Industriell galenisk farmaci - 7,5 hp

Längd
12 veckor
Längd
12 veckor
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

Ämnet galenisk farmaci kan kortfattat beskrivas som läran om utformning, framställning och administrering av bruksfärdiga läkemedel. Ett bruksfärdigt läkemedel består inte bara av en aktiv substans utan är en sammansättning av olika kemiska ämnen. Detta krävs för att optimera den medicinska nyttan och användbarheten av produkten. Läkemedelsprodukter utformas på en rad olika sätt beroende på administreringsväg, funktion och patientgrupp.

Kursen ska ge deltagarna breda, grundläggande kunskaper i galenisk farmaci och riktar sig till den som behöver denna kunskap i sin nuvarande yrkesutövning eller behöver förbereda sig för nya arbetsuppgifter.

Kursen har bl.a. varit av intresse för personer som vill ha möjlighet att arbeta som sakkunnig vid läkemedelstillverkning (Qualified Person). Utbildningsbakgrunden hos deltagarna har varit varierande men för att tillgodogöra sig kursen är det en fördel att ha erfarenhet av utbildning på högskolenivå.

Notera att detta är en uppdragsutbildning vilket betyder att din arbetsgivare ska stå för kursavgiften. Privatpersoner får inte köpa uppdragsutbildning (se förordning 2002:760)

Vad innehåller kursen

Kursens huvudfokus är läkemedelsformerna och deras utformning, egenskaper och framställning. För att få en lämplig logisk och pedagogisk progression av kursen är den strukturerad i följande fem avsnitt:

  1. Drug delivery-strategier, läkemedelsadministrering och hjälpämnen
  2. Fysikalisk-kemiska begrepp och teorier för farmaceutisk formulering
  3. Läkemedelsteknik
  4. Utformningsprinciper för läkemedelsberedningar
  5. Preformulering och hållbarhet

Kursupplägg

Studietakt: 50%

Kursen ges delvis som distansutbildning och förutsätter därmed en hög grad av självstudier. Undervisningen ges i form av katedrala föreläsningar, webföreläsningar och kortare kompendier skrivna på svenska. Vid två tillfällen (dagar) ges undervisning i Uppsala för föreläsningar och diskussionsseminarier.

Målgrupp

Kursen vänder sig i första hand till dig som i din yrkesverksamhet har behov av en grundläggande utbildning i industriell galenisk farmaci.

Kursens mål

De studerande skall efter genomgången kurs äga grundläggande kunskaper i galenisk farmaci med betoning på utformning, framställning och kontroll av bruksfärdiga läkemedelsberedningar. Utbildningen skall speciellt förbereda de studerande för verksamhet inom farmaceutisk industri och näraliggande verksamheter. De studerande skall vidare under kursen tillägna sig förståelse för det kvalitetstänkande på vilket hantering av läkemedelsberedningar är baserade.

Kursledare

Göran Alderborn, Professor i läkemedelsteknik, Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Industriell galenisk farmaci - 7,5 hp, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Uppsala universitet - uppdragsutbildning
Dag Hammarskjölds väg 7
752 37 Uppsala

Uppsala universitet, uppdragsutbildning

Vi erbjuder utbildning på akademisk nivå för organisationer och företag. De väljer oss för att vi utbildar och inspirerar deras medarbetare till att växa i sin yrkesroll och att på så sätt utveckla verksamheten. Uppsala universitets utbildningar för kompetensutveckling av yrkesverksamma bygger...

Läs mer om Uppsala universitet - uppdragsutbildning och visa alla utbildningar.

Highlights