Bentgsfors kommun om Framgångsakademin

Framgångsakademin

Hjälper unga att bygga upp sig själva inifrån och ut

Framgångsakademin grundades våren 2020 av Alexander Warg-Pärleros. Syftet var att hjälpa människor att nå sin fulla potential och utvecklas med hjälp av flera av Sveriges mest framgångsrika personer genom onlinekurser och träningsverktyg. Som medlem i Framgångsakademin får du tillgång till kurser inom bland annat personlig utveckling, hälsa och ledarskap.

En av de kommuner som blev nyfikna på Framgångsakademin var Bengtsfors kommun. Dennis Wessman jobbar på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga, för dem har Framgångsakademin kommit till stor nytta.

Kurserna har hjälpt deltagarna förbättra sitt psykiska mående och bidragit till att de blivit mer inkluderade i samhället. I den här intervjun berättar Dennis mer om hur de gått tillväga. 

Dennis

Varför valde ni Framgångsakademin? 

Jag arbetar i grunden som studievägledare på ett gymnasium här i Bengtsfors, men för snart ett år sedan började jag även arbeta på kommunens avdelning inom arbete och integration för unga. Arbetet går till stor del ut på att motivera och inspirera till studier och arbete. Många av de jag coachar har en lång bakgrund med psykisk ohälsa, frånvaro från arbetsmarknaden och de har ofta under långa perioder varit i behov av ekonomiskt bistånd. Ett stort problem jag upplevt som jobbcoach är att matchningen inte fungerar. Om du levt med psykisk ohälsa och utanförskap i många år är det inte rimligt att “knuffas in” i ett arbete eller en utbildning, du måste byggas upp från grunden, inifrån och ut. 

Framgångsakademin har utbildningar på många olika nivåer, utifrån deltagarnas egna ambitioner och intresseområden. Jag såg ett stort värde i att kunna erbjuda utbildningar inom personlig utveckling till de jag coachar, därför valde jag att kontakta Framgångsakademin. 

Vad tänkte ni om Framgångsakademin innan?

Jag hade en mycket positiv bild av Framgångsakademin sedan tidigare. Jag har själv lyssnat på Framgångspodden samt åkt till Stockholm och Göteborg flera gånger för att lyssna på olika föreläsare. När jag testade utbildningsplattformen insåg jag det stora värdet i att kunna erbjuda den till mina klienter eller deltagare. Jag skrev till Alexander Warg-Pärleros på Instagram och berättade om mitt jobb samt idén och potentialen tillsammans med mitt arbete, och det dröjde inte många timmar innan han svarade och tyckte att förslaget var spot on.

Som kommun finns det givetvis ekonomiska begränsningar som vi behöver ta hänsyn till. Till en början togs förslaget emot ganska kritiskt internt. Men jag kände verkligen på mig vilken möjlighet som fanns i ett potentiellt samarbete och vi bestämde oss för att boka in ett förutsättningslöst möte. På den vägen är det!

Vilken kompetensutveckling sökte ni efter när ni valde Framgångsakademin? 

Primärt var vi intresserade av utbildningar inom personlig utveckling och hälsa. Exempelvis har kursen med Annica Malmberg varit en väldigt bra första kurs för våra deltagare, då den på en grundläggande nivå går igenom hur man tar fram sina styrkor, hur man blir medveten om sin personlighetstyp samt hur man hanterar motgångar. Den har vi använt som referensutbildning för att deltagarna ska få möjlighet att testa på plattformen och formatet. Förutom kurser inom personlig utveckling är deltagarna fria att själv välja kurser efter eget tycke och intresse. Det kan vara en fotokurs med Bingo Rimér eller en entreprenörskurs med Isabella Löwengrip. Det har varit en väldigt fin möjlighet för deltagarna att upptäcka vad de själva tycker om och inspireras av. 

Valde ni mellan flera alternativ? 

Nej, egentligen inte. Vi vet att flera kommuner använder sig av ett annat utbildningsföretag som erbjuder gratis utbildningar för regioner. De har väl fungerat okej, men den stora fördelen med detta upplägg är de otroligt inspirerande föreläsarna. Isabella Löwengrip exempelvis, hon kommer från en vanlig bakgrund och tog sig till toppen, hamnade på botten och är nu påväg tillbaka upp igen. Igenkänningsfaktorerna gör det otroligt värdefullt, men även att det är inspirerande och framgångsrika personer som föreläser. Det skapar tyngd och trovärdighet i innehållet. 

Varför är upplägget så bra? 

Jag tror att det handlar mycket om att deltagarna är vana med datorer och tjänster som Netflix och HBO. Du loggar in, är aktiv så länge du har lust, lämnar, går in igen och hamnar på samma plats som när du lämnade. Konceptet är väldigt enkelt. Många av våra deltagare har olika NPF-diagnoser (Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och kan inte sitta fokuserade under långa perioder. Kurserna har ofta fem- eller tiominutersavsnitt, vilket därför passar perfekt. Korta videofilmer som ger många nya insikter är mycket uppskattat.

Vi har valt att använda oss av ett upplägg där vi kontinuerligt har uppföljning med deltagarna under perioden de genomför kurserna. Detta sker både i grupp och individuellt. Vi börjar med gemensamma tillfällen och därefter går vi över till individuella coachsamtal medan deltagarna har full tillgång till Framgångsakademin. Att ha kontinuerlig uppföljning har gett otroliga resultat för oss, det driver processen och har dessutom lett till toppbetyg från deltagarna.  

Vilken feedback har ni fått från era deltagare?

Upplägget vi skapat har fått otrolig feedback. I höstas hade jag en grupp om nio stycken deltagare, där ingen av dem initialt var motiverade till att delta. Majoriteten av de som var med i gruppen hade en tuff suicidal bakgrund. Redan efter första lektionen ville samtliga fortsätta delta och blev väldigt inspirerade av personlig utveckling samt att träna och coacha sig själv.

Även föräldrar har ringt och varit otroligt tacksamma över hur deras barn förändras. En pappa berättade att hans son blivit som helt annan person, och till och med börjat gå och prata på ett annat sätt – med självförtroende. Vid ett annat tillfälle beskrev en mamma hur hennes dotter fått en helt annan energi, börjat arbeta med måluppfyllelse och äntligen sett ett typ av ljus i tunneln efter många år av mörker.

Vilken effekt har utbildningarna haft på era deltagare?

Utbildningarna har gett våra deltagare en väldigt bra grund för att komma ut i samhället igen och hjälpt till att bygga upp deras psykiska mående. De har verkligen gjort en otroligt skillnad. Jag är superglad över samarbetet och ser stor potential hos alla målgrupper – oavsett vem du är. Det är ingen skillnad på om du är en framgångsrik chef eller befinner dig på botten, vi alla är människor. Du kan verkligen ta till dig innehållet på ditt eget sätt, oavsett var du är i livet eller karriären. Läs mer om Framgångsakademin

Beställ mer information


Beställ information

Fyll i formuläret om du vill komma i kontakt med Framgångsakademin och veta mer om deras utbildningar.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.