Visa utbildning.se som: Mobil
Visar 1-25 av 30 träffar
12

När används KBT?

Initialt utvecklades KBT främst som en behandlingsmetod av ångestsjukdomar och depression, men idag används den även i andra former. Det finns många vetenskapliga studier som påvisar att KBT är oerhört effektivt vid behandling av missbruk, sömnproblem, fobier, ätstörningar, kronisk smärta för att nämna några.

Olika tekniker inom KBT

Exponering – Patienten utsätts successivt för något som väcker ångest och obehag, ex. en spindel vid spindelfobi.  Den gradvisa exponeringen för obehaget i kombination av att patienten inte flyr eller undviker situationen, minskar obehaget på sikt. Ångesten kommer då att minska eller försvinna genom nyinlärning (man vänjer sig vid situationen), kognitiv omstrukturering ( tankarna kring situationen förändras) och känsloreglering (man lär sig att stå ut med obehagliga känslor). 

Tanke-känsla- handling-schema innebär en kartläggning av icke-funktionella tankemönster och ersätter dem med mer funktionella (kognitiv omstrukturering) och är en viktig del inom KBT.

Psykoedukation innebär att patienten lär sig mer om sina symtom, som ofta är kroppsliga reaktioner styrda av det autonoma nervsystemet vid ångest. Det vill säga sina psykosomatiska symptom. Det är även viktigt att patienten får kunskaper om olika behandlingsmöjligheter och syftet med olika KBT tekniker.

Så här går KBT till

Under en vanlig behandlingsperiod träffas patienten och KBT-terapeuten ca 5-20 gånger med sessioner som pågår mellan 45 minuter upp till en timme. Patient och terapeut arbetar tillsammans för att hitta alternativ till tankar och känslorna som är ångestladdade. Man tittar även på möjligheter att förändra handlingsmönster som inte fungerar, vilket kallas kollaborativ empirism.

Varje session i KBT följer en på förhand bestämd agenda för att ge samtalet en struktur och för att främja ett strukturerat sätt att tänka och resonera kring patientens problem. Sessionen dokumenteras även och avslutas med att patienten väljer en hemuppgift till nästa session.

Utbildning i KBT

För dig som är intresserad av utbildning i KBT finns det ett brett utbud att välja bland. De flesta utbildningarna är på ca 1-2 år. Det finns även kortare kurser i mer specifika behandlingsformer, exempelvis Kognitiv beteendeterapi vid hypokondri/hälsoångest och parterapi. Utbildningarna finns både som klassiska lärarledd klassrumsundervisning, men även på distans och med e-learning.

I listan ovan ser du alla våra utbildningar inom KBT. Osäker på vilken som passar dig? Kontakta vår kostnadsfria utbildningsrådgivning, så hjälper vi dig hitta rätt!

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Jämför utbildningar
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!
Reportage
Därför ska du utbilda dig hos Sv...
Sverigehälsan

Brinner du för friskvård och hälsa? Vill du starta eget eller bredda din yrkeskompetens med KBT? Våra utbildningar ger dig nya kunskaper och tillgång till aktuella metoder.

Läs mer
Reportage
Om Karolinska Institutets Uppdra...

Karolinska Institutet Uppdragsutbildning levererar kompetensutveckling för landsting, kommun och företag – framför allt inom vård, omsorg och hälsa – och verkar för utveckling i hälso- och sjukvården samt för ett friskare samhälle.

Läs mer
SSK Säkerhetsakademien
"Helt klart en av de bästa"

Lennart Gustafsson, säkerhetschef på Sveriges Riksdag har anlitat SSK Säkerhetsakademien.

"Det finns ett stort antal konsulter som verkar inom detta område. Hansi på SSK Säkerhetsakademien är helt klart en av de bästa". 

Läs mer