Elektrikerutbildning

Bli snabb som blixten

En elektriker installerar ledningar, säkringar och andra elektriska komponenter i hem, företag och fabriker. Förutom det så arbetar många elektriker med att installera och underhålla ljud, data och video-kablar. Hitta din elektrikerutbildning!
Visar 1-25 av 26 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 26 träffar
1
2

Krav på en elektrikerutbildning

För att bli en elektriker måste man ha genomgått en treårig gymnasieutbildning, vilket innebär både klassrumsundervisning och praktik, under övervakning av erfarna elektriker. Efter gymnasieprogrammets elektrikerutbildning söker man sig till en lärlingsplats på ett företag som sysslar med elinstallationer. Dessa lärlingsutbildningar omfattar minst 1600 timmar praktiktid. Sedan har man rätt att ta ut sin certifiering.

Utöver en elektrikerutbildning krävs…

En god fingerfärdighet och bra öga-hand koordination. Han eller hon måste vara vältränad och ha en god känsla för balans. Eftersom en elektriker måste kunna identifiera ledningar genom färg, är bra färgseende nödvändigt.
Vidareutbildning för elektriker
Erfarna elektriker har många möjligheter till avancemang. De kan bli handledare. En elektriker som arbetar i byggbranschen kan bli projektledare. Vissa elektriker väljer att bli egenföretagare och bli entreprenörer. En elektriker kan också bli en elektrisk inspektör för en kommun.

En typisk dag för en elektriker

• Ansluta kablar till brytare, transformatorer eller andra komponenter.
• Reparera eller ersätta ledningar, utrustning och inventarier, med handverktyg och elverktyg.
• Montering, installation, provning och underhåll av elektriska eller elektroniska ledningar, utrustning, redskap, apparater och fixturer, använda handverktyg och elverktyg.
• Testa elektriska system och kontinuitet av kretsar i elektriska ledningar, utrustning och inventarier, med provning enheter såsom ohmmetrar, voltmetrar och oscilloskop, för att säkerställa kompatibilitet och säkerhet hos systemet.
• Planering, layout och installation av elektriska ledningar, utrustning och inventarier - utifrån arbetsbeskrivningar och lokala arbetssätt.
• Inspektera elektriska system, utrustning och komponenter för att identifiera faror, brister och behov av justeringar eller reparationer och för att säkerställa att föreskrifter följs.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer