Gör vår undersökning om kompetensutveckling för chansen att vinna en helt gratis utbildning från Keystone Production!

Mindfulness-kurser

Bemästra konsten att leva i nuet. Mindfulness, eller medveten närvaro är en populär metod för avslappning. En mindfulnessutbildning lär dig se och acceptera nuet och att bättre hantera stress och psykiska påfrestningar, något som stärker dig både privat och yrkesmässigt.
Filtrera efter
Utbildningsform
Kategori
Plats
Visa alla filter
Visar 1-25 av 65 träffar
1
2
3
Annonser

Populära ämnen

Populära platser

Reportage inom

Vad är mindfulness?

Mindfulness kan sammanfattas med orden ”medveten närvaro”, och handlar om att rikta sin uppmärksamhet till det som pågår här och nu, på ett ödmjukt, öppet och okritiskt sätt. De konkreta redskap som metoden ger hjälper dig att stärka din inre hälsa och öka din förmåga att hantera stress. Yttre faktorer kan du inte påverka, däremot din reaktion på dem. Mindfulness är att ta kontroll över sitt liv, sina handlingar och sina känslor.

Mindfulness har sina rötter i den buddhistiska tron, vilken fokuserar mycket på meditation och inre harmoni. Numer används mindfulness traditionellt utan religiös grund, men hjälper likafullt människor världen över att må bättre. Mindfulness kan också liknas vid kognitiv beteendeterapi (KBT), i det att du erbjuds redskap för att förändra ditt sätt att se på dig själv och andra. Fokus ligger inte på dåtiden eller framtiden, utan på nuet, och det viktiga är vilka tankar, intryck och känslor du upplever på just den plats och i just det ögonblick du befinner dig.

Vem behöver mindfulness?

I dagens hektiska samhälle har nog de flesta nytta av mindfulness, och särskilt den som lätt blir överväldigad av stress och som har svårt att finna ro. Om du har svårt att ”bara vara”, utan att sväva bort i tankar om gamla misstag eller framtida drömmar, kan du med stor fördel använda dig av mindfulness för att rikta uppmärksamheten åt just den stund du befinner dig i. På så sätt känner du att du har större kontroll över ditt liv, och faktiskt uppskattar det som händer här och nu.

Mindfulness och andra metoder för att få ett mer balanserat inre kommer med största sannolikhet att bli mer och mer välbehövda i takt med att allt större krav ställs på effektivitet och högt tempo i arbetslivet. Oavsett om du är chef eller anställd kan du dra nytta av de positiva effekter som en kurs i mindfulness kan ge. Metoden kan hjälpa dig att få ökad förståelse och tolerans gentemot exempelvis kollegor eller kunder, och kan användas i många olika yrkesgrupper och branscher.

Vilka lärdomar kan en kurs i mindfulness ge?

Genom att lära dig mindfulness kan du på ett effektivt sätt minska ångest och oro, och bli mer lugn och harmonisk. Mindfulness kan hjälpa dig att koppla bort stressen från de yttre faktorer som är svåra att undvika men nödvändiga att hantera. Du får också hjälp att öka din självmedvetenhet och bli mer öppen och tolerant, något som är ovärderligt på de flesta arbetsplatser. Genom att lära känna och acceptera dig själv ökar möjligheten att acceptera andra. Med större tolerans följer en mer harmonisk arbetsplats, där människor trivs och kan dra nytta av varandras olikheter, utan att älta det som varit eller stressa över framtidens utmaningar.

Vilka sorters kurser i mindfulness finns att tillgå?

Det finns många kurser i mindfulness att välja bland, och du finner mer information om var och en av dem här på sidan. Vissa har fokus på ledarskap, andra på allmän stresshantering och avkoppling. Många av kurserna ger dig konkreta verktyg och övningar som du kan utföra hemma och på jobbet, såsom andningsövningar och medveten tankefokusering. På så sätt sker den mentala träningen där den gör mest nytta, och där du ser effekten omedelbart. Utöver självhjälpskurser ges även föreläsningar som kanske kan hjälpa hela företaget att må bättre. Skulle du upptäcka att mindfulness verkligen är något för dig, kan du till och med utbilda dig till diplomerad mindfulness-instruktör. På så sätt kan du hjälpa andra att också få ett mer balanserat och harmoniskt liv.