system och kontinuitet av kretsar i elektriska ledningar, utrustning och inventarier, med provning enheter såsom ohmmetrar, voltmetrar och oscilloskop, för att säkerställa kompatibilitet och säkerhet hos systemet.
• Planering, layout och installation av elektriska ledningar, utrustning och inventarier - utifrån arbetsbeskrivningar och lokala arbetssätt.
• Inspektera elektriska system, utrustning och komponenter för att identifiera faror, brister och behov av justeringar eller reparationer och för att säkerställa att föreskrifter följs.
Filtrera listan och välj passande utbildningar
Gör intresseanmälningar
Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Läs mer om Rebecka som går Begränsad behörighet 1 på Distans.
Hon har redan fått två jobberbjudanden och utsikterna på arbetsmarknaden ser mycket bra ut!
Läs mer
Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.
Läs mer
"Jag har jobbat som lagerförman och har egentligen ingen el-bakgrund men kände att jag ville gör någonting annat."
Läs om Sebastian som har gjort BB1 samt en lärlingsperiod och idag arbetar han som elektriker.
Läs mer
Hur tycker Du att det har varit att studera på distans?
- Jag tycker det har varit jättebra. Då har jag kunnat jobba på dagarna och sedan kunnat studera på eftermiddagarna och kvällarna. För mig var det en mycket bra lösning då jag bor en bit ut på landet.