Cystoskopi vid ytlig urinblåsecancer

Lunds universitet, i Malmö
Längd
4,5 dagar
Längd
4,5 dagar
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Kursen är en uppdragsutbildning med en teoretisk del (7,5 hp) och en praktisk del (22,5 hp). Kursen vänder sig till sjuksköterskor inom urologisk vård.

Anmälan

Vid färre deltagare än 20 kan kursen komma att ställas in. Max deltagarantal är 24. Kursanmälan är bindande.

Vid avbeställning senast 2 veckor före kursens början utgår 50 % av den totala kostnaden. Vid avbeställning mindre än 2 veckor före kursens början debiteras kursen i sin helhet.
Byte av deltagare kan ske utan avgift när som helst. före eller i samband med kurstart.

Förkunskapskrav

Särskild behörighet

  • Legitimerad sjuksköterska med minst 180 hp inkluderande ett självständigt arbete om 15 hp eller motsvarande
  • Yrkesverksamhet motsvarande två års tjänstgöring som legitimerad sjuksköterska inom urologisk vård

Kursinnehåll

Den teoretiska kursen innehåller urinblåsans- och urinvägarnas anatomi och fysiologi, urinblåsecancerns patologi med stadieindelning, förlopp och behandlingsalternativ där de ytliga cancerstadierna fokuseras. Kursen innehåller också principer för endoskopi i urinvägarna, kommunikation, dokumentation, avgränsningar, patientundervisning och vetenskapligt tänkande.

Den praktiska delen, sk.verksamhetsförlagda utbildningen sker på hemma-kliniken och innehåller praktisk träning i att utföra cystoskopi under strukturerad handledning. Dessutom gruppvisa strukturerade diskussioner avseende praktiska vårdproblem med särskilt fokus på patientförståelse utifrån etiska och kulturella aspekter.

Kursupplägget förutsätter att hemma-kliniken har en handledare, specialistutbildad urolog. Kursledningen tillhandahåller instruktion och anvisningar till handledaren. Examination av den praktiska delen kan ske på hemma-kliniken om det finns en docentkompetent urolog. Det skall inte vara samma person som handledaren. Om kursledningen skall hjälpa till med examination tillkommer ersättning för denna.

Upplägg

Kursen är nätbaserad med 3 kursträffar om 1 1/2 dag vardera. Kursträffarna kommer att hållas i Malmö, Huddinge och Jönköping.

Tid & plats

Följ länken för information kring startdatum. ( se LUCE:s kurskatalog)

Kursledare

Karins Stenzelius Urologiska kliniken, Skånes universitetssjukhus

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Cystoskopi vid ytlig urinblåsecancer, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Lunds universitet
Scheeletorget 1, Lund

Lunds universitet rankas återkommande som ett av världens främsta lärosäten. Det betyder att våra uppdragsutbildningar, eller kompetensutveckling för yrkesverksamma som arbetsgivaren betalar, ligger i absolut framkant. Vi har lång erfarenhet av att anpassa universitetets kunskap och forskningsresultat till dagens krav...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights