Visa utbildning.se som: Mobil

Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning

Trainor
Kort om utbildningen
18 dagar
31 800 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2023-02-14 08:00 - Solna
Göteborg, Luleå, Solna, Sundsvall
Öppen utbildning

Kommande starter
Solna
31 800 SEK
2023-02-14

Sundsvall
31 800 SEK
2023-02-14

Göteborg
31 800 SEK
2023-02-16

Luleå
31 800 SEK
2023-02-16

Kursbeskrivning

Utbildningen ger dig möjlighet att arbeta som Auktoriserad Elinstallatör inom elinstallationsföretag och att utföra egna elinstallationsarbeten. Utbildningen benämndes tidigare Allmän behörighet och är uppdaterad efter elsäkerhetslagen (2017).

Auktoriserad elinstallatör, AL – Lågspänning består av praktiska laborationer, livesända föreläsningar och webbkurser.

Utbildningen inleds med en laborationsdag i våra lokaler. Utbildningen är uppdelad i de fyra kunskapsområdena, elinstallation, elkraft, elmaskiner samt regler och standarder. Varje del består av livesända föreläsningar och webbkurser med delprov. I två av delarna ingår praktiska laborationer (2×2 dagar). Vid laborationstillfällena anordnas studiebesök och kvällsaktiviteter. Kursen avslutas med ett projektarbete. Utbildningen pågår under 19 veckor.

För att läsa den här utbildningen behöver du fullständig gymnasieutbildning inom elprogrammet installation, alternativt motsvarande kunskaper samt minst två års praktisk erfarenhet som elektriker.

Den 1 juli 2017 fick vi en ny Elsäkerhetslag vilken innebär att alla elinstallationsföretag måste ha minst en Auktoriserad Elinstallatör (tidigare Allmän behörighet) för regelefterlevnad inom sitt företag. Det blir också ett krav att ha ett egenkontrollprogram i verksamheten för att få arbeta med elinstallationsarbete. I de nya reglerna ges även möjlighet att tillgodoräkna praktiktid från konstruktionsarbete, felsökning med mera vid ansökan av auktorisation.

Allt material i utbildningen är digitalt och ingår. Dessutom får du, utan extra kostnad, tillgång till en förberedande matematikkurs. I kursen går vi igenom den grundläggande matematik som behövs för att göra de beräkningar av elektriska storheter som ingår i utbildningen.

Tyngdpunkten i utbildningen ligger på regelverk inom elområdet, dimensionering av ledningsnät, kontroll före drifttagning, produktion, distribution och installation av elkraft, egenkontrollprogram. Utbildningen är uppbyggd enligt följande kunskapsområden:

  • Elinstallationer i byggnader
  • Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
  • Elmaskiner
  • Regler och standarder
  • Högspänning – Kursdeltagare som också önskar läsa till högspänningsbehörighet gör det utan extra kostnad.

Utbildningen ger teoretiska kunskaper för:

  • Auktorisation lågspänning (AL) (f.d. Allmän Behörighet Lågspänning, ABL) vilken gäller för lågspänningsinstallationer upp till 1000 V AC/ 1500 V DC

Kursens upplägg

Utbildningen genomförs som en distansutbildning inklusive tre laborationstillfällen på 1-2 dagar. De lärarledda föreläsningarna genomförs online via Teams. Varje vecka deltar du på 1,5 timme livesänd föreläsning. Den spelas in så att du kan ta del av innehållet i efterhand. Utbildningskonceptet bygger på kontinuerligt lärande och tät kontakt med våra utbildare. När du läser på distans finns våra utbildare tillgängliga för hjälp och stöd via telefon och e-post.

Webbkurserna läser du på distans hemifrån. Varje delkurs avslutas med ett prov på respektive kunskapsområde, du behöver bli godkänd på alla delar för att erhålla utbildningsintyget.

Målgrupp

Utbildning vänder sig till elektriker som avser att arbeta som Elinstallatör för regelefterlevnad och till de som avser att utföra egna arbeten, med mera.

Genomförande

Utbildningen genomförs mestadels från det egna hemmet eller kontoret. Utbildningen blandar livesända föreläsningar, text- och videobaserade webbkurser och praktiska laborationer i våra lokaler.

Målsättning:

Du får teoretiska kunskaper inom området lågspänning vilket ger dig möjlighet att söka auktorisation lågspänning (AL) hos Elsäkerhetsverket. AL kallades tidigare allmän behörighet lågspänning (ABL). För att få utföra elinstallationsarbete krävs att ditt företag har ett egenkontrollprogram samt minst en auktoriserad elinstallatör knuten till företaget. Om du vill söka fullständig auktorisation (A), som även inkluderar högspänning behöver du även göra vår kurs Auktoriserad Elinstallatör Högspänning.

Investering

39 500,00 SEK exkl. moms

Examen, diplom m.m.

Efter utbildningen utfärdas ett intyg som visar att du uppfyller Elsäkerhetsverkets krav på den teoretiska delen som du behöver vid ansökan av Auktoriserad Elinstallatör, AL – Lågspänning. Om du vill söka fullständig auktorisation (A), som även inkluderar högspänning behöver du även göra vår kurs Auktoriserad Elinstallatör – Högspänning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 49 recensioner.

Anonym
Bra med diskussioner kring arbetsmetoder och utfall av div olyckstillbud.

Trainor

Välkommen till Trainor!

Teknikutbildarna har bytt namn, nu heter vi Trainor. Trainor är marknadsledande inom e-learning och elsäkerhetsutbildningar. Med vår samlade erfarenhet av säkerhetsutbildningar i ryggen skapar vi engagerande webbkurser med ett verklighetsförankrat, realistiskt och animerat material. Det har gjort oss till en...


Läs mer om Trainor och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Trainor

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(4,4)
Baseras på 49 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Auktoriserad elinstallatör, AL - Lågspänning från Trainor, fyll i dina uppgifter: