Visa utbildning.se som: Mobil

MBA-finansiering och kostnader

MBa-finansiering och kostnader

En MBA-utbildning är en stor investering och för många är det kanske ett av de största ekonomiska beslut man tar. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Det krävs därför noggran planering och budgetering för att finansiera en MBA. 

Kostnader

Kursavgifterna utgör en stor del av MBA-kostnaderna och avgifterna varierar kraftigt och kan sträcka sig från runt 100 000 kr till 500 000 kr. Utöver kursavgifterna måste man räkna med finansiering av kursmaterial, resor och de övriga levnadskostnader man har. Dessa kommer naturligtvis att skifta beroende på hur just din situation ser ut. Låt oss titta på vilka MBA-kostnader som du bör ta med i dina beräkningar.

Kursavgifter

Som tidigare nämnts är priset för själva utbildningen ofta den största kostnaden för en MBA som behöver finansieras. Dessa kan variera men man ska inte se priset som ett mått på kvalitet. Faktorer som kan spela in i priset är till exempel studielängd och om utbildningen är subventionerad. Ibland kan du som är bosatt i det land där MBA-utbildningen ges subventioneras av skolan. Det kan också vara tvärt om, att utländska studenter får betala lägre kursavgifter.

Övriga akademiska kostnader för MBA-utbildningar

Utöver kursavgifterna tillkommer det andra utgifter relaterade till utbildningen. Du kan till exempel behöva finansiera nödvändiga läromedel såsom kurslitteratur och programvaror, resor och avgifter till studentorganisationer.

Levnadskostnader

Dessa beror på hur just din situation ser ut, dina vanor samt var din skola är lokaliserad. Många MBA-skolor placeras ofta nära affärscentrum för att kunna ha en bra kontakt med företag och detta kan öka kostnaderna för boende och resande för dig som MBA-student.

Väljer du att läsa utomlands kommer troligtvis dina MBA-kostnader öka då det kan tillkomma mer extrakostnader för boende, resor, försäkringar och annat utöver kostnaden för själva utbildningen. Om du studerar utomlands kan det vara svårare att bibehålla din vanliga sysselsättning vilket kan resultera i minskade inkomster.

Finansiering

Vissa som går en MBA-utbildning får den finansierad av sin arbetsgivare och behöver då inte själv ta ansvar för själva finansieringen, men i regel innebär det krav på att man stannar på företaget en längre tid. För dig som inte har den möjligheten finns det lite olika alternativ att titta på för att ordna en MBA-finansiering:

  • För dig som letar efter att finansiera en MBA kan banklån vara ett alternativ, där vissa typer av studielån erbjuder en förhållandevis låg ränta.
  • Det finns också en uppsjö av olika stipendier du kan söka som kan finansiera din MBA helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar. 
     
  • Det finns en chans att kunna tjäna pengar under MBA-utbildningen, exempelvis genom att arbeta som forskningsassistent. En del skolor erbjuder även lån med fördelaktiga villkor.


Vi på utbildning.se utlyser i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri årligen ett 
MBA-stipendium. Stipendiet finansierar studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. För att få information om andra alternativ för din MBA-finansiering kan du kontakta de olika utbildningsarrangörerna.

 Lista på olika MBA-utbildningar och utbildningsarrangörer 

Senast uppdaterad: 18 sep 2015

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2014-04-29

Executive MBA-stipendiet 2008

Bland 300 sökanden utsågs Pia Högström till 2008 års MBA-stipendiat. Pia arbetar med miljö som strategisk fråga och hoppas att hon med sin MBA ska få in miljöfrågorna i ett större sammanhang i företagsledningsperspektiv.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-06-17

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Svar på dina frågor om MBA

Här hittar du vanliga frågor och svar om MBA-utbildningar, exempelvis:
Vilka är inträdeskraven för en MBA?
Vad är ett GMAT-test?
Hur ser antagningsintervjun ut?
Vilken är den genomsnittliga kostnaden för en MBA?

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-03-05

MBA-stipendiet 2017

utbildning.se ger i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri sedan flera år tillbaka ut ett stipendium i form av en MBA-utbildning på internationellt topprankade Handelshögskolan i Stockholm. Ta chansen att bli en bättre ledare och höj din kompetens inom affärsutveckling.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-25

MBA-stipendiet 2020

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger dig en unik chans att höja din kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Nominera dig själv eller en vän till ett MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-01-04

”Utan utbildning hade jag varit buffelherde nu”

Redan som tonåring drömde Himanshu om att få studera på en högre akademisk nivå. Fascinerad av de utländska universitetens blanka informationsblad satt han i föräldrahemmet i Delhi, Indien och smidde planer om att en dag få läsa en MBA-utbildning.Det fanns bara ett problem.Hans familj tillhör Dalit, en samhällsgrupp där en högre akademisk utbildning är näst intill otänkbar.

Taggar: Ledarskap , MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-09-20

Allt om MBA

Här hittar du samlad information om MBA, Master of Business administration. Utbildningen är en ledarskapsutbildning för dig som yrkesverksam och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA-utbildning ger dig en unik möjlighet att bygga upp dina ledarkunskaper och låta dig inspireras till att ta din ledarroll ett steg längre.

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-19

Intervju med vinnare av MBA-stipendium 2011

MBA-stipendiet ger en ökad kunskap om och förståelse för hur organisationer och företag fungerar. Och kunskap är makt”. Anna Bäck tilldelades MBA-stipendiet 2011 och här summerar hon sitt första år på utbildningen. 

Taggar: MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-13

Hon är årets skånska stjärna

Azadeh Pourjanaki är årets ”Nästa skånska stjärna”. Det förutspår EFL Executive Education och HD-Sydsvenskan som är gemensamma initiativtagare till stipendiet. – Executive MBA-programmet kommer att ge mig en skjuts inom strategi och affärsutveckling och såväl kompetens- som nätverksmässigt ge mig en plattform för att ta nästa steg i min karriär. 

Taggar: MBA , Stipendium
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-05

MBA-stipendiet 2019

  Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger dig en unik chans att höja din kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Nominera dig själv eller en vän till ett MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 465 000 kr.  Oavsett om du har siktet inställt på att tillhöra framtidens ledare eller vill bredda dina redan existerande kunskaper så är en Exec ...

Taggar: MBA , Stipendium
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-05-22

MBA-stipendiat vinnare i Venture Cup – möt Gustav Kristiansson

Det var under förra veckan det stod klart att den tidigare MBA-stipendiaten Gustav Kristansson kammat hem vinsten i startuptävlingen Venture Cup. "MBA-utbildningen var ett jättebra tillfälle för mig att ifrågasätta etablerade normer inom affärsvärlden", berättar vinnaren.

Taggar: MBA
Läs mer
Om utbildning.se

utbildning.se är portalen där du hittar kompetensutveckling för att utvecklas inom alla branscher. Tusentals kurser över hela Sverige. Alla våra tjänster är kostnadsfria att använda.

Så fungerar utbildning.se

Hitta en utbildning du är intresserad av


Gör intresseanmälningar


Du blir kontaktad och får mer information av arrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!