De nya kunskaperna stärker henne i yrkesrollen

Företagsuniversitetet

Företagsuniversitetet Reportage

De nya kunskaperna stärker henne i yrkesrollen

Åse Larsen, säkerhetsansvarig och dataskyddsombud på Affärsverken, avslutade Säkerhetschef diplomutbildning i januari 2021, efter sju månader med fyra hemuppgifter och en examensuppgift. - Utbildningen har gett en självförtroendeboost, kommenterar hon.

Åse Larsen på Affärsverken gick de två korta kurserna Diplomerad DSO och Praktiskt dataskyddsarbete på Företagsuniversitet 2019 och påbörjade sedan Säkerhetschef Diplomutbildning i juni 2020. I januari i år fick hon ta emot det eftertraktade diplomet;

– Jag valde att gå utbildningen eftersom jag brottades med hur jag skulle lyfta säkerhetsfrågorna i organisationen på ett bra sätt.
– Jag kände helt enkelt att jag behövde ett ”paraplypaket” för att få hjälp och stöttning att göra säkerhet mer attraktivt och förståeligt. Den största utmaningen är ju att få andra att tycka att säkerhet är lika roligt som jag gör!

Åse har sedan tidigare bland annat läst företagsekonomi på högskolan och har dessutom en magisterexamen i informationssäkerhet och riskhantering. Hon kände ändå att hon ville lyfte kunskaperna ett snäpp till. Och så här i efterhand summerar hon:

– Jag har fått med mig så många bra saker och en mycket större förståelse för exempelvis företagets mission och vision, sådant som jag tidigare tyckte var lite flummigt. Vill man ha gehör som säkerhetschef ska man tala om att man vill hjälpa till att nå verksamhetens mål.

– Jag har också lärt mig att lyfta säkerhet ur ett ekonomiskt perspektiv och faktiskt visa att vi kan tjäna pengar, att säkerhet inte bara kostar.

– Det gav dessutom väldigt mycket att få höra alla duktiga och erfarna kursledare prata om alla de saker och utmaningar man själv tänker på och som man kämpat med.

"MAN STÄRKER SITT SJÄLVFÖRTROENDE"

Åse har haft förutsättningar att planera sitt arbete för att också kunna avsätta den tid för hemstudier som krävts.

– Examensarbetet var lite utmanande eftersom jag fick en uppgift som inte låg inom något område jag kunde men så är ju arbetslivet också, ibland måste man ta reda på mer för att lösa en uppgift. Och det gick ju bra, jag fick alla mina hemuppgifter och examensarbetet godkända.

Åse gick hela utbildningen på distans eftersom hennes arbetsgivare har haft reserestriktioner det gångna året.
– Jag tycker att det har fungerat jättebra att gå onlineutbildning, även om man förstås saknar att ha kontakt med andra lite mer naturligt. Jag tror att nätverkandet blir bättre när man ses fysiskt men jag har ändå kontakt med några i min utbildningsomgång, berättar hon.

Hon känner att utbildningen har stärkt henne i yrkesrollen och att den gav en ”självförtroendeboost.

– Jag tycker att man ska gå säkerhetschefsutbildningen om man är i en situation där man kanske behöver stärka sitt självförtroende så att man vet och känner att det man säger faktiskt är sant och riktigt.

– Dessutom är det bra att gå den om man – som jag – vill få andra att förstå hur viktigt säkerhet är och hur man ska prata ett språk som gör att man får igenom viktiga säkerhetsåtgärder, avslutar Åse Larsen.Läs mer om Företagsuniversitetet

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Företagsuniversitetet och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.