Visa utbildning.se som: Mobil
MBA-finanisering

MBA-finansiering och kostnader

 

En MBA-utbildning är en stor investering och för många är det kanske ett av de största ekonomiska beslut man tar. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Det krävs därför noggran planering och budgetering för att finansiera en MBA. 

Kostnader

Kursavgifterna utgör en stor del av MBA-kostnaderna och avgifterna varierar kraftigt och kan sträcka sig från runt 100 000 kr till 500 000 kr. Utöver kursavgifterna måste man räkna med finansiering av kursmaterial, resor och de övriga levnadskostnader man har. Dessa kommer naturligtvis att skifta beroende på hur just din situation ser ut. Låt oss titta på vilka MBA-kostnader som du bör ta med i dina beräkningar.

Kursavgifter

Som tidigare nämnts är priset för själva utbildningen ofta den största kostnaden för en MBA som behöver finansieras. Dessa kan variera men man ska inte se priset som ett mått på kvalitet. Faktorer som kan spela in i priset är till exempel studielängd och om utbildningen är subventionerad. Ibland kan du som är bosatt i det land där MBA-utbildningen ges subventioneras av skolan. Det kan också vara tvärt om, att utländska studenter får betala lägre kursavgifter.

Övriga akademiska kostnader för MBA-utbildningar

Utöver kursavgifterna tillkommer det andra utgifter relaterade till utbildningen. Du kan till exempel behöva finansiera nödvändiga läromedel såsom kurslitteratur och programvaror, resor och avgifter till studentorganisationer.

Levnadskostnader

Dessa beror på hur just din situation ser ut, dina vanor samt var din skola är lokaliserad. Många MBA-skolor placeras ofta nära affärscentrum för att kunna ha en bra kontakt med företag och detta kan öka kostnaderna för boende och resande för dig som MBA-student.

Väljer du att läsa utomlands kommer troligtvis dina MBA-kostnader öka då det kan tillkomma mer extrakostnader för boende, resor, försäkringar och annat utöver kostnaden för själva utbildningen. Om du studerar utomlands kan det vara svårare att bibehålla din vanliga sysselsättning vilket kan resultera i minskade inkomster.

Finansiering

Vissa som går en MBA-utbildning får den finansierad av sin arbetsgivare och behöver då inte själv ta ansvar för själva finansieringen, men i regel innebär det krav på att man stannar på företaget en längre tid. För dig som inte har den möjligheten finns det lite olika alternativ att titta på för att ordna en MBA-finansiering:

  • För dig som letar efter att finansiera en MBA kan banklån vara ett alternativ, där vissa typer av studielån erbjuder en förhållandevis låg ränta.
  • Det finns också en uppsjö av olika stipendier du kan söka som kan finansiera din MBA helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar. 
     
  • Det finns en chans att kunna tjäna pengar under MBA-utbildningen, exempelvis genom att arbeta som forskningsassistent. En del skolor erbjuder även lån med fördelaktiga villkor.


Vi på utbildning.se utlyser i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri årligen ett 
MBA-stipendium. Stipendiet finansierar studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. För att få information om andra alternativ för din MBA-finansiering kan du kontakta de olika utbildningsarrangörerna.

 Lista på olika MBA-utbildningar och utbildningsarrangörer 

Senast uppdaterad: 28 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2017-09-13

Hon är årets skånska stjärna

Azadeh Pourjanaki är årets ”Nästa skånska stjärna”. Det förutspår EFL Executive Education och HD-Sydsvenskan som är gemensamma initiativtagare till stipendiet. – Executive MBA-programmet kommer att ge mig en skjuts inom strategi och affärsutveckling och såväl kompetens- som nätverksmässigt ge mig en plattform för att ta nästa steg i min karriär. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-03-20

Årets MBA-stipendiat är alltid redo

Årets MBA-stipendium värt 465 000 kronor tilldelades Gustaf Haag, en 28 årig analyschef med ett ben i civilsamhället och ett ben i näringslivet. En stor potential och en möjlighet att inspirera unga framtida ledare gjorde Gustaf till MBA-stipendiat 2015. I januari 2016 börjar Gustaf den 18 månader långa MBA-utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-10

MBA-stipendium – finansiera dina studier

Det finns en uppsjö av olika MBA-stipendium du kan söka som kan finansiera din utbildning helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar och de kan vara på allt från några tusen till hundratals kronor.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

Svar på dina frågor om MBA

Här hittar du vanliga frågor och svar om MBA-utbildningar, exempelvis:
Vilka är inträdeskraven för en MBA?
Vad är ett GMAT-test?
Hur ser antagningsintervjun ut?
Vilken är den genomsnittliga kostnaden för en MBA?

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-02

Vad är MBA?

MBA = Master of Business Administration. Det är en företagsekonomisk utbildning som är till för dig som redan är yrkesverksam och som vill utvecklas i din yrkesroll genom att gå en kvalificerad vidareutbildning. Under en MBA-utbildning får du verktyg som hjälper dig att stärka ditt ledarskap. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-19

MBA – din guide

Här hittar du samlad information om MBA, Master of Business administration. Utbildningen är en ledarskapsutbildning för dig som yrkesverksam och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA-utbildning ger dig en unik möjlighet att bygga upp dina ledarkunskaper och låta dig inspireras till att ta din ledarroll ett steg längre.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Så går det för förra årets MBA-stipendiat

Publicerad: 2015-03-24
2014 års MBA-stipendium gick till 36-åriga Roseline Olomina, projektledare på konsultbolaget FS Dynamics. I januari började Roseline sina studier och nu berättar hon om hur utbildningen går och ger dig som vill söka MBA-stipendiet tips inför din ansökan.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Executive MBA-stipendiet 2010

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Anna Bäck

Anna Bäck arbetar med affärsutveckling och har ett liv i Asien. Anna har ett stort driv och stark framåtanda och det vill hon använda till att skapa en meningsfull utveckling av vår omgivning och värld. Idag är hon ansvarig för Verydays Asienkontor i Shanghai. Det här är Annas utveckling efter att hon studerade MBA-programmet.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-03

MBA-stipendiet 2020

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger dig en unik chans att höja din kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Nominera dig själv eller en vän till ett MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

MBA-ansökan och antagningskrav

MBA-utbildningen skiljer sig från en magisterexamen då den inte förutsätter en utbildning i ekonomi. Därmed kan du göra en MBA-ansökan oavsett huvudämne i din grundexamen.

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!