Så blir du KBT-terapeut

Är du en bra lyssnare och intresserad av psykologi? Som KBT-terapeut gör du skillnad på riktigt. Vi har samlat det du behöver veta för att utbilda dig inom KBT.

Vill du lära dig att bryta onda cirklar och skapa positiv förändring hos andra människor? Har du någon gång hört att du hjälpt andra att bli bättre versioner av sig själva? Är du dessutom en bra lyssnare och intresserad av psykologi? Då kan ett yrke inom KBT (kognitiv beteendeterapi) vara något för dig. Men vad behöver du för utbildning för att arbeta som KBT-terapeut? Vi har samlat det du behöver veta.

Kognitiv beteendeterapi har blivit en av de snabbast växande terapiformerna och efterfrågan är ofta större än tillgången på behandlare med rätt kompetens och utbildning. Det omfattande begreppet KBT är en terapiform där du tränar dig på att använda nya beteenden och tankemönster för att minska olika psykologiska problem. En stadig grundtanke inom KBT är att förändringar som sker med hjälp av tankemönster även kan ge känslomässiga förändringar och beteendeförändringar och tvärtom.

Från början utvecklades KBT som en behandlingsmetod av ångestsjukdomar och depression men det har även blivit alltmer vanligt förekommande för att behandla andra typer av beteendeproblematik. Det finns ett flertal vetenskapliga studier som visar att KBT är effektivt vid behandling av missbruk, tics, sömnproblem, fobier och ätstörningar för att bara nämna några.

Vägarna till KBT-terapeut är många

Om man känner ett intresse för att arbeta med KBT finns det flera olika vägar att gå, beroende på vad du har för bakgrund och vad ditt mål är. Du kan till exempel arbeta som legitimerad KBT-terapeut men du kan också kompetensutveckla dig inom KBT och bli diplomerad KBT-terapeut genom utbildningar på olika nivåer.

Om ditt mål är att arbeta som diplomerad KBT-terapeut finns det många olika möjligheter till kompetensutveckling med flera utbildningar och mindre kurser att välja mellan. Det finns till exempel vidareutbildningar inom folkhögskolor och yrkeshögskolor där du kan utbilda dig till bland annat: 

  • Behandlingsassistent
  • Samtalsterapeut
  • Socialpedagog

Flera av utbildningarna har inriktning på KBT direkt i programmet, antingen som huvudområde eller som en del av kursinnehållet. De flesta utbildningarna är på ca 1–2 år men det finns även kortare kurser i mer specifika behandlingsformer, exempelvis kognitiv beteendeterapi vid hypokondri eller parterapi. Kunskaper inom KBT kan du dessutom ha stor nytta av inom i princip alla yrken där du arbetar nära människor. Du kan välja att kompetensutveckla genom att läsa påbyggnadskurser inom just KBT för att kunna bredda din befintliga roll och din kunskap.

Yrkeslegitimation kräver längre utbildning

Om ditt mål däremot är att bli legitimerad KBT-terapeut krävs det en mer gedigen bakgrund och utbildning. För att kunna söka till en utbildning som ger dig en legitimation behöver du ha en akademisk examen, till exempel inom socialt arbete, psykologi eller medicin. Det kräver också att du utöver en akademisk examen har en psykoterapiutbildning. Om det inte ingår i din examen i form av kurser behöver du läsa till det som en komplett utbildning. Vidareutbildning finns exempelvis på universitetsprogram såsom Psykoterapeutprogrammet. 

För att komma in på psykoterapeututbildningen krävs det att du först inhämtat grundläggande kunskaper i psykoterapi. Grundutbildningar ges vanligtvis av privata utbildningssamordnare eller via universitet men kan även inhämtas via psykolog- och psykiaterutbildningen där det ingår som en del. För dig som redan är legitimerad terapeut sedan tidigare ska du kunna bevisa att du bedrivit klientarbete regelbundet under ett par års tid.

Den största skillnaden på diplomerad och legitimerad är att som legitimerad kan du arbeta inom hälso- och sjukvård, något du inte kan som enbart diplomerad KBT-terapeut. 

Gå en grundutbildning i psykoterapi

Målet med en KBT-utbildning

I en utbildning i kognitiv beteendeterapi får du lära dig hur du lägger upp ett samtal för att kunna anpassa din kommunikation beroende på vem det är du möter. Du lär dig även att hjälpa den du pratar med att själv bli bättre på att kommunicera med andra. Utöver ångest och negativt tänkande i stort, får du lära dig om hur du kan hantera tyngre problemområden. Utbildning i kognitiv beteendeterapi förbereder dig på att kunna identifiera och behandla allt från depression, social fobi och OCD till posttraumatiskt stressyndrom och panikångest.

Gå en utbildning eller kurs i KBT

Källa: Socialstyrelsen, Psykoterapicentrum

Wilma Abrahamsson Hjärne

Wilma Abrahamsson Hjärne

Digital Content Specialist (Visa mer)
Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap. (Mindre)

Om

Wilma arbetar som Digital Content Specialist på utbildning.se. Hennes mål är att skapa bra innehåll för hjälpa fler människor att hitta rätt kompetensutveckling. Med sitt skånska ursprung har hon bland annat studerat socialt arbete vid Lunds Universitet för att några år senare examineras som Webbkommunikatör vid Medieinstitutet i Stockholm. Utöver att skriva artiklar gillar Wilma att arbeta med kreativa uppgifter och sociala medier. Hon drömmer om att kompetensutveckla sig inom grafisk design. Du hittar henne ofta som skribent på artiklar som handlar om personlig utveckling och självledarskap.

Annonser