Visa utbildning.se som: Mobil

Missa inte Upskill & Reskill den 25 januari 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event! Anmäl dig idag 

Kort om utbildningen
2 år
110 400 SEK exkl. moms
Nästa tillfälle: 2023-02-10 - Stockholm
Sista ansökan: Snarast
Distans, Göteborg, Malmö, Stockholm
Öppen utbildning, Onlineutbildning

Kommande starter
Stockholm
110 400 SEK
2023-02-10

Göteborg
110 400 SEK
2023-09-15

Malmö
110 400 SEK
2024-01-16

Distans
110 400 SEK
2024-01-16
 psykoterapi

Kursbeskrivning

KBT steg 1

Utbildningen heter "Grundläggande utbildning i psykoterapi med kognitiv beteendeterapeutisk inriktning" men i dagligt tal säger vi "KBT steg 1". Bergströms KBT utbildning är auktoriserad av sfKBT.

En grundutbildning i KBT kompletterar många andra yrken! Kognitiva förhållningssätt och kognitiva metoder vinner mark överallt. Snart förväntas all personal som arbetar inom vård, behandling och skola, ja i princip alla som arbetar nära andra människor, ha en grundutbildning i kognitiv terapi oavsett annan utbildning.

En sådan utbildning kallades för “steg 1 utbildning” och var exklusiv och få personer var före år 2000 grundutbildade i KBT. Utbildning i grundläggande psykoterapi med inriktning KBT är som sagt meriterande för många yrken framför allt inom vård och behandling och intresset ökar även inom psyko­socialt arbete, HR-/personalområdet, rehabiliterare, pedagoger, anställda inom ideella sektorn.

Bergströms har lång erfarenhet som utbildningsanordnare. Vi är ingen stor institution utan har små utbildningsgrupper, liten administration och värnar om goda personliga kontakter både inom medarbetargruppen och med våra elever. 

Utbildningen uppfyller de krav som finns för grundläggande utbildningar i psykoterapi med syfte att förbereda eleverna att kunna söka sig till legitimationsgrundad påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Det innebär bl a att alla medarbetare är välutbildade med erfarenhet från terapi och utbildning samt att flertalet lärare är legitimerade psykoterapeuter med lång arbetserfarenhet. Handledar­na för utbildningspatientarbetet har rätt utbildning för att handleda och undervisa i psykoterapi med inriktning KBT. Examinatorn och uppsatshandledaren har doktorerat.

Varför välja Bergströms Kunskapsföretag AB?

Eftertraktad utbildning

Kombinera arbete med studier

Auktoriserat utbildningsföretag

Målgrupp

Utbildningen är en fortbildning för t ex socionomer, sjuksköterskor, psykologer, präster, diakoner, pedagoger, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, logopeder, behandlingspedagoger, behand­lingsassistenter. Även andra inom vård, behandling, pedagogik, HR, religiösa organisationer m fl uppskattar utbildningen som vidareutbildning.

Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av grunderna i modern kognitiv och bete­endeinriktad behandling samt som vill lära dig använda sådana behandlingsmetoder.

Du ska vilja och kunna ta till dig fördjupade kunskaper om psykoterapeutiska metoder, speciellt om KBT. Allt i syfte att stödja människor till ett bra och fungerande liv. Du bör ha högskolebehörighet och arbeta i ett människovårdande yrke på minst halvtid samt ha möjlighet att arbeta med en utbildnings­patient i psykoterapeutiska samtal under termin 3 och 4.

Vi bedömer varje sökande individuellt för sin lämplighet för utbildningen och yrket.

Med en intresseanmälan, se nedan, kan du ställa dina frågor direkt till oss.

Med en ansökan har du redan bestämt att du vill gå utbildningen. Sök så snart du beslutat dig! Gärna ett år i förväg och helst fyra månader innan start! Restplatser kan finnas så hör av dig även om det är nära utbildningsstart!

Ansökan kan göras på Bergströms hemsida eller i mejl till maria.b (@) bergstroms.org. Inkludera följande i ditt mejl
• Vad du heter, hur vi når dig på telefon, mail och postadress
• Vad du gör idag, vad du gjort tidigare, t ex utbildningar, arbeten, erfarenheter
• Övrigt, som t ex intressen, fritidssysslor, familj, eller något du tycker vi bör veta om dig
• I princip vill vi veta ”vem du är” - detaljer behövs inte men vi vill få en uppfattning om dig oavsett vad du gjort tidigare
• Varför du vill gå Bergströms KBT-utbildning och/eller hur du hoppas ha nytta av den? Det är viktigt!
• Uppge gärna om du gått egenterapi och ev orienteringskurs i KBT samt i så fall när och var

Kursupplägg

• Deltid

• Fysisk närvaro i utbildningslokalen är det normala och förväntas, men deltagande online, t ex via Zoom, kan erbjudas i större eller mindre utsträckning
• Även lärare kan ibland, som undantag, undervisa online

• Teori, metodik och övningar varvas under teoridagarna

• Inläsnings- och hemuppgifter mellan utbildningsdagarna

• Utbildningen ligger i Göteborg och Stockholm på två sammanhållna dagar (fredag-lördag) vid sex tillfällen per termin

• Utbildningen ligger i Malmö på en veckodag per vecka vid tolv tillfällen per termin

• Termin 1 och 2 omfattar huvudsakligen teoriundervisningen

• Termin 3 och 4 avser huvudsakligen handledning på utbildningspatient, normalt två personer (en per termin), som eleven ordnar själv. Utbildningspatienten godkänds av handledaren innan terapin påbörjas

Kursinnehåll

Vi tar upp psykoterapins grunder och historia men har fokus på modern nutida KBT. Anknytnings­teorin kopplad till senare neuropsykologisk forskning är central i kursen som förklaringsmodell till stress, relationsproblem och annan psykopatologi. Vissa delar av den s k tredje vågens beteende­terapi, som mindfulnessbaserad kognitiv terapi och compassionfokuserad terapi presenteras.

Utbildningen innehåller fem delkurser.
Delkurs 1: Psykoterapeutiska teorier och metoder inom KBT (18 hp)
Delkurs 2: Psykopatologi och diagnostik (7,5 hp)
Delkurs 3: Psykoterapi med handledning (9 hp)
Delkurs 4: Vetenskapsteori, forsknings- och utvärderingsmetodik samt eget arbete (7,5 hp)
Delkurs 5: Etik, lagstiftning och journalföring (3 hp)

Fortsatta studier

Möjlighet till titeln legitimerad psykoterapeut

Efter KBT steg 1 arbetar man med psykoterapeutiska samtal, men kan inte kalla sig psykoterapeut. Meningen är att man som KBT-terapeut har en legitimerad psykoterapeut som handledare eftersom man inte själv har påbyggnadsutbildningen i psykoterapi.

Många KBT-terapeuter väljer att efter några år fortsätta studierna och då gå en legitimationsgrundad påbyggnadsutbildning i psykoterapi för att erhålla legitimation som psykoterapeut. Bergströms ger idag inte sådan påbyggnadsutbildning.

Studietakt

Studietakten är utformad för att kunna kombineras med heltidsarbete.

Utbildningen motsvarar 45 högskolepoäng under fyra terminer. Det innebär deltidsstudier på knappt halvtid, 12-15 tim/vecka, motsvarar ca 11,25 hp per termin.

Fyra terminer, totalt 46 utbildningsdagar, uppdelat på 240 timmar teori och 128 timmar handledning. Termin 1 och 2 omfattar huvudsakligen teoriundervisningen och termin 3 och 4 avser huvudsakligen handledning på övningspatienter.

Investering

138 000 kr (fyra terminer á 34 500 kr) inklusive moms.

Så snart du antagits till utbildningen faktureras 6 900 kr. Din plats är säkrad för dig då du tecknat på avtalet och betalat antagnings­avgiften.

Resterande utbildningsavgift, 131 100 kr, faktureras i enlighet med det undertecknade utbildningsavtalet. Delbetalning per termin eller per månad är vanligast.

Litteratur tillkommer motsvarande omkring 12 000 kr. Litteratur bör köpas successivt, eftersom vi ibland byter böcker. Utbildnings-PM ingår i utbildningsavgiften.

Kursledare

Utbildningen uppfyller de krav som finns för grundläggande utbildningar inom psykoterapi med syfte att förbereda eleverna att kunna söka sig till legitimationsgrundad påbyggnadsutbildning i psykoterapi. Det innebär bl a att alla medarbetare är välutbildade med erfarenhet från terapi och utbildning samt att flertalet lärare är legitimerade psykoterapeuter med lång arbetserfarenhet. Handledar­na för utbildningspatientarbetet har rätt utbildning för att handleda och undervisa i psykoterapi med inriktning KBT. Examinatorn och uppsatshandledaren har doktorerat.

Utbildningssamordnare är Jessica Hjert Flod. Hon är KBT-terapeut samt har en kandidatexamen i psykologi och en magister­examen i kriminologi. Jessica har lång arbetserfarenhet inom behand­ling och kriminalvård.

VD är Anna Seth. Hon är även ekonomiansvarig samt utbildningsansvarig för Bergströms andra utbildningar (AAT, AHTU, ATU, TBU). Anna har tidigare erfarenheter från andra företag.

Antagning och frågor om utbildningen svarar Maria Bergström på. Hon är fil kand, familjetera­peut och KBT-terapeut med lång arbetserfarenhet från terapi och rehabilitering.

Examen, diplom m.m.

På utbildningsbeviset står ”Genomgått grundläggande utbildning i psykoterapi med kognitiv beteende­terapeutisk inriktning”, motsvarande 45 hp. Många kallar sig KBT-terapeut efter genomförd utbildning.

Intresseanmälan

Fyll i formuläret för att få mer information om KBT steg 1, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

Recensioner

Snittbetyg: 4,7

Baseras på 3 recensioner.

Sofie Westberg
Jag är väldigt nöjd med utbildningen, kunniga och engagerade lärare, bra upplägg, fantastiska kurskamrater. Lagom studietempo, ganska mycket kurslitteratur vilket tog tid men lönar sig i slutändan. Inte bara gjorde denna utbildning mig till terapeut, den fick mig också att växa och utvecklas som människa något enormt. Rekommenderas varmt!
Anna Seth Kommentar:
Stort tack för att du tog dig tid för denna recension!
Önskar dig lycka till med din terapeutkarriär.
Marcus
Mycket bra
Mikael Henkelman Music&Mind
Lite struligt i organisationen då jag gick, men det lär de fått ordning på tills nu antar jag. Men bra föreläsare och mycket hjälpsamma verktyg som jag haft stor nytta av i mitt arbete som terapeut i primärvården. Om du ska läsa steg-1 på Bergströms är det bra om du tycker om att läsa kurslitteratur, för det är en hel del. Jag tyckte om det efte...
Visa mer

Bergströms Kunskapsföretag AB

Bergströms Kunskapsföretag AB

Arbeta parallellt med studierna! Vill du bli KBT-terapeut, A-terapeut, Anhörigterapeut eller Tolvstegsbehandlare? Tre av utbildningarna är på distans! Det gäller A-terapeut, Anhörigterapeut och Tolvstegsbehandlare. Du studerar i din egen takt genom kursbrev på mejl och några få fysiska träffar (hybrid). Upplägget är två-tre...


Läs mer om Bergströms Kunskapsföretag AB och visa alla utbildningar.

Kontaktuppgifter

Bergströms Kunskapsföretag AB

Domherregatan 27
235 37 Vellinge

 Visa telefonnummer
www.bergstroms.se

Recensioner
Kursrecensioner
(4,7)
Baseras på 3 recensioner.
Läs recensioner
Arrangörsrecensioner
(4,8)
Baseras på 13 recensioner.
Alla recensioner för arrangören
Intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen KBT steg 1 från Bergströms Kunskapsföretag AB, fyll i dina uppgifter: