Kurser i elsäkerhet

Du jobbar säkert med el

Arbete med el kräver att du ska kunna hantera elfara. Genom en utbildning i elsäkerhet kan du till exempel få en uppdatering över ansvar, skyldigheter och regelverk när det kommer till ägande, hantering och installationer av elanläggningar.
Visar 1-25 av 55 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
  • = Ackrediterad utbildning enligt ID06
Visar 1-25 av 55 träffar
1
2
3

Mer om Kurser i elsäkerhet

kurs i elsäkerhetVarför gå en utbildning i elsäkerhet?

Hög elsäkerhet är en central del av att arbeta med el. Genom en utbildning i elsäkerhet får du de verktyg du behöver för att undvika och förebygga elfara. I och med alla nya krav och förordningar som uppkommer kring el och elsäkerhet blir det här är otroligt viktig kunskap. Det gäller att följa utvecklingen för att ligga i fas och på så sätt förstå hur du på bästa sätt kan arbeta med elrealterade uppgifter. Det blir ett tillfälle att lära dig att göra riskanalyser men även en systematisk genomgång av elsäkerhetsanvisningar och produktsäkerhet. Riskerna minskar och medvetenheten ökar och på sikt skapar vi trygg och störningsfri el.

Målgrupp

En utbildning i säkerhet riktar sig till dig som på något sätt arbetar med el. Du kanske är projektör, beredare eller konstruktör? Eller så är du kanske svetsare eller verkstads- eller montagepersonal? Vare sig du arbetar med högspänning, arbete nära spänning eller arbete utan spänning är det nödvändigt att du förstår elsäkerhet för att du på ett produktivt och säkert sätt ska kunna ta dig an dina arbetsuppgifter.

Olika typer av utbildning i elsäkerhet:

Inom området elsäkerhet finns både grundläggande och avancerade utbildningar och inom flera olika områden. Det fyra huvudfokus som finns är:
• Certifieringar
• Regler och rutiner
• Praktisk elteknik
• Elsäkerhet för din yrkesgrupp

Ett vanligt innehåll:

Certifieringar: I många fall när man arbetar med el krävs rätt certifieringar. Att gå en utbildning i elsäkerhet blir därför ett sätt att få den kompetens som krävs för att verka pålitlig och skapa trovärdighet.

Regler och rutiner: Vilka regelverk och krav som finns kring arbete med el påverkar på ett väldigt tydligt sätt det man bör och inte bör göra. Under en utbildning får du all den viktiga information som kan vägleda dig att arbeta på bäst sätt när det kommer till elsäkerhet.

Praktisk elteknik: Här ligger fokuset på att lära sig sätt att utveckla en bra arbetsmiljö. Genom en utbildning får du de viktiga elsäkerhetsanvisningar som ger dig stöd och vägledning vid ditt dagliga arbete.
Elsäkerhet för din yrkesgrupp: Varje yrkesgrupp har sina egna problem och lösningar. Många utbildningar i elsäkerhet är därför inriktade på din egna yrkesgrupp för att du ska få all den viktiga kunskap som gynnar just dig.

Ett vanligt upplägg:

Tid: Längden på en utbildning i elsäkerhet är oftast mellan en dag till en vecka beroende på utbildningens omfattning. En del av utbildningarna går även att läsa på distans genom e-learning vilket betyder att du kan läsa dem i din takt.
Format: När du går en utbildning i elsäkerhet är upplägget oftast pedagogiska praktiska övningar där man går igenom hur man kan arbeta praktiskt med elsäkerhetsfrågor. Även vid teoretiska kurser värvas oftast teori med övningar.

Plats: Utbildningar i elsäkerhet är främst öppna eller företagsanpassade. De sker därför oftast antingen på plats i utbildarens lokaler eller hos ert företag. En del av utbildningarna går även att läsa på distans genom e-learning vilket betyder att du kan läsa på valfri plats.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
SIFU

”Nu kan jag se och lösa problem jag tidigare inte ens visste fanns. Mitt arbete har blivit effektivare och mycket roligare!" berättar Timmy Rudegran.

Läs mer
En bra utbildningspartner helt e...

– Jag upplever JA Kompetens som väldigt professionella och lätta att samarbeta med, berättar Henrik Nilsson, Kompetensutvecklare på K-rauta Sverige.

Läs mer
Arbetsledning Steg 1 –SIFU

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
 Byggarbetsmiljösamordnare (BAS)...

Läs om vad Mikael och Jimmy tycker om kursen Byggarbetsmiljösamordnare (BAS) P och U - Grundkurs som de gick på SIFU.

Läs mer