KBT steg 1

Bergströms Kunskapsföretag AB, i Stockholm (+2 orter)
Längd
4 terminer
Pris
110 400 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 augusti, 2024 (+3 kursstarter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-16
Utbildningsform
Öppen utbildning
Längd
4 terminer
Pris
110 400 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
30 augusti, 2024 (+3 kursstarter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-06-16
Utbildningsform
Öppen utbildning
Få mer information om utbildningen, arrangörerna svarar oftast inom 48h 👍

Kursbeskrivning

 psykoterapi

KBT steg 1, grundläggande psykoterapiutbildning

KBT-terapeut, fyra terminer, motsvarande 45 hp

En grundutbildning i KBT kompletterar många andra yrken och är också grund för legitimationsgrundande utbildningar i psykoterapi.

 • Kognitiva förhållningssätt och kognitiva metoder vinner mark överallt. Snart förväntas all personal som arbetar inom vård, behandling och skola, ja i princip alla som arbetar nära andra människor, ha en grund i kognitiv terapi oavsett annan utbildning.
 • En sådan grundutbildning kallades för “steg 1-utbildning” och var exklusiv. Få personer var före år 2000 grundutbildade i KBT. Grundläggande KBT-utbildning är som sagt meriterande för många yrken framför allt inom vård och behandling och intresset ökar även inom psyko­socialt arbete, HR-/personalområdet, rehabiliterare, pedagoger, anställda inom ideella sektorn.
 • Bergströms grundläggande utbildning i psykoterapi ger eleven mer än många andra liknande utbildningar: Bland annat genom att ge introduktion till den tredje vågens terapier, utöver de generella KBT-kunskaperna samt ges möjligheten att söka vidare till steg-2.

Kommande kursstarter

Välj mellan 3 kursstarter

30 augusti, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm
 • Sista ansökan: 2024-06-16

13 september, 2024

 • Öppen utbildning
 • Göteborg
 • Sista ansökan: 2024-06-16

7 februari, 2025

 • Öppen utbildning
 • Malmö
 • Sista ansökan: 2024-10-20

Varför välja Bergströms Kunskapsföretag AB?

Eftertraktad utbildning

Kombinera arbete med studier

Auktoriserat utbildningsföretag

Målgrupp

Utbildningen är en fortbildning försocionomer, sjuksköterskor, psykologer, läkare eller motsvarande. Som motsvarande kan räknas arbetsterapeuter, logopeder, fysioterapeuter, beteendevetare, präster, diakoner och pedagoger. Även behandlingspedagoger, behand­lingsassistenter, kriminalvårdens anställda och andra inom vård, behandling, pedagogik, HR, religiösa organisationer m fl uppskattar utbildningen som vidareutbildning.

Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av grunderna i modern kognitiv och bete­endeinriktad behandling samt som vill lära dig använda sådana behandlingsmetoder.

Du ska vilja och kunna ta till dig fördjupade kunskaper om psykoterapeutiska metoder, speciellt KBT. Allt i syfte att stödja människor till ett bra och fungerande liv. Du bör ha högskolebehörighet och arbeta i ett människovårdande yrke på minst halvtid samt ha möjlighet att arbeta med en utbildnings­patient i psykoterapeutiska samtal under termin 3 och 4.

Vi bedömer varje sökande individuellt för sin lämplighet för utbildningen och yrket. För mer information kontakta oss!

Kursupplägg

 • Deltidsstudier
 • Studietakten är utformad för att kunna kombineras med heltidsarbete
 • Fysisk närvaro i utbildningslokalen är det normala och förväntas av eleven, men deltagande online, t.ex. via Zoom, kan erbjudas i viss utsträckning
 • Även lärare kan ibland, som undantag, undervisa online
 • Fyra terminer, totalt 46 utbildningsdagar, 240 timmar teori och 128 timmar handledning.
 • Termin 1 och 2 omfattar huvudsakligen teoriundervisningen
 • Termin 3 och 4 avser huvudsakligen handledning på utbildningspatient
 • Utbildningarna ges vid två sammanhållna dagar (fredag-lördag) vid sex tillfällen per termin
 • Teori, metodik och övningar varvas under teoridagarna
 • Inläsnings- och hemuppgifter mellan utbildningsdagarna
 • Handledning på utbildningspatienter, normalt två personer (en per termin), som eleven ordnar själv. Utbildningspatienten godkänds av handledaren innan terapin påbörjas

Kursinnehåll

Vi tar upp psykoterapins grunder och historia men har fokus på modern nutida KBT. Anknytnings­teorin kopplad till senare neuropsykologisk forskning är central i kursen som förklaringsmodell till stress, relationsproblem och annan psykopatologi. Vissa delar av den s k tredje vågens beteende­terapi, som mindfulnessbaserad kognitiv terapi och compassionfokuserad terapi presenteras.

Utbildningen innehåller fem delkurser.
Delkurs 1: Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT (18 hp)
Delkurs 2: Psykopatologi och diagnostik (7,5 hp)
Delkurs 3: Psykoterapi med handledning (9 hp)
Delkurs 4: Vetenskapsteori, forsknings- och utvärderingsmetodik samt eget arbete (7,5 hp)
Delkurs 5: Etik, lagstiftning och journalföring (3 hp)

Ansökan och behörighetskrav

Behörighetskrav

Eleven ska uppfylla de grundläggande kraven för högskolestudier och ha med godkänt betyg genomgått minst andra årskursens studier i svenska och engelska vid gymnasieskola, valfri linje.

Yrkesverksamhet under utbildningen

Eleverna har huvudsakligen följande tidigare yrkesutbildningar: socionomer, sjuksköterskor, beteendevetare, behandlingspedagoger, undersköterskor, läkare, psykologer, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, personalutvecklare, HR.

Yrkesverksamheten bör under utbildningen i ett människovårdande yrke om minst 50 %. Eleven ska, vid sidan av sitt arbete eller inom sitt ordinarie arbete, ha möjlighet att föra 12-15 samtalssessioner med en utbildningspatient på termin 3 och en på termin 4, eftersom fokus i undervisningen under dessa terminer är handledning på samtalen.

Prioriteringsgrunder

Urval av de sökande sker utifrån en helhetsbedömning enligt följande kriterier: grund- och vidareutbildningar i beteendevetenskapliga, psykiatriska och psykoterapeutiska ämnen, erfarenhet av människovårdande arbete, erfarenhet av individuella samtal samt resultat av en personlig intervju vid Bergströms Kunskapsföretag AB. Varje sökandes lämplighet för utbildningen och yrket bedöms individuellt.

Investering

Kostnaden per terminär 34 500 kr, totalt 138 000 kr inkl moms.

Litteratur tillkommer, cirka 12 000 kr, beroende på inköpsställe. Litteraturen bör köpas vartefter, eftersom vi ibland byter böcker. Utbildnings-PM ingår i utbildningsavgiften.

Så snart du antagits till utbildningen faktureras 6 900 kr, vilket ska betalas i samband med att avtalet skrivs. Din plats är säkrad för dig då du tecknat på avtalet och betalat antagningsavgiften.

Resterande utbildningsavgift, 131 100 kr, faktureras i enlighet med det undertecknade
utbild­ningsavtalet.

Examen, diplom m.m.

Utbildningen är auktoriserad av sfKBT som grundläggande utbildning i KBT. På utbildningsbeviset står ”Genomgått grundläggande utbildning i psykoterapi med kognitiv beteende­terapeutisk inriktning”, motsvarande 45 hp. Många kallar sig KBT-terapeut efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om KBT steg 1, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner
Skriv en recension
5/5
Sofie Westberg
07 apr 2022
Väldigt nöjd!

Jag är väldigt nöjd med utbildningen, kunniga och engagerade lärare, bra upplägg, fantastiska kurskamrater. Lagom studietempo, ganska mycket kurslitteratur vilket tog tid men lö...

Anna Seth
11 apr 2022
Stort tack för att du tog dig tid för denna recension! Önskar dig lycka till med din te...
Visa mer
5/5
Marcus
06 apr 2022

Mycket bra

4/5
Mikael Henkelman Music&Mind
30 mar 2022

Lite struligt i organisationen då jag gick, men det lär de fått ordning på tills nu antar jag. Men bra föreläsare och mycket hjälpsamma verktyg som jag haft stor nytta av i mitt...

Visa mer
Bergströms Kunskapsföretag AB
Domherregatan 27
235 37 Vellinge

Vi utbildar framtidens terapeuter

Vi utbildar terapeuter inom KBT, alkohol & droger, anhörighetsterapeuter & tolvstegsbehandlare. Utbildning inom Bergströms Kunskapsföretag AB ger ”nycklar” till självinsikt och den kunskap, som varje behandlare behöver för att kunna hjälpa andra till ett fungerande liv.  Bergströms har numera huvudkontor...

Läs mer om Bergströms Kunskapsföretag AB och visa alla utbildningar.

Highlights