Kursbeskrivning

Arbetsanpassning
Hur gör jag för att när en medarbetare behöver arbetsanpassning på arbetsplatsen eller blir sjukskriven för att underlätta återgång i arbetet för arbetstagaren, efter sjukfrånvaro.
Vi går igenom Arbetsmiljölagen samt de viktigaste föreskrifterna som styr arbetsmiljöarbetet. Vi fokuserar särskilt på föreskriften om arbetsanpassning som trädde i kraft i juni 2021. Även om arbetsgivaren har ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete, kan medarbetare behöva särskilda åtgärder i arbetsmiljön för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.
Arbetsgivaren är skyldig att kontinuerligt ta reda på behov av arbetsanpassning och anpassa arbetet efter arbetstagarens förmåga att kunna utföra sitt arbete. Det är från den utgångspunkten som arbetsgivaren sedan ansvarar för att arbetsanpassa arbetet. Arbetsgivaren ska fånga upp tidiga signaler på särskilda behov hos enskilda arbetstagare och arbetsanpassa specifikt för dessa. Arbetsgivarna har ansvar för att anpassa arbetet för de arbetstagare som har en nedsatt arbetsförmåga, oavsett vad orsaken till nedsättningen är, eller hur eller var den uppkommit.
Arbetsgivaren behöver ha en genomtänkt strategi och struktur för att fortlöpande ta reda på om någon arbetstagare behöver arbetsanpassning för att förebygga ohälsa och undvika sjukfrånvaro. När någon väl blir sjuk behöver arbetsgivaren ha rutiner för rehabilitering så att medarbetaren kan komma tillbaka till arbetet på ett bra sätt.
Fokus ligger på att främja hälsa och arbeta förebyggande samt var man kan hitta information och hur man kan använda informationen praktiskt i sin egen organisation.
Kommande kursstarter
Målgrupp
HR, Chefer och Skyddsombud, inga förkunskaper krävs.
Kursinnehåll
- Arbetsmiljölagen.
- Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1)
- Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
- Arbetsanpassning (AFS 2020:5)
- Rutiner för rehabilitering och vilka aktörer som vi samverkar med.
- Hur arbetar vi förebyggande med att främja hälsa
- Var ligger ansvaret för arbetsmiljön
Upplägg
Utbildningen är i föreläsningsform med utrymme för deltagarnas förväntningar och önskemål, som knyts ihop på slutet. Interaktiva delar med arbete i mindre grupper finns också samt arbete med ”case”.
Investering
3 995 per person och dag eller enligt offert beroende på längd
Kursledare
Greta Högberg, HR och arbetsmiljökonsult.
Greta har arbetat inom Stockholms Stad, och där planerat och genomfört Arbetsmiljöutbildningar för chefer och skyddsombud. Kurserna har hållits tillsammans med facklig representant. Greta har även genomfört Arbetsmiljöutbildningar för privata företag, som t ex i restaurangbranschen, och inom produktion och teknik. Greta har en gedigen erfarenhet av arbete med rehabilitering och återgång i arbete samt främja hälsa från bland annat Stockholms stad, Svenska Kyrkan och Järfälla kommun, samt även från privata företag.
Examen, diplom m.m.
Alla deltagare erhåller ett kursintyg.
Intresseanmälan
Addera Hållbar HR arbetar med:
➕ utbildare inom arbetsmiljö, med grundläggande arbetsmiljöutbildningar för både chefer och skyddsombud. ➕ godkänd anordnare av arbetsmiljöutbildningar genom AFA försäkring. Det innebär att privata företag med kollektivavtal har möjlighet att få tillbaka minst halva kurskostnaden från AFA. ➕ certifierad arbetsmiljöutbildare...