Arbetsanpassning och rehabilitering

Addera Hållbar HR AB, Distans (+1 orter)
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Enligt överenskommelse (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Längd
1 dag
Nästa kurstillfälle
Enligt överenskommelse (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Företagsanpassad utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

arbetsanpassning

Arbetsanpassning

Hur gör jag för att när en medarbetare behöver arbetsanpassning på arbetsplatsen eller blir sjukskriven för att underlätta återgång i arbetet för arbetstagaren, efter sjukfrånvaro.

Vi går igenom Arbetsmiljölagen samt de viktigaste föreskrifterna som styr arbetsmiljöarbetet. Vi fokuserar särskilt på föreskriften om arbetsanpassning som trädde i kraft i juni 2021. Även om arbetsgivaren har ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete, kan medarbetare behöva särskilda åtgärder i arbetsmiljön för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Arbetsgivaren är skyldig att kontinuerligt ta reda på behov av arbetsanpassning och anpassa arbetet efter arbetstagarens förmåga att kunna utföra sitt arbete. Det är från den utgångspunkten som arbetsgivaren sedan ansvarar för att arbetsanpassa arbetet. Arbetsgivaren ska fånga upp tidiga signaler på särskilda behov hos enskilda arbetstagare och arbetsanpassa specifikt för dessa. Arbetsgivarna har ansvar för att anpassa arbetet för de arbetstagare som har en nedsatt arbetsförmåga, oavsett vad orsaken till nedsättningen är, eller hur eller var den uppkommit.

Arbetsgivaren behöver ha en genomtänkt strategi och struktur för att fortlöpande ta reda på om någon arbetstagare behöver arbetsanpassning för att förebygga ohälsa och undvika sjukfrånvaro. När någon väl blir sjuk behöver arbetsgivaren ha rutiner för rehabilitering så att medarbetaren kan komma tillbaka till arbetet på ett bra sätt.

Fokus ligger på att främja hälsa och arbeta förebyggande samt var man kan hitta information och hur man kan använda informationen praktiskt i sin egen organisation. 

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

Enligt överenskommelse

 • Företagsanpassad utbildning
 • Sverige

Enligt överenskommelse

 • Företagsanpassad utbildning
 • Distans

Målgrupp

HR, Chefer och Skyddsombud, inga förkunskaper krävs.

Kursinnehåll

 • Arbetsmiljölagen.
 • Systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1)
 • Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
 • Arbetsanpassning (AFS 2020:5)
 • Rutiner för rehabilitering och vilka aktörer som vi samverkar med.
 • Hur arbetar vi förebyggande med att främja hälsa
 • Var ligger ansvaret för arbetsmiljön

Upplägg

Utbildningen är i föreläsningsform med utrymme för deltagarnas förväntningar och önskemål, som knyts ihop på slutet. Interaktiva delar med arbete i mindre grupper finns också samt arbete med ”case”.

Investering

3 995 per person och dag eller enligt offert beroende på längd

Kursledare

Greta Högberg, HR och arbetsmiljökonsult.

Greta har arbetat inom Stockholms Stad, och där planerat och genomfört Arbetsmiljöutbildningar för chefer och skyddsombud. Kurserna har hållits tillsammans med facklig representant. Greta har även genomfört Arbetsmiljöutbildningar för privata företag, som t ex i restaurangbranschen, och inom produktion och teknik. Greta har en gedigen erfarenhet av arbete med rehabilitering och återgång i arbete samt främja hälsa från bland annat Stockholms stad, Svenska Kyrkan och Järfälla kommun, samt även från privata företag.  

Examen, diplom m.m.

Alla deltagare erhåller ett kursintyg.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Arbetsanpassning och rehabilitering, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Addera Hållbar HR AB
Lilla Nygatan 13
111 28 Stockholm

Addera Hållbar HR arbetar med:  

➕ utbildare inom arbetsmiljö, med grundläggande arbetsmiljöutbildningar för både chefer och skyddsombud. ➕ godkänd anordnare av arbetsmiljöutbildningar genom AFA försäkring. Det innebär att privata företag med kollektivavtal har möjlighet att få tillbaka minst halva kurskostnaden från AFA. ➕ certifierad arbetsmiljöutbildare...

Läs mer om Addera Hållbar HR AB och visa alla utbildningar.

Highlights