Visa utbildning.se som: Mobil

Pannoperatör inför certifiering – Med praktisk tillämpning

Teknikutbildarna
Kort om utbildningen
1,5 dagar
12 500 SEK exkl. moms
Öppen utbildning
   
Härnösand

Kursbeskrivning

Det här är en Pannoperatörsutbildning med praktiska moment – framtagen för att du ska klara certifieringen till Pannoperatör. Utbildningen består av vårt webbkurspaket, ett utbildande prov samt en och en halv dags utbildning med praktiska övningar på en ånganläggning.

Enligt AFS 2017:3 – Användning och kontroll av trycksatta anordningar, ska arbetsgivaren tillse att minst en av de som deltar i övervakning av panna i klass A eller B ska vara personcertifierad pannoperatör. Certifiering utfärdas efter teoretiskt prov av ett certifieringsorgan. Arbetsgivaren ska även tillse att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

Den praktiska delen av utbildning genomförs på en ånganläggning i Härnösand under en och en halv dag. Efter den inledande genomgången utförs både kallstart och varmstart av ånganläggningen. Målet med laborationerna är att förstå likheter, skillnader, rutiner, handhavande och praktiska säkerhetsaspekter kring uppstarter av både kalla och varma ångproducerande anläggningar med tillhörande turbin.

Målgrupp

Alla som arbetar med drift och underhåll av anläggningar för värmeproduktion.

Kursinnehåll

 • Teknikutbildarnas webbutbildning:Pannoperatör – webb
 • Introduktion till ånganläggning
 • Kallstart av ånganläggning, drifttagning av oljeeldad ångpanna, kallt läge
  1. Uppstart av gasolsystem för tändning av brännolja, vattenpåfyllning av överhettartuber och förvärmning av brännolja och ångledningar

   Funktionskontroll av matar-, pann- och spädvattensystem

   Drift av ångpanna och turbin. Nedeldning och avställning

 • Varmstart av ånganläggning, drifttagning av oljeeldad ångpanna, varmt läge
  1. Uppstart av gasolsystem för tändning av brännolja, förvärmning av brännolja och av ångledningar

   Drift av ångpanna och turbin, avläsning av anläggningsspecifika mätvärden, provtagning av ånga, nedeldning och avställning

Genomförande

Webbkurspaketet läses hemma i vår lärportal, TU-Academy. De praktiska övningarna genomförs under en och en halv dag i Heta Utbildningars lokaler i Härnösand.

Målsättning:

Efter genomförd utbildning ska deltagaren vara väl förberedd för att kunna klara certifieringsprovet

Förkunskapskrav

Minst 1 års erfarenhet av panndrift

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Pannoperatör inför certifiering – Med praktisk tillämpning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Teknikutbildarna

Teknikutbildarna

Välkommen till Teknikutbildarna!

Teknikutbildarna är en av Sveriges främsta utbildare inom teknik. Via både lärarledd undervisning, e-learning och en kombination av dessa utbildar vi dig inom arbetsmiljö, el och teknik. Se våra ämnesområden nedan. Inom elområdet utbildar vi över 500 nya elektriker varje...


Läs mer om Teknikutbildarna och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Teknikutbildarna

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Pannoperatör inför certifiering – Med praktisk tillämpning!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Reportage
Kraftfullt samarbete mellan Bilf...

För att samordna utbildningar för 200 personer utspridda på olika orter krävs en stabil och pålitlig utbildningsleverantör. Det vet Ulla Augustsson, utbildningsplanerare på industrikoncernen Bilfinger, som sedan tre år tillbaka har ett nära samarbete med Teknikutbildarna.

Läs mer
Kursen hos Teknikutbildarna en i...

Djupt nere i Renströmsgruvan utanför Skellefteå tillbringar 29-åriga Ola Nordberg större delen av sina dagar som elarbetsledare. En viktig och ansvarsfull roll som han inte hade befunnit sig i om det inte vore för Teknikutbildarnas kurs i Allmän behörighet – en kurs som visade sig vara väl värd att resa 40 mil för.

Läs mer