Visa utbildning.se som: Mobil

Pannoperatör i praktiken

Trainor
Kort om utbildningen
2,5 dagar
13 000 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2022-09-20 08:00 - Sundsvall
Solna, Sundsvall, Sverige
Öppen utbildning
Kommande starter
Sundsvall
13 000 SEK
2022-09-20

Solna
13 000 SEK
2022-11-08

Kursbeskrivning

Vår utbildning Pannoperatör i praktiken är en komplett utbildning som både ger dig kunskap för att optimera driften av panna och förbereder dig som arbetar som pannoperatör/pannskötare inför certifiering. Vi går bland annat igenom drift, energi och värmelära, skydd och säkerhet och olika typer av pannanläggningar.

Enligt AFS 2017:3 – Användning och kontroll av trycksatta anordningar, ska arbetsgivaren tillse att minst en av de som deltar i övervakning av panna i klass A eller B ska vara personcertifierad pannoperatör.

Innehållet i vår kurs Pannoperatör i praktiken motsvarar kunskapskraven för panna kategori 1-4 och ger personal på pannanläggningar ökad kunskap och förutsättningar för effektiv skötsel. Kursen består av 2,5 dagar lärarledd undervisning och vår webbkurs Pannoperatörsutbildning – webb inklusive ett kunskapstest som visar vilka områden du har kunskap inom och vilka områden du eventuellt behöver träna mer på.

Den här utbildningen för pannskötare ger dig ökad kunskap om, och insikt i, allt från olika bränslen, pannor, energikunskap, driftsäkerhet, pumpning, driftekonomi med mera. Upplägget är uppbyggt i olika delar som ger både teoretisk och praktisk insikt i systemens fördelar och känslighet för säker produktion samt hög tillgänglighet för god driftekonomi.

I kursavgiften ingår den lärarledda utbildningen, webbkurspaketet, lunch och fika. Certifiering och certifieringsprov ingår inte i utbildningen.

Certifiering av Pannoperatör

Bestämmelserna om personcertifiering börjar gälla 1 december 2020 för pannor kategori 1–2. För pannor kategori 3–4 gäller bestämmelserna från 1 december 2022. Genom certifieringsorganet RISE kan du skriva ett certifieringsprov i samband med kurstillfället.

Certifiering kan utfärdas först efter teoretiskt prov. Arbetsgivaren ska även tillse att pannoperatören har den kunskap och färdighet som krävs för drift av den specifika pannan.

Målgrupp

Pannskötarutbildningen vänder sig till alla som arbetar med drift och underhåll av anläggningar för värmeproduktion.

Genomförande

Utbildningen genomförs i våra lokaler eller på plats hos kunden.

Målsättning:

Målet med vår utbildning för pannoperatörer är att deltagarna ska lära sig utveckla driften av pannan, nå ökad driftsäkerhet och säker produktion. De ska ha anskaffat sig den kunskap som krävs för att klara certifieringsprovet.

Kursens innehåll

Energi och värmelära

 • SI-enheter
 • Verkningsgrader och varaktighet
 • Värmeöverföring och Fasomvandling

Säkerhetsbestämmelser

 • Inblick i regelverket och gällande AFS:ar
 • Risker och riskbedömningar
 • ATEX arbete i explosionsfarlig miljö

Pannanläggningar och pannutrustning

 • Olika panntyper
 • Förbränningsutrymmet
 • Tryckkärl, pannans komponenter och uppbyggnad
 • Komponenter och kringutrustning
 • Praktisk koppling av pumpar och frekvensomriktare
 • Styr och regler
 • Effektiv drift

Förkunskapskrav

Minst 1 års erfarenhet av panndrift

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Pannoperatör i praktiken, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Trainor

Välkommen till Trainor!

Teknikutbildarna har bytt namn, nu heter vi Trainor. Trainor är marknadsledande inom e-learning och elsäkerhetsutbildningar. Med vår samlade erfarenhet av säkerhetsutbildningar i ryggen skapar vi engagerande webbkurser med ett verklighetsförankrat, realistiskt och animerat material. Det har gjort oss till en...


Läs mer om Trainor och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Trainor

Heffners Allé 25
85633 Sundsvall

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
Bli den första att recensera Pannoperatör i praktiken!

Arrangörsrecensioner
(4,0)
Baseras på 3667 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Pannoperatör i praktiken från Trainor, fyll i dina uppgifter: