Visar 1-25 av 47 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-25 av 47 träffar
1
2

När används KBT?

Initialt utvecklades KBT främst som en behandlingsmetod av ångestsjukdomar och depression, men idag används den även i andra former. Det finns många vetenskapliga studier som påvisar att KBT är oerhört effektivt vid behandling av missbruk, sömnproblem, fobier, ätstörningar, kronisk smärta för att nämna några.

Olika tekniker inom KBT

Exponering – Patienten utsätts successivt för något som väcker ångest och obehag, ex. en spindel vid spindelfobi.  Den gradvisa exponeringen för obehaget i kombination av att patienten inte flyr eller undviker situationen, minskar obehaget på sikt. Ångesten kommer då att minska eller försvinna genom nyinlärning (man vänjer sig vid situationen), kognitiv omstrukturering ( tankarna kring situationen förändras) och känsloreglering (man lär sig att stå ut med obehagliga känslor). 

Tanke-känsla- handling-schema innebär en kartläggning av icke-funktionella tankemönster och ersätter dem med mer funktionella (kognitiv omstrukturering) och är en viktig del inom KBT.

Psykoedukation innebär att patienten lär sig mer om sina symtom, som ofta är kroppsliga reaktioner styrda av det autonoma nervsystemet vid ångest. Det vill säga sina psykosomatiska symptom. Det är även viktigt att patienten får kunskaper om olika behandlingsmöjligheter och syftet med olika KBT tekniker.

Så här går KBT till

Under en vanlig behandlingsperiod träffas patienten och KBT-terapeuten ca 5-20 gånger med sessioner som pågår mellan 45 minuter upp till en timme. Patient och terapeut arbetar tillsammans för att hitta alternativ till tankar och känslorna som är ångestladdade. Man tittar även på möjligheter att förändra handlingsmönster som inte fungerar, vilket kallas kollaborativ empirism.

Varje session i KBT följer en på förhand bestämd agenda för att ge samtalet en struktur och för att främja ett strukturerat sätt att tänka och resonera kring patientens problem. Sessionen dokumenteras även och avslutas med att patienten väljer en hemuppgift till nästa session.

Utbildning i KBT

För dig som är intresserad av utbildning i KBT finns det ett brett utbud att välja bland. De flesta utbildningarna är på ca 1-2 år. Det finns även kortare kurser i mer specifika behandlingsformer, exempelvis Kognitiv beteendeterapi vid hypokondri/hälsoångest och parterapi. Utbildningarna finns både som klassiska lärarledd klassrumsundervisning, men även på distans och med e-learning.

I listan ovan ser du alla våra utbildningar inom KBT. Osäker på vilken som passar dig? Kontakta vår kostnadsfria utbildningsrådgivning, så hjälper vi dig hitta rätt!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Elinor blev KBT – resan mot sitt...
Cady Utbildningar

Elinor blev KBT genom sin distansutbildning tillkognitiv beteendeterapeut. Hennes drömmar och mål är inspirerande och hon berättar passionerat om sin resa mot att förverkliga sitt dröm.

Läs mer
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer
Ida utbildade sig till sitt dröm...
Cady Utbildningar

Idas framtida vision var att arbeta som HR-specialist, här berättar hon hur hon utbildade sig till sitt drömyrke på distans. Läs hela intervjun här!

Läs mer