MBA-finansiering och kostnader

En MBA-utbildning är en stor investering. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Att finansiera en MBA-utbildning kräver noggran planering och budgetering. 

MBA-finanisering

En MBA-utbildning är en stor investering och för många är det kanske ett av de största ekonomiska beslut man tar. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Det krävs därför noggran planering och budgetering för att finansiera en MBA. 

Kostnader

Kursavgifterna utgör en stor del av MBA-kostnaderna och avgifterna varierar kraftigt och kan sträcka sig från runt 100 000 kr till 500 000 kr. Utöver kursavgifterna måste man räkna med finansiering av kursmaterial, resor och de övriga levnadskostnader man har. Dessa kommer naturligtvis att skifta beroende på hur just din situation ser ut. Låt oss titta på vilka MBA-kostnader som du bör ta med i dina beräkningar.

Kursavgifter

Som tidigare nämnts är priset för själva utbildningen ofta den största kostnaden för en MBA som behöver finansieras. Dessa kan variera men man ska inte se priset som ett mått på kvalitet. Faktorer som kan spela in i priset är till exempel studielängd och om utbildningen är subventionerad. Ibland kan du som är bosatt i det land där MBA-utbildningen ges subventioneras av skolan. Det kan också vara tvärt om, att utländska studenter får betala lägre kursavgifter.

Övriga akademiska kostnader för MBA-utbildningar

Utöver kursavgifterna tillkommer det andra utgifter relaterade till utbildningen. Du kan till exempel behöva finansiera nödvändiga läromedel såsom kurslitteratur och programvaror, resor och avgifter till studentorganisationer.

Levnadskostnader

Dessa beror på hur just din situation ser ut, dina vanor samt var din skola är lokaliserad. Många MBA-skolor placeras ofta nära affärscentrum för att kunna ha en bra kontakt med företag och detta kan öka kostnaderna för boende och resande för dig som MBA-student.

Väljer du att läsa utomlands kommer troligtvis dina MBA-kostnader öka då det kan tillkomma mer extrakostnader för boende, resor, försäkringar och annat utöver kostnaden för själva utbildningen. Om du studerar utomlands kan det vara svårare att bibehålla din vanliga sysselsättning vilket kan resultera i minskade inkomster.

Finansiering

Vissa som går en MBA-utbildning får den finansierad av sin arbetsgivare och behöver då inte själv ta ansvar för själva finansieringen, men i regel innebär det krav på att man stannar på företaget en längre tid. För dig som inte har den möjligheten finns det lite olika alternativ att titta på för att ordna en MBA-finansiering:

  • För dig som letar efter att finansiera en MBA kan banklån vara ett alternativ, där vissa typer av studielån erbjuder en förhållandevis låg ränta.
  • Det finns också en uppsjö av olika stipendier du kan söka som kan finansiera din MBA helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar. 
     
  • Det finns en chans att kunna tjäna pengar under MBA-utbildningen, exempelvis genom att arbeta som forskningsassistent. En del skolor erbjuder även lån med fördelaktiga villkor.


Vi på utbildning.se utlyser i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri årligen ett 
MBA-stipendium. Stipendiet finansierar studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. För att få information om andra alternativ för din MBA-finansiering kan du kontakta de olika utbildningsarrangörerna.

 Lista på olika MBA-utbildningar och utbildningsarrangörer 

Mathias Flink Rönnols

Mathias Flink Rönnols

VP of Growth (Visa mer)
Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef. (Mindre)

Om

Mathias arbetar som VP of Growth på utbildning.se och har varit på företaget sedan 2016. Hans fokus ligger på att hjälpa människor att hitta utbildningen som tar dem vidare i karriären. Ursprungligen från Stockholm men gjorde en avstickare några mil norrut för att läsa på universitetet. Har en master i Strategic Marketing Management från Uppsala universitet. Han fokuserar på djupgående innehåll och har bland annat varit med och tagit fram och skrivit ledarskapsguiden, projektledarguiden, truckkortsguiden och liftutbildningsguiden. Kan således skillnaden mellan en låglyftande plockviktstruck och en terminaldragare men också vad som är skillnaden mellan en ledare och en chef.

Annonser

Du kanske också är intresserad av: