Visa utbildning.se som: Mobil

COVID-19 - hur påverkas din utbildning? Vi samlar artiklar kring coronaviruset och utbildning samt tips för dig som ska söka utbildning. Läs mer här.

Visar 1-25 av 125 träffar

Mer om Uppdragsutbildningar

Uppdragsutbildning – vad är det?

Enligt förordning  (2002:760) om uppdragsutbildning ges en uppdragsutbildning vid universitet och högskolor. Högskoleverket har nyligen utfärdat föreskrifter om uppdragsutbildning (HSVFS 2003:3).

En uppdragsutbildning är en form av utbildning som enbart riktar sig åt anställda. En privatperson kan inte själv köpa en kursplats utan detta sker genom arbetsgivaren. Då utbildningen endast sker för företag, organisationer eller myndigheter så måste uppdragsgivaren vara en juridisk person. Som privatperson kan du med andra ord inte beställa en uppdragsutbildning.

Uppdragsgivaren och utbildningsföretag kommer tillsammans överens om när och var utbildningen ska ske. Som uppdragsgivare har man också möjlighet att påverka var utbildningen ska hållas. Det går även att påverka hur utbildningen ska ske, om det är i form av ett eller en serie av seminarier, workshops eller föreläsningar etc. Det vanliga är att arbetsgivaren kontaktar uppdragsutbildaren och går igenom de krav samt behov som finns och får sen ett kostnadsförslag för upplägget.

Vad är det för skillnad på uppdragsutbildning och personalutbildning?

Det är ingen skillnad på de olika begreppen, men uppdragsutbildning är det namn som nämns i lagstiftningen. Inom olika branscher kan det dock heta fortbildning, kompetensutveckling, personalutbildning, verksamhetsutveckling etc. 

Vem kan beställa /köpa en uppdragsutbildning från högskolan?

En arbetsgivare – en juridisk person – kan köpa uppdragsutbildning för sin personal. Utbildningen ska ha betydelse för deltagarens arbete hos arbetsgivaren.

Stat, landsting och kommun kan också köpa uppdragsutbildning av högskolan av arbetsmarknadsskäl eller biståndspolitiska skäl. Även utländska arbetsgivare och offentliga myndigheter kan köpa uppdragsutbildning från svenska högskolor och universitet.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Om Karolinska Institutets Uppdra...

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning levererar kompetensutveckling för landsting, kommun och företag – framför allt inom vård, omsorg och hälsa – och verkar för utveckling i hälso- och sjukvården samt för ett friskare samhälle.

Läs mer