Kurser i Motiverande samtal (MI)

Hjälp andra hjälpa sig själva

Personer som behöver ändra sitt beteende har olika grad av motivation och förändringsvilja. En motiverande samtal-utbildning bygger på denna insikt och ger dig verktyg för att öka motivationen, i syfte att få till en långsiktig förändring.
Visar 1-19 av 19 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-19 av 19 träffar

Mer om utbildning i Motiverande Samtal

Motiverande samtal (MI) handlar om att hjälpa människor till förändring med varierande förutsättningar samt vilja till förändring. Upphovsmännen heter William R Miller och Stephen Rollnick och de skapade metoden genom att ställa sig frågan: Vad är det som får människor att faktiskt förändra sig och sina liv?

Motiverande samtal är ett förhållningssätt och en samtalsmetod som syftar till att öka motivation till förändrat beteende. Metoden bygger på att acceptera att människor som behöver förändra sitt beteende påbörjar terapi med varierande grad av förutsättningar och vilja till förändring. Vissa blir påtvingande terapin och då finns det en möjlighet att klienten aldrig tänkt förändra beteendet. Andra har kanske velat förändras utan att aktivt arbeta med det och ytterligare några har försökt men inte lyckats.

Vilka ska gå en MI-utbildning?

Motiverande samtal används av olika yrkesgrupper inom exempelvis hälso- och sjukvård, kriminalvård, socialvård, psykiatri och skola. Metoden kan hjälpa till i förändringsarbetet för personer med problem med alkohol, droger, kost, fysisk aktivitet, sexuellt riskbeteende, spelproblem eller tobak.

En kurs i Motiverande samtal kan även vända sig till dig som vill lära dig samtalstekniker och verktyg när du står inför att motivera andra till förändring. Eller så är du kanske helt enkelt bara nyfiken på MI och vill ha grundläggande kunskaper inom ämnet.

Vad får man lära sig i en grundläggande utbildning i Motiverande samtal:

En utbildning i Motiverande samtal kan lära dig om metoden i stort och du får verktygen som behövs för att kunna tala på ett sätt som hjälper människor till förändring. Många kurser i Motiverande samtal har en praktisk inriktning vilket innebär mycket samtalsövning för dig som deltagare. Deltagaren är i fokus inom MI-utbildning och upplägget kan ofta baseras på deltagarnas egna problemområden. 

Vanligt kursinnehåll:

 • Motiverande samtal som evidensbaserad metod
 • MI:s grundläggande principer
 • Förändringsprocessen
 • Hur du hjälper människor se möjlighet till förändring
 • Användning av Motiverande samtal i olika situationer
 • Motivera förändringsprat
 • Förstå begreppen ambivalens och diskrepans
 • Lyssna aktivt
 • MI-faserna
 • Grundläggande kommunikation
 • Dialog
 • Hantera förändringsmotstånd

Det finns även fördjupande kurser i motiverande samtal; du kan efter en grundutbildning utbilda dig till lärare i MI-metoden. Du utbildas då till utbildare och kan därmed söka medlemskap i det kvalitetssäkrade nätverket för MI-tränare (MINT). På så sätt kan du bland annat hålla kurser i Motiverande samtal inom offentlig sektor där det finns en stor efterfrågan.

En fortsättningskurs i Motiverande samtal brukar innehålla mycket praktik som låter dig repetera men även bredda dina existerande färdigheter. Även här brukar fokus ligga på deltagaren och dennes problem samt önskemål, utgångspunkt kan på så sätt vara i de områden du känner dig svagare i. Man brukar på en fördjupningsutbildning även gå igenom eventuella nya rön och synsätt inom området MI.

Så här går du vidare

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Relaterade kategorier
Jämför utbildningar
Håll dig uppdaterad
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få utbildningsförslag, inspiration och aktuell information – direkt till din inkorg. 📨
Reportage
Bentgsfors kommun om Framgångsak...

En av de kommuner som blev nyfikna på Framgångsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har Framgångsakademin kommit till stor nytta. Kurserna har hjälpt deltagarna förbättra sitt psykiska mående och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhället. I den här intervjun berättar Dennis mer om hur de gått tillväga.

Läs mer
Anna Peterson har startat eget f...

Anna Peterson har studerat hos Expressa Utbildningscenter. Detta har lett till att Anna har startat ett eget företag och nu arbetar som diplomerad stressterapeut. Företaget heter "InBalance   ̶ stressterapeut och konsult". 

“Jag studerade till stressterapeut genom Expressa och tycker denna utbildning var mycket bra och gav mig all information för att kunna starta eget inom detta område.”

Läs mer
Aila Mattila berättar om hur det...

Aila Mattila från Enköping har läst den ettåriga utbildningen Diplomerad Äldrepedagog hos Expressa Utbildningscenter. Hon arbetar idag som aktivitetsansvarig på ett särskilt boende, och stortrivs.

Läs mer
Yokhana berättar om hur det är a...

Yokhana Sargezi-Khosroabadi, som studerat till socialpedagog hos Expressa Utbildningscenter, berättar om varför han valde att byta yrke från programmering och byggbranchen till stödpedagog, och om både det utmanande och det roliga med sitt jobb. 

Läs mer