Visa utbildning.se som: Mobil
MBA-finanisering

MBA-finansiering och kostnader

 

En MBA-utbildning är en stor investering och för många är det kanske ett av de största ekonomiska beslut man tar. Utbildningen kan vara mycket kostsam då den är privat och ofta sträcker sig över flera år. Det krävs därför noggran planering och budgetering för att finansiera en MBA. 

Kostnader

Kursavgifterna utgör en stor del av MBA-kostnaderna och avgifterna varierar kraftigt och kan sträcka sig från runt 100 000 kr till 500 000 kr. Utöver kursavgifterna måste man räkna med finansiering av kursmaterial, resor och de övriga levnadskostnader man har. Dessa kommer naturligtvis att skifta beroende på hur just din situation ser ut. Låt oss titta på vilka MBA-kostnader som du bör ta med i dina beräkningar.

Kursavgifter

Som tidigare nämnts är priset för själva utbildningen ofta den största kostnaden för en MBA som behöver finansieras. Dessa kan variera men man ska inte se priset som ett mått på kvalitet. Faktorer som kan spela in i priset är till exempel studielängd och om utbildningen är subventionerad. Ibland kan du som är bosatt i det land där MBA-utbildningen ges subventioneras av skolan. Det kan också vara tvärt om, att utländska studenter får betala lägre kursavgifter.

Övriga akademiska kostnader för MBA-utbildningar

Utöver kursavgifterna tillkommer det andra utgifter relaterade till utbildningen. Du kan till exempel behöva finansiera nödvändiga läromedel såsom kurslitteratur och programvaror, resor och avgifter till studentorganisationer.

Levnadskostnader

Dessa beror på hur just din situation ser ut, dina vanor samt var din skola är lokaliserad. Många MBA-skolor placeras ofta nära affärscentrum för att kunna ha en bra kontakt med företag och detta kan öka kostnaderna för boende och resande för dig som MBA-student.

Väljer du att läsa utomlands kommer troligtvis dina MBA-kostnader öka då det kan tillkomma mer extrakostnader för boende, resor, försäkringar och annat utöver kostnaden för själva utbildningen. Om du studerar utomlands kan det vara svårare att bibehålla din vanliga sysselsättning vilket kan resultera i minskade inkomster.

Finansiering

Vissa som går en MBA-utbildning får den finansierad av sin arbetsgivare och behöver då inte själv ta ansvar för själva finansieringen, men i regel innebär det krav på att man stannar på företaget en längre tid. För dig som inte har den möjligheten finns det lite olika alternativ att titta på för att ordna en MBA-finansiering:

  • För dig som letar efter att finansiera en MBA kan banklån vara ett alternativ, där vissa typer av studielån erbjuder en förhållandevis låg ränta.
  • Det finns också en uppsjö av olika stipendier du kan söka som kan finansiera din MBA helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar. 
     
  • Det finns en chans att kunna tjäna pengar under MBA-utbildningen, exempelvis genom att arbeta som forskningsassistent. En del skolor erbjuder även lån med fördelaktiga villkor.


Vi på utbildning.se utlyser i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm och Dagens industri årligen ett 
MBA-stipendium. Stipendiet finansierar studier vid Handelshögskolans Executive MBA-program i Stockholm. För att få information om andra alternativ för din MBA-finansiering kan du kontakta de olika utbildningsarrangörerna.

 Lista på olika MBA-utbildningar och utbildningsarrangörer 

Senast uppdaterad: 28 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-24

Executive MBA-stipendiet 2007

Tidigare jobb på Fryshuset i Stockholm, eget bevakningsbolag och stödverksamhet för ungdomar och nu student på Handelshögskolans MBA-program. 2007 års stipendiat erkänner att det kan bli lite stressigt ibland. Nino berättar om sina första veckor på MBA-utbildningen

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

MBA-stipendiat vinnare i Venture Cup – möt Gustav Kristiansson

Det var under förra veckan det stod klart att den tidigare MBA-stipendiaten Gustav Kristansson kammat hem vinsten i startuptävlingen Venture Cup. "MBA-utbildningen var ett jättebra tillfälle för mig att ifrågasätta etablerade normer inom affärsvärlden", berättar vinnaren.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2018-11-13

MBA-stipendiaten Maria Smith om 'ödesfrågan hållbarhet'

Maria vill få lärdom i hur man sätter finansiella siffror på det hela, för att se hur lönsamt det faktiskt är med hållbarhet. Detta så hon kan bevisa det hon tror på, med rätt verktyg.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-10

MBA-stipendium – finansiera dina studier

Det finns en uppsjö av olika MBA-stipendium du kan söka som kan finansiera din utbildning helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar och de kan vara på allt från några tusen till hundratals kronor.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Så går det för förra årets MBA-stipendiat

Publicerad: 2015-03-24
2014 års MBA-stipendium gick till 36-åriga Roseline Olomina, projektledare på konsultbolaget FS Dynamics. I januari började Roseline sina studier och nu berättar hon om hur utbildningen går och ger dig som vill söka MBA-stipendiet tips inför din ansökan.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2015-02-17

Suget efter kompetensutveckling ledde till MBA-utbildning

Klas Forsbergvalde att läsa sin Executive MBA-utbildning vid Företagsekonomiska Institutionen på Stockholms Universitet. Samtidigt ägde stora förändringar rum både privat och på jobbet

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-07-16

MBA–Scholarship 2020

This scholarship is based on cooperation between Dagens Industri, utbildning.se and Stockholm School of Economics and covers the full tuition fee of SEK 495.000 + VAT for SSE MBA Executive Format.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

MBA-skolor och ranking

Funderar du på att gå en MBA-utbildning finns det stora möjligheter att hitta ett program som passar dina önskemål, krav och förutsättningar. I Sverige och övriga norden finns det ett 20-tal universitet och utbildningsarrangörer som erbjuder olika MBA-program.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2017-09-13

Hon är årets skånska stjärna

Azadeh Pourjanaki är årets ”Nästa skånska stjärna”. Det förutspår EFL Executive Education och HD-Sydsvenskan som är gemensamma initiativtagare till stipendiet. – Executive MBA-programmet kommer att ge mig en skjuts inom strategi och affärsutveckling och såväl kompetens- som nätverksmässigt ge mig en plattform för att ta nästa steg i min karriär. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-28

Executive MBA-stipendiet 2010

Ulrica Lindsköld var tidigare kapten i utlandsstyrkan i Afghanistan. Nu arbetar Ulrica som Marknadskommunikations- och verksamhetsutvecklingsansvarig och vill göra Falun och Sverige till föregångare inom CleanTech. Läs mer om Ulrica och stipendiet

MBA
Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!