Visa utbildning.se som: Mobil
Visar 1-21 av 21 träffar
 

Visste du att Arbetsmiljöverket kräver dokumenterad arbetsmiljöpolicy från alla företag med anställd personal oavsett storlek och verksamhetsområde? SAM står för Systematiskt Arbetsmiljöarbete, och är ett sätt att planera för en bättre arbetsmiljö. För att kunna planera och följa upp arbetsmiljöarbete behövs dokumentation, och SAM utbildning hjälper dig utforma den dokumentationen.

SAM utbildning lär dig om de fyra delar som systematiskt arbetsmiljöarbete består av:

  • Undersökning
  • Riskbedömning
  • Åtgärder
  • Kontroll

Du som jobbar som skydds- och arbetsmiljöombud bör gå SAM utbildning, men även chefer och HR-personal har mycket att vinna på det. En av de viktiga sakerna du får lära dig på SAM utbildning är hur man med hjälp av konkreta verktyg och modeller bygger upp sitt arbetsmiljöarbete. Man behöver rutiner och handlingsplaner på plats innan olyckan är framme. På så sätt är man förberedd på olika situationer man kan hamna i, men kan även förebygga många kriser.

Fysisk, organisatorisk och social arbetsmiljö

Systematiskt Arbetsmiljöarbete bör vara en del av den dagliga verksamheten på alla företag. I arbetsmiljö ingår såväl fysiska som organisatoriska och sociala arbetsförhållanden. Det kan alltså handla om allt ifrån att alla har en ergonomisk arbetsplats till att man inte har för hög arbetsbelastning eller att alla känner sig inkluderade i gemenskapen på kontoret. SAM utbildning hjälper dig utforma rutiner för hur ni ska arbeta med arbetsmiljön.

Viktiga rutiner

Under SAM utbildning kommer du få kännedom om hur alla på företaget ska samverka för bästa arbetsmiljö. När man gjort en plan är det viktigt att man ger alla förutsättningarna att följa den planen. Man bör utforma rutiner kring alla aktiviteter i arbetsmiljöarbetet. Vem ska utföra vad vid vilket tillfälle och hur?

Fyra steg av systematiskt arbetsmiljöarbete

Genom systematiskt arbetsmiljöarbete kan ni upptäcka risker innan det är för sent. Det värnar inte bara om de anställdas hälsa och välmående, utan även om företagets lönsamhet. Det finns några grundläggande steg i arbetet som SAM utbildning kommer ge dig kännedom om. Det har utgångspunkt i en undersökning av den nuvarande arbetsmiljön, vilka risker finns det idag? Nästa steg är att bedöma hur allvarlig varje risk är. Vidare bör man genomföra åtgärder, det vill säga korrigera de risker man kan, och ta fram en handlingsplan för potentiella olyckor eller tillbud. Det sista steget är kontroll, och innebär en utvärdering och återkoppling av de åtgärder som utförts.

Hitta rätt utbildning för dig 

Funderar du på vilken SAM utbildning som passar dig bäst? Hos utbildning.se finns många alternativ som du kan filtrera på längd, plats och pris. Du kan sedan beställa mer information från de arrangörer som intresserar dig, detta är självklart helt kostnadsfritt och inte bindande på något sätt!

Så här går du vidare

Filtrera listan och välj passande utbildningar


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Favoriter
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Populära sökningar
Reportage
Arbetsledning Steg 1 – Teknologi...

– Jag fick med mig nya användbara verktyg från kursen som jag kommer kunna ha med mig livet ut – enkla, men väldigt effektiva, berättar Mikael Lahti.

Läs mer
Skyddsombudsrätt – Arbetsmiljöfo...

I kursen Skyddsombudsrätt hos Arbetsmiljöforum fick Kjell lära sig hur man verkar för en bättre arbetsmiljö, arbetsgivarens ansvar och rollfördelning i arbetsmiljöarbetet. Han rekommenderar kursen till alla nya skyddsombud.

Läs mer
Vad är arbetsmiljö och varför sk...
Branschutbildarna

Arbetsmiljö är allt, ja allt, runtom dig på din arbetsplats. Allt från kollegans härskartekniker till din ergonomiska stol. Arbetsmiljön är avgörande för hur du trivs och presterar på ditt jobb. Och eftersom att du jobbar en stor del av av din vakna tid är väl det ändå ganska så viktigt?

Läs mer
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer