Visa utbildning.se som: Mobil

Beroendeterapeut med KBT-inriktning

KBT Svealand
Kort om utbildningen
1 år
62 000 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2020-08-20 08:30 - Örebro
Sista ansökan: 2020-06-15
Öppen utbildning
   
Örebro

Kursbeskrivning

 Utbildning – Beroendeterapeut med KBT-inriktning

Missbruk och beroende är ökande problem i samhället som medför konsekvenser på flera områden. I den så kallade missbruksutredningen gjordes en skattning som visar att totalt 780 000 personer över 18 år har ett missbruk eller beroende av alkohol i Sverige och att det finns ca 29 500 personer med problematisk narkotikaanvändning.

I socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård 2014 betonas vikten att använda den vård som är mest lämplig för olika beroenden och missbruk. KBT (kognitiv beteendeterapi) är en av de psykosociala insatser som har det starkaste stödet i forskningen. De nationella riktlinjerna betonar att mer resurser ska fördelas på de mest verksamma behandlingsmetoderna.

Hur påverkar COVID-19 denna utbildning?

Vi på utbildning.se är övertygade om att kunskap driver människor och organisationer framåt. Det gör även de arrangörer vi samarbetar med.
Många utbildningar ställs exempelvis om från klassrums- till distansutbildning.

För att ta reda på om utbildningen påverkas med anledning av COVID-19, kontakta gärna arrangören.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till socialtjänst, behandlingspedagoger, verksamma på behandlingshem eller inom öppenvården, psykologer och psykoterapeuter som vill fördjupa sin kompetens inom missbruks- och beroendevård. Personal inom offentlig sjukvård eller privata aktörer, samt 12-stegsinriktade terapeuter som vill ha kompetens inom KBT.

Kursinnehåll

I utbildningen ingår bland annat följande moment

 •  Anknytning
 • Bedömningsinstrument, dokumentation, upprättande av behandlingsplan
 • Depression, ångest
 • Kognitivt förhållningssätt
 • Fysiologi och farmakologisk behandling
 • MI (motiverande samtal) och MET (motivational enhancement therapy)
 • Sokratisk dialog
 • Traumabehandling
 • Lagstiftning
 • Ätstörning/självskadebeteende
 • Att jobba i grupp
 • Anhörig/medberoende
 • Återfallsprevention

Upplägg

En del föreläsningar är gemensamma med grundutbildningen i KBT (steg-1) och en del föreläsningar och utbildningsdagar är specifika för utbildningen till beroendeterapeut. Du behöver som student vara på plats i Örebro en dag varannan vecka vilket gör det möjligt att jobba parallellt med utbildningen. Utbildningen är på halvfart och litteraturstudier görs i egen takt inför föreläsningar och seminarier. Praktik/auskultation ingår i utbildningen under termin två där du får möjlighet att integrera teorin med praktik.

Behörig att söka är den som

 •  Fyllt 25 år vid utbildningsstart
 • Har fullgjort orienteringskurs i KBT á 50 timmar. (behöver inte vara klar vid ansökan)

Urval sker genom

 • Sökandes tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet
 • Personlig intervju (sker per telefon alternativt på plats i Örebro). Antagningsbesked skickas ut en vecka efter intervjuerna.

Investering

31 000 kr exklusive moms/termin

Kursledare

Leg läkare, leg psykologer, leg psykoterapeuter, alkohol&drogterapeuter, kbt-terapeuter och andra som är kliniskt verksamma inom missbruks- och beroendevård.

Examen, diplom m.m.

Efter utbildningen kan du komplettera med två terminer på grundutbildningen i KBT vilket ger dig examination som steg 1-terapeut. För den som är utbildad steg 1 med KBT-inriktning ges utbildningen på kvartsfart under ett år.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om Beroendeterapeut med KBT-inriktning, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 4 recensioner.

Ulf Inggårde
(5)
Jag kan verkligen rekomendera Beroendeterapeut med KBT-inriktning. Patrik och Petra håller ihop det med sin erfarenhet och kompetens. Det är genomgående hög kvalitet på föreläsarna och det finns verkligen utrymme för reflektion eftersom klassen är liten.
Camilla
(5)
Otroligt bra upplägg på utbildningen, grymma föreläsare och jätte bra att man pluggar i mindre grupp så att man verkligen får tid och möjlighet att processa fram kunskapen. Kan varmt rekommendera KBT Svealands utbildningar.
Björn Majholm
(5)
En seriös utbildning där de innan antagning ringde upp för en kort intervju för att säkerställa att jag arbetade kliniskt med behandling vilket var ett krav för samtliga deltagare. Några positiva aspekter med utbildningen utöver detta som jag särskilt vill lyfta är: Den tydliga kopplingen mellan teori och kliniskt arbete på föreläsningarna...
Visa mer

KBT Svealand

KBT svealand

KBT Svealand är ett utbildningsinstitut och terapicenter som erbjuder utbildning och behandling inom kognitiv beteendeterapi och kognitivt förhållningssätt. KBT Svealand Utbildningsinstitut erbjuder orienteringskurser, grundutbildning i kognitiv beteendeterapi (steg 1), Beroendeterapeut med KBT-inriktning, uppdragsutbildningar och handledning i kognitiv beteendeterapi och kognitivt...


Läs mer om KBT Svealand och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

KBT Svealand

Skäpplandsgatan 1 c
70346 Örebro

 Visa telefonnummer

Recensioner
Kursrecensioner
(5,0)
Baseras på 4 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,7)
Baseras på 16 recensioner.
Alla recensioner för arrangören

Liknande utbildningar