Visa utbildning.se som: Mobil
FAQ MBA

Svar på dina frågor om MBA

Vanliga frågor om MBA

Är du intresserad av att läsa en MBA? Här guidar vi dig igenom vanliga frågor om MBA och EMBA. Här finner du information som kan hjälpa dig att välja utbildning och vi svarar på frågor rörande ansökningsprocessen, priser och finansiering och karriärutsikterna efter en MBA.
 

 Allmän information

 Antagningsprocessen

 Ekonomiska frågor

 Karriärmöjligheter
 


Allmän information


Vilka är det som söker till MBA-utbildningar?

Det som utmärker sökande till MBA-utbildningar brukar vara att de drivna, entreprenöriella och har en vilja att utvecklas. De sökande brukar vilja förbereda sig för en högre nivå av ledningsansvar. Många av de som söker en MBA är chefer eller har flera års erfarenhet av en ledande ställning, men så behöver inte vara fallet. Det finns idag flera exempel på MBA-deltagare som kommer från en annan typ av bakgrund men som ändå har ansett ha det som krävs för att tillgodogöra sig utbildningen samt vara givande för de andra kursdeltagarna.

Hur skiljer sig en MBA-utbildning från en vanlig master-utbildning?

I likhet med en master-utbildning är en MBA studier på avancerad nivå där du som sökande måste ha avklarat en examen på grundnivå vid ett universitet. Det som skiljer dem åt är dock att du inte behöver ha en grundutbildning i ekonomi, till en MBA är du behörig oavsett din examens huvudämne.

En MBA fokuserar också till skillnad från en vanlig master mer på den praktiska delen av utbildningen. Utbildningen varvar teori med praktik men mycket är förankrat i verkligheten och är case-baserat.

 Här hittar du MBA-utbildningar i Sverige och övriga Norden 

Vad är skillnaden mellan en MBA och EMBA-utbildning?

Executive Master of Business Administration är utformat för högre chefer med en längre karriär inom management. Det är inte ovanligt att du ska ha 10 års erfarenhet för att vara behörig till att söka en EMBA. För en MBA kan du uppfylla inträdeskraven med ca 3-4 års erfarenhet.

Hur kan jag avgöra om en MBA-utbildning passar mig?

Till att börja med gäller det att genomföra en ordentlig research, där man tänker efter vilka krav och förutsättningar man har för att läsa en MBA. Baserat på dina tidigare erfarenheter och din yrkessprofil, platsen för ditt företag och din benägenhet att resa kan du välja mellan olika inriktningar och länder för din MBA. Beroende på hur din karriär ser ut och hur intensiv utbildning du vill ha kan du välja att läsa din MBA på heltid, deltid eller på distans.

Hur får man kontakt med skolor som erbjuder MBA-utbildningar?

Här på utbildning.se har vi utbildningslistor (länk) med olika MBA-utbildningar och där kan du klicka dig vidare till de utbildningar som verkar intressanta. Väl inne på utbildningen kan du göra en intresseanmälan och på det sättet kan du komma i kontakt med skolan.

Det kan också vara bra att kolla upp när de olika skolorna har öppet hus eller informationsdagar. Det brukar vara ett bra sätt att få prata med skolan och få veta mer om deras utbildning.

Hur lång tid tar det att slutföra en MBA-utbildning?

Det beror på vilken MBA-utbildning du väljer och i vilken studietakt du genomför den. Det finns både kortare och längre utbildningar. Läser du en heltidutbildning är du vanligen färdig efter 3-6 månader medan deltidsstudier kan pågå under ett par år. Deltidsstudier tar visserligen längre tid men tillåter också att man kan fortsätta med sitt arbete parallellt med studierna.
 


Antagningsprocessen


Vilka är inträdeskraven för en MBA?

De vanligaste kraven för behörighet är att du ska ha en grundexamen, dokumenterad relevant yrkeserfarenhet, rekommendationsbrev och testresultat för GMAT och TOEFL.

Numera är det också vanligt att de sökande får genomföra uppgifter som ska bifogas till ansökan samt att skolorna genomför antagningsintervjuer med de som sökt. Alla inträdeskraven viktas i samband med skolans vision och den sökandes profil.

Vad är ett GMAT-test?

The Graduate Management Assessment Test, GMAT är ett standardiserat test som godkänts av Graduate Management Admission rådet och har antagits som ett formellt krav vid antagning till ackrediterade handelshögskolor och MBA-leverantörer över hela världen.

Testet mäter färdigheter och förmågor som utvecklas över tiden. Det testar inte kunskap inom specifika ämnesområden utan mäter dina språkliga, matematiska och analytiska kunskaper. Testet består av tre delar - kvantitativa resonemang, verbala resonemang och analytiskt skrivande.

Hur ser antagningsintervjun ut?

Intervjun är din chans att göra ett avtryck hos skolan så kom ordentligt förberedd och tänk igenom varför du verkligen vill gå utbildningen och hur du ska använda dig av den. Dina intervjuare är vanligtvis intresserade av att veta mer om dina långsiktiga planer och om du skulle kunna tillgodogöra dig kunskaperna som förvärvats under MBA-utbildningen och tillämpa dem i ditt arbetsliv. De vill också se att du har erfarenheter och kunskaper som du kan dela med dig av och som skulle kunna bidra till lärandet i klassen.

Vem kan skriva mina rekommendationsbrev?

Det kan vara nuvarande arbetsgivare eller kollegor, lärare eller professorer från din studietid eller medlemmar från andra typer av organisationer som kan stödja dig genom att skriva ett rekommendationsbrev. Det kan också vara bra att tänka på att försöka se till att rekommendationerna inte är allt för lika, utan att de visar på olika bra sidor, erfarenheter och kunskaper som du har.


Ekonomiska frågor


Vilken är den genomsnittliga kostnaden för en MBA?

Avgifterna för en MBA-utbildning varierar kraftigt och kan bero på skolan, dess ranking och ackreditering, vart skolan är lokaliserad och i vilken studietakt du väljer att läsa utbildningen exempelvis. Vanligtvis brukar kursavgifterna ligga på mellan ca 100 000-500 000 kr, men de kan vara både lägre och högre.

Vilka finansieringsalternativ finns det för en MBA?

En del av de som går en MBA-utbildning får den finansierad av sin arbetsgivare och det brukar innebära att det finns ett avtal om att den sökande ska stanna kvar vid sin anställning en bestämd period efter att utbildningen är avklarad.

För dig som inte har möjlighet att få din utbildning finansierad av din arbetsgivare finns det stipendium att söka och du brukar också kunna få banklån för utbildningen.

 Mer om vad en MBA-utbildning kan kosta och olika finansieringsalternativ finner du här


Karriärmöjligheter


Hur kan en MBA förbättra dina karriärmöjligheter?

Den kanske största och viktigaste belöningen du får av en MBA-utbildning är de praktiska kunskaper och erfarenheter du får. Dessa gör att du blir bättre förberedd inför de uppgifter och uppdrag du får i din utvecklade roll. Att du har en MBA-examen fungerar också som ett intyg för framtida arbetsgivare att du har det som krävs för att leda och styra i en organisation. Det är också vanligt att man efter en MBA-utbildning får en kraftig löneökning.

Vilka nätverksmöjligheter ger en MBA-utbildning?

Under utbildningen ges du stora möjligheter att bygga upp ett stort nätverk inom flera olika sektorer tack vare en urvalsprocess som främjar mångfald bland de som bli antagna till utbildningen. Det här ger dig en bra grund för att utveckla nya affärssamarbeten och tidigare MBA-deltagare vittnar om att de regelbundet använder sig av det nätverk de fick under sin studietid.


Sök och hitta MBA-utbildningar

 MBA-utbildningar i Norden 
Här listar vi MBA-utbildningar i Norden. Hitta din MBA-utbildning här!
 MBA-utbildningar över hela världen

Senast uppdaterad: 28 mar 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-20

Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor

Publicerad: 2014-10-09
Roseline Olomina vann MBA-stipendiet värt 465.000 kronor. under 2015 att påbörja SSE MBA Executive Format vid Handelshögskolan i Stockholm. Läs om Roseline och varför hon fick vårt MBA-stipendium.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2014-04-29

Executive MBA-stipendiet 2008

Bland 300 sökanden utsågs Pia Högström till 2008 års MBA-stipendiat. Pia arbetar med miljö som strategisk fråga och hoppas att hon med sin MBA ska få in miljöfrågorna i ett större sammanhang i företagsledningsperspektiv.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-28

MBA-ansökan och antagningskrav

MBA-utbildningen skiljer sig från en magisterexamen då den inte förutsätter en utbildning i ekonomi. Därmed kan du göra en MBA-ansökan oavsett huvudämne i din grundexamen.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2016-10-24

Årets MBA-stipendiat vill lösa världens vattenproblem

Årets vinnare av MBA-stipendiet brinner för att hitta nya sätt att lösa världens vattenproblem genom att förena naturvetenskap med innovationer inom IT. Möt Louise Croneborg-Jones, specialist på vattenresurser i Världsbanken. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-09-19

MBA – din guide

Här hittar du samlad information om MBA, Master of Business administration. Utbildningen är en ledarskapsutbildning för dig som yrkesverksam och som vill utveckla din yrkesroll mot en ledande position. En MBA-utbildning ger dig en unik möjlighet att bygga upp dina ledarkunskaper och låta dig inspireras till att ta din ledarroll ett steg längre.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-25

MBA–Scholarship 2021

This scholarship is based on cooperation between Dagens Industri, utbildning.se and Stockholm School of Economics and covers the full tuition fee of SEK 495.000 + VAT for SSE MBA Executive Format.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-20

Gustav berättar om tiden som MBA-stipendiat

Gustav Kristiansson fick MBA-stipendiet 2012. Nu har han avslutat sin utbildning och idag arbetar han som chefsstrateg på Nira Dynamics. Läs om hans tid på MBA-utbildningen.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Okee Williams

När Okee Williams mottog sitt MBA-stipendium 2009 arbetade han på ett riskkapitalbolag och hade en önskan om att en dag få möjlighet att ge tillbaka, och då inte bara i form av aktievärde. Idag arbetar Oke Williams som program manager på VINNOVA:s enhet för bioentreprenörskap och driver program för att stärka innovationskraft och tillväxt i Sverige.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-24

Intervju med tidigare MBA-stipendiat Ulrica Momqvist

Ulrica Momqvist har gått MBA-programmet och hon bloggade hos oss på utbildning.se under sin studietid. Dagarna innan studiestart berättade hon på bloggen om sin nervositet inför att påbörja MBA-utbildningen. På den tiden jobbade Ulrica på ett litet företag och trodde att hennes arbetsroll låg långt under sina klasskamraters. Till hennes lättnad visade det sig att hon oroat sig i onödan.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-27

Vad är MBA?

MBA = Master of Business Administration. Det är en företagsekonomisk utbildning som är till för dig som redan är yrkesverksam och som vill utvecklas i din yrkesroll genom att gå en kvalificerad vidareutbildning. Under en MBA-utbildning får du verktyg som hjälper dig att stärka ditt ledarskap. 

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-10

MBA-stipendium – finansiera dina studier

Det finns en uppsjö av olika MBA-stipendium du kan söka som kan finansiera din utbildning helt eller delvis. Det kan vara stipendier från olika utbildningsarrangörer, stiftelser eller regeringar och de kan vara på allt från några tusen till hundratals kronor.

MBA
Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-10-10

MBA-stipendiaten Lovisa Case vill knyta ihop forskning och affär

Bland 1050 sökande blev Lovisa Case vinnaren av årets MBA-stipendium och i januari börjar hon sin resa som MBA student. Stipendiet ges ut tillsammans med utbildning.se, Handelshögskolan och Dagens industri med ett värde av 495 000 kr.

Läs mer
Så fungerar utbildning.se

Sök och hitta en utbildning du är intresserad av


Beställ information eller boka direkt


Du blir kontaktad av utbildningsarrangören

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och ta del av det senaste inom kompetensutveckling!