Visar 1-19 av 19 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-19 av 19 träffar

Mer om Energiutbildningar

Energi är något som medför en rörelse, förändring eller någon annan form av uträttat arbete. Energi kan antingen vara lagrad eller vara något som överförs (potentiell energi eller lägesenergi). Det finns ingen helt entydig definition för innebörden av energi, däremot finns det olika definitioner för olika energiformer. Den elektriska energin och den mekaniska energin är därför inte samma sorts energi. Rörelseenergi och lägesenergi är båda så kallad mekanisk energi.

Utbildning inom Energiproduktion

Energi är något som är oförstörbart och bara kan omvandlas och övergå mellan olika former. Det är av den anledningen därför inte helt korrekt att tala om energi som något man producerar. Trots detta brukar man använda ordet energiproduktion.  Det kan handla om att omvandla energi för att  driva en industri eller för uppvärmning. Ett återkommande tema i dagens debatter om olika typer av energiproduktion är konsekvenserna för miljön samt de ekonomiska kostnaderna.

Några typer av energiproduktion som ofta omtalas är:

  • Solkraft
  • Kärnkraft
  • Vattenkraft
  • Vindkraft

utbildning energiInom energiproduktion är även vågkraft, kolbränslen, petroleum, salt kraft och geometrisk energi några välkända energikällor.

Solenergi kallas den energi som kommer ifrån solens strålar. Om det inte hade funnits någon solenergi så hade det inte heller funnits något liv på jorden. Solenergin är det som driver växternas fotosyntes, dvs. när växter omvandlar solenergin till kemisk energi. Utan värmen från solen skulle jorden vara en mycket kall och otrevlig plats att vara på. Solenergi är en förnybar energikälla och anses vara miljövänlig i och med att den energiformen inte ger några utsläpp.

Kärnkraft är ett begrepp som används för att utvinna energi ur atomkärnor. Detta gör man antingen med fissions-, eller med fusionsprocessen. När vatten på något sätt kommer i rörelse, frigörs energi och begreppet vattenkraft uppkommer. Energi omvandlas vanligen till elektricitet, då vattnet driver en turbin, kopplad till en generator i ett vattenkraftverk. Vattenkraft är liksom solkraften också en säker och förnyelsebar energikälla. Då energi utvinns ur vinden talar man om vindkraft och den har i elproduktionssammanhang en stor betydelse. Även vindkraften är en ren och förnybar energikälla. Ett vindkraftverk omvandlar vindens egen rörelseenergi till elektrisk energi och beroende av vindens styrka, kan man utvinna mer eller mindre energi.

Lär dig om Energianalys

Detta är ett begrepp som används för att få fram information om en verksamhetenergi utbildning eller ett hushålls energianvändning. När man gör en energianalys så mäter man effektuttag, energiförbrukning, energikostnad mm. Efter denna analys vet man var man bör vidta energiåtgärder för att ta hänsyn till miljön och även minska sina kostnader. Åtgärderna kan göras eftersom man då även vet var den stora energiförbrukningen går åt.

Energieffektivisering

Ett annat sätt för att försöka få tillgång till mer energi i samhället är att försöka förminska förbrukningen eller förbättra den befintliga energiproduktionen. Man talar då om energieffektivisering. Genom att arbeta efter detta finns det en möjlighet att minska påfrestningarna på vår miljö, bevara kapitalet och sänka kostnaderna.

En kurs i energideklaration

Med energideklaration är innebörden att man kartlägger och dokumenterar en byggnads energiförbrukning. Om man ser till den svenska lagen så skall alla byggnader, med undantag för ett fåtal, energideklareras. Om man vill veta mer om energideklaration kan man läsa mer om den hos boverket och sedan även gå en kurs.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
CANEA Partner Group AB
Projektledarutbildning hos CANEA

CANEA har erfarenhet av att utbilda projektledare inom många branscher. Anna Nyberg, Key Account Manager på Protexion Sverige AB och Anders Ahlström, it-konsult har gått kursen Projektledarcertifiering - PMPCANEA Partner Group AB.

Läs mer om vad de tycker om upplägget och nyttan.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer