Försäkringsrättsliga tvister

BG Institute, i Stockholm (+1 orter)
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
5 juni, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Längd
Heldag
Pris
9 900 SEK exkl. moms
Nästa kurstillfälle
5 juni, 2024 (+2 kursstarter)
Utbildningsform
Öppen utbildning, Onlineutbildning
Från 9 900 SEK exkl. moms / person

Kursbeskrivning

Många tvister handlar om försäkringsersättning. Grunden för talan varierar. Avtalet kan avse företagsförsäkring eller konsumentförsäkring. Det kan röra sig om skadeförsäkring eller personförsäkring.

Den här kursen är helt inriktad på tvister om försäkringsersättning. Vi analyserar och konkretiserar hur ombudet praktiskt bör gå till väga när talan ska läggas upp. Men vissa speciella områden (t.ex. trafikförsäkring, patientförsäkring, läkemedelsförsäkring, återförsäkring och kollektiv försäkring) faller utanför ramen för kursen. Ofta rör tvisterna skadeförsäkring, dvs. försäkring mot ekonomisk förlust genom sakskada eller ren förmögenhetsskada (inklusive ansvarsförsäkring). Skadeförsäkring behandlas i 2-9 kap. FAL. Här ligger kursens tyngdpunkt. Vi fokuserar på de rättsregler och principer som tvisterna normalt handlar om. Frågan om försäkringsfall föreligger och frågan om en undantagsklausul i försäkringsavtalet är tillämplig, får stor uppmärksamhet. Detsamma gäller skadeberäkningen. Bevisbörda och beviskrav diskuteras. Efter kursen ska deltagarna med större säkerhet kunna nå framgång med en talan om försäkringsersättning (alternativt med försvar mot en sådan talan). Vi uppmärksammar relevanta rättsfall och säkerställer att deltagarna blir uppdaterade på den senaste rättsutvecklingen inom området. Som deltagare får du kunskap om
 • Vilka försäkringsfall som kan göras gällande
 • Hur du bevisar att ett sådant försäkringsfall föreligger
 • Vilka undantagsklausuler som ofta är aktuella
 • Vad som krävs för att etablera att en sådan undantagsklausul är tillämplig
 • Hur olika skador beräknas och presenteras
 • Kopplingen mellan försäkringsrätt och skadeståndsrätt
 • Rättegångskostnadsfrågor
Målgrupp Ombud som processar i tvister som rör försäkringsersättning och skiljemän i sådana tvister. Jurister och skadereglerare i försäkringsbolag som vill kunna bättre bedöma utgången av en tvist.

Kommande kursstarter

Välj mellan 2 kursstarter

5 juni, 2024

 • Öppen utbildning
 • Stockholm

5 juni, 2024

 • Onlineutbildning
 • Distans

Intresseanmälan

Beställ information

Fyll i formuläret för att få mer information om Försäkringsrättsliga tvister, direkt från arrangören. Det är gratis och inte bindande!

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
BG Institute
Humlegårdsgatan 14
114 46 Stockholm

BG Institute – Sveriges ledande leverantör av juridiska utbildningar!

BG Institute har Sveriges största utbud av juridiska kurser för flera branscher och anlitar de främsta föreläsarna. Vi riktar oss till dig som kommer i kontakt med juridiska frågeställningar och genomför kontinuerligt omfattande kundundersökningar för att alltid erbjuda det bästa...

Läs mer om BG Institute och visa alla utbildningar.

Highlights